Free your MIND

Those who are crazy enough to think they can change the world, usually do

sâmbătă, 7 noiembrie 2009

Tu stii sa ajuti? Invata sa fi om!


Noi oamenii avem un stil ciudat, cerem mereu cate ceva de la Dumnezeu si mereu avem asteptari de la El si de la toti cei din jurul nostru, insa meritam noi oare sa primim cu adevarat?

Cu putin timp in urma, o persoana apropiata mi-a spus o chestie extrem de interesanta si foarte adevarata: nu trebuie sa facem fapte bune pentru a le contrabalansa pe cele rele ci a face fapte bune trebuie sa stea pur si simplu in natura omului. Altfel spus, trebuie sa cultivam binele si sa evitam raul.....pe cat se poate el evita.

Imi aduc si acum aminte de o intamplare din facultate care personal m-a socat. Eram intr-un seminar cand Hani mi-a spus ca Stefania, o colega de clasa, nu se simte bine. Cand mi-am intors privirea catre ea, am vazut-o cum plangea. Stiam ca are o problema de sanatate, insa pana atunci nu am crezut ca poate fi atat de grav. Stefi, cum ii spun prietenii, sufera de scolioza dorso-lombara idiopatica. Mai pe intelesul tuturor, coloana ei vertebrala are o curbura de 70 de grade. Probabil va intrebati de ce plangea. Din ce am aflat ulterior de la ea, coloana vertebrala ii apasa pe inima cauzandu-i durerei extrem de mari si totodata probleme de respiratie. Am vrut sa mergem cu ea la spital, insa raspunsul ei la aceasta propunere ne-a socat pur si simplu: cei de la spital nu o puteau ajuta. Ceea ce putea ea face era sa mearga acasa si sa astepte pana cand trecea aceasta criza. Si toate acestea se intampla unei persoane deosebite, care mereu si-a ajutat colegii dand dovada de mult atruism de-a lungul celor 3 ani de facultate si de la care putem invata cu totii, ce inseamna sa fi un coleg si mai mult decat atat, un prieten.

Exista totusi doua vesti, si ca de obicei, una este buna iar alta proasta. Cea buna este ca problema ei de sanatate poate fi rezolvata prin intermediul a doua interventii chirurgicale, care ca de obicei nu se pot face in Romania (AKA "da lend af ciois"). Vestea prosta insa se refera la costul acestor interventii, care din pacate nu este deloc mic. Suma de 30 000 de euro de care are nevoie Stefi este o suma imposibil de acoperit din venitul familiei. Vorbim de o familie modesta pentru care aceasta suma este enorma. Ce cred eu, si sper sa nu ma insel, este ca noi, cei care citim aceste randuri si luam la cunostinta despre aceasta situatie, putem face ceva. 

Pentru mai multe informatii despre cazul Stefaniei puteti accesa urmatorul site: http://www.impreunacatrecer.org/cazuri-noiembrie09/cazul-stefania.html iar daca doriti sa faceti o donatie acestea sunt conturile deschise la BCR:

1. Cont IBAN Nou: RO26RNCB0227038387380002

Valuta : EUR

Titular : Livada Stefania Claudia


2. Cont IBAN Nou: RO53RNCB0227038387380001

Valuta: RON

Titular: Livada Stefania Claudia 


Tot zilele trecute mi-a fost trimis un site pe care era prezentat cazul unui baiat care de asemenea m-a socat. Nu vreau sa dezvolt prea mult aceasta poveste, ea fiind prezentata, zic eu, extrem de bine aici: http://www.razvan-zainescu.eu/povestea-lui-razvan/ . Nu il cunosc pe Razvan, nu am avut nici o tangenta cu el, insa nu pot ramane indiferent la problema cu care el se confrunta. Este un caz socant. Oricare dintre noi am putea fi in locul lui! Este inspaimantator numai sa te gandesti la faptul ca azi poti spune DA in fata ofiterului starii civile, devenind pentru cateva clipe cel mai fericit om de pe pamant si avand alaturi persoana pe care o iubesti si cu care visezi sa-ti intemeiezi o familie, si la cateva zile dupa aceasta, in urma unei crize a carei cauza ramane necunoscuta pana in prezent, poti ajunge intr-o stare neurovegetativa.

Pe Stefi s-a intamplat sa o cunosc personal si pot spune cu mana pe inima ca este o persoana deosebita, pe Razvan nu il cunosc dar din spusele mamei pe care le puteti citi pe site-ul de mai sus, acesta este un copil de milioane. Incercati sa va puneti in situatia celor doi oameni. Nu le treceti cu vederea. Principiul pe care ar trebui sa-l urmati este unul simplu 1+1+1+...+1=suma de care ei au nevoie. Nu cred ca exista cineva care nu dispune de o suma minima de care se poate dispensa pentru a face bine unei seaman de-al sau. Pentru noi 5 sau 10 lei sunt o suma mica insa daca acest mesaj ajunge sa fie cunoscut de mai multi oameni acei 5/10 lei se pot multiplica. 

Principiul este unul destul de simplu: faceti exact ce ati dori sa vi se faca in cazul in care v-ati afla in situatiile de mai sus.


Va multumesc in numele Stefaniei si al lui Razvan si va doresc multa SANATATE..."ca-i mai buna decat toate"!!!
Un comentariu:

LiaLia spunea...

E extraordinar dacă reușim să conștientizăm că alții au nevoie de ajutorul nostru și că putem oferi, măcar puțin. Nu trebuie să ne învinovățim că noi avem mai mult sau că suntem sănătoși, din contră, e bine să fie așa, pentru că fiind puternici, putem ajuta. Am învățat că ce nouă ne poate părea puțin sau irelevant, pentru alți oameni poate însemna enorm. De la câțiva lei la un pulover sau o bucată de pâine. Mă bucur nespus că ai revenit cu așa un text.