Nea' Chuck ne ajuta...Care Chuck?!...Chuck Norris...In concluzie...
Biscuiti ostasii mei!!!
Chiar daca acest post pare stufos...va rog sa il cititi cu mare atentie si sa luati atitudine!!!
Lasand gluma...Stateam si ma gandeam la criza asta....Foarte interesanta situatia. Toata lumea se plange...toata lumea incearca se economiseasca ceea ce de fapt nu are, fara macar a cauta o alta solutie. La nivel inalt se aud "amenintari" cu privire la pregatirea unor planuri concrete de depasire a acestei situatii...planuri care insa se limiteaza la vorbe...cel putin de ceva vreme.
Totusi este mai mult decat amuzant faptul ca, pana de curand, politicienii romani erau de parere ca aceasta criza nu va afecta si Romania, acesta fiind unul dintre motivele care a dus la adoptarea unui buget cu adevarat aberant. "A admite existenta unei probleme reprezinta primul pas catre gasirea unei solutii" spunea John Perkins...De aici a aparut marea problema a Romaniei. Trebuia totusi sa fim preventivi si nu orbi, si deci cu atat mai putin sa ne consideram imuni.
Aceasta criza s-a propagat asemeni unui joc de domino. Deci puteam observa cu usurinta ca una dintre piesele jocului este si tarisoara noastra scumpa, draga...si locuita. Avand in vedere acest lucru, "fruncea" tarii ar trebui sa se miste intr-un ritm alert, asta daca nu vrem sa ajungem in situatia in care solutiile problemei actuale se vor transforma in bilanturi ale trecutului. In cel mai scurt timp posibil ar trebui constituit un plan anti-criza pragmatic si pertinent.
Cea mai usoara solutie pentru "cei de Sus" se materializeaza insa in contractarea unor credite care nu vor face altceva decat sa inrobeasca si mai mult tara. Nu ca ar strica acele credite...doar ca sunt absolut convins de faptul ca nu vor ajuta la mare lucru....pentru ca asa e romanul, se imprumuta pentru paine si isi cumpara orice altceva numai paine nu...Asta ca sa nu mai vorbim de afacerile mai putin curate pe care FMI sau Banca Mondiala le face (recomand "Confesiunile unui asasin economic" a lui John Perkins).
Oricum...solutiile salvatoare ale lor sunt dintre cele mai aberante...
- Promovarea mersului pe scari in detrimentul liftului in diverse institutii de stat
- Economie la iluminatul Parlamentului
- Introducerea tichetelor de vacanta("desteapa proasta dracu"...stiti la cine ma refer)
- Inlocuirea formei tiparite a documentelor cu o suporturi electronice(cd-uri),
- Ajutor financiar uzinei Ford in valoare de 140 mil euro (sper numai sa nu fie trimis in America acest ajutor) si se discuta un ajutor financiar a Renault Group...
- O posibila restructurare a Sistemului Public.
Cea mai mare tiganie posibila. Domnul Traian Basescu reuseste inca o data sa ne arate cat este de capabil. Acuze la adresa Ministerului Transporturilor (uita probabil de unde a plecat)...acuze aduse bugetarilor in general...Cea mai mare greseala a unui om...deci cu atat mai mult a unui presedinte este GENERALIZAREA!!! Problemele din sectorul public sunt mai mult decat numeroase, insa multe dintre ele se datoreaza politicienilor. Totusi nu toti bugetarii sunt inapti. Daca CEC-ul, Finantele Publice, Protectia Mediului sau altele, beneficiaza in general de un personal incapabil, acelasi lucru nu se poate spune si despre Sistemul Educational. Aici totul se datoreaza managementului deficitar si experimentelor care s-au practicat din 90 pana in prezent si care, culmea, nu au adus nimic benefic...Nici acum nu inteleg de ce Doamna Ecaterina a fost numita in fruntae acestui minister. Sa nu uitam ca a mai ocupat aceasta functie o data iar rezultatele ei au fost dintre cele mai negative. Sistemul Sanitar se loveste de aceeasi problema...Insuficienta cadrelor medicale si spaga de care cei mai multi medici sunt acuzati se datoreaza tot celor din minister. Zilele trecute s-a ridicat problema cabinetelor medicale din zona rurala care au un buget lunar de 4000RON. Aceasta suma trebuie sa acopere salariul medicului si al asistentului, pretul ustensilelor necesare intr-un cabinet, cel al consumabilelor, etc. Din acest motiv multi medici prefera sa mearga in strainatate unde salariul lor poate ajunge la 2000-3000 de euro, tot in zona rurala. Care este parerea purtatorului de cuvant al Ministerului Sanatatii?! "4000 de lei sunt fie o suma mica fie o suma mare de bani....depinde cum sunt gestionati"(omul ala e chiar tampit) Cat despre plecarea tinerilor....acesta spunea ca nu are de unde sa le dea 3000 de euro, lucru cu care sunt perfect de acord...Insa de la 3000 de euro...aprox 12600 lei pana la 4000 - pentru intregul cabinet - este totusi o diferenta considerabila.
Din punctul meu de vedere solutiile la aceasta criza ar trebui sa se raporteze intr-o foarte mare masura si la cultura societatii respective. Din acest motiv sunt de parere ca imprumuturile care au ca scop relansarea economiei nu sunt tocmai cele mai indicate. E ca si cum ai pune lupul paznic la oi. Si aici vine partea interesanta. Pe principiul "hotului de hot ii este frica"...cei "de Sus" sunt constienti ca un astfel de credit va limita furturile lor. Pentru o imagine simplificata...e ca atunci cand dintr-o paine trebuie sa manance un om sau doi...Cum crezi ca e mai bine? Si inca ceva...daca intre ei pot exista neintelegeri si se pot certa ca boii pentru diverse porcarii...FMI-ul nu este la fel de deschis in acest sens.
In situatia de fata ar trebui ca statul sa blocheze expatrierea profitului pe care marile firme cu filiale in Romania il inregistreaza. Pe de alta parte ar trebui sa se deblocheze accesul la credite si totodata sa se reduca dobanzile abuzive practicate de banci din cel putin 3 motive.
- Oamenii nu vor mai lua credite.
- Cei care au contractat in trecut credite nu-si vor mai permite sa plateasca sumele datorate si deci bancile vor avea de pierdut...Daca stam sa gandim mai departe...chiar si in conditiile chemarii in instanta a datornicilor aceasta situatie nu va fi rezolvata, pentru ca acei oameni chiar nu au bani...Si ce poti face cu ei...ii bagi in inchisoare?! Mai ai loc de cateva mii de oameni?! Sa nu uitam ca inchisorile functioneaza tot pe spatele nostru...tot din bani publici. In acest sens se poate ajunge ca tot mai multi oameni sa evite plata creditelor.
- Aceasta politica abuziva a bancilor va afecta puternic psihicul oamenilor...iar pe viitor acestia vor refuza sa apeleze la credite, chiar daca dobanzile acestora vor scadea (vezi Anglia unde in ciuda faptului ca dobanzile practicate de banci sunt infime...oamenii nu mai apeleaza la credite). Sa nu uitam de faptul ca imediat dupa '90 romanii erau rezervati in ceea ce priveste imprumuturile si au avut nevoie de aproximativ 15 ani pentru a-si deschide mintea. Impactul psihologic este unul foarte puternic si totusi el nu este luat in calcul.
Avand in vedere faptul ca suntem "bagati" cu varf si indesat in UE...nu mai putem face apel spre restrictionarea importurilor, insa am putea incuraja populatia spre consumul produselor si serviciilor autohtone. Cei din media mi-au creat o scarba imensa. Nu cauta altceva decat scandal si implicit subiecte fierbinti insa total denaturate. Gandirea lor este una obtuza, iar strategia lor lipseste cu desavarsire. As vrea sa ii intreb o chestie pe cei din media. daca omul nu va mai avea un loc de munca, de unde isi va mai permite sa achizitioneze un ziar, o revista, sau de unde va face rost de bani pentru a-si achita abonamentul la cablu??? Tampitilor!!! In prezent ati ajuns prima putere in stat...tocmai pentru ca romanii sunt "prosti da' multi" si va asculta fiecare cuvant pe care il scoateti din mintea voastra atrofiata si hapsana. Totodata voi sunteti in cea mai mare masura vinovati pentru haosul creat prin tacticile de dezinformare la care apelati. Macar in aceasta perioada nu mai apelati la manipulare. Sau daca o faceti...macar indreptati-va spre ceva constructiv.
In prezent, populatia ar trebui sa se orienteze si implicit sa orienteze si pe altii spre consumul de produse autohtone. In acest sens, toti cei care au un cuvant de spus in grupul din care fac parte ar trebui sa puna punctul pe "i". Ar trebui deci ca, fiecare roman sa promoveze ideea conform careia "cetatenii ar trebui sa se sustina reciproc"..."Vrei sa ai un loc de munca si pe viitor...consuma produse autohtone". Poate vor avea un pret usor mai ridicat...Dar pierzi pe termen scurt pentru a castiga pe termen lung. Acest principiu este folosit de toate firmele mari...de ce credeti ca nu poate fi implementat si la nivel de cetatean?! MacDonald's a mers ani la rand pe minus cu filierele din Romania...insa dupa consolidare a reusit sa-si acopere cu varf si indesat gaura produsa. Cand mergeti intr-un supermarket...cat va ia pentru a citi ambalajul?! Cititi unde este produs acel bun si doar apoi achizitionati-l. Numai asa veti da de lucru unui compatriot de-al vostru. Cu siguranta aveti cel putin un prieten sau o ruda care a fost disponibilizata. Oare de ce?! Pai daca cererea pentru bunul/serviciul X se reduce...e normal ca numarul angajatilor care produc acel bun sa scada. Daca intalnim pe piata 10 branduri de zahar (din care 2 sunt autohtone iar restul provin din import) iar cererea pentru zahar este constituita dintr-o mie de oameni pe sortimentele importate si 20 pe cele autohtone...Ce credeti ca se intampla cu firmele romanesti?! In tari precum Germania sau America acest lucru nici nu e nevoie sa fie mediatizat, pentru ca datorita culturii lor nationale acei oameni stiu cum sa actioneze. Noi insa nu am fost obisnuiti cu situatii de genul asta, motiv pentru care trebuie sa invatam. NU mai asteptati sa va pice-n gura. Toata lumea crede ca numai cei de sus sunt indreptatiti sa rezolve situatia. NU ESTE ASA!!! Noi suntem cei multi....NOI putem face DIFERENTA. Imaginati-va cum ar fi daca maine 100 de insi vor incuraja alti 500 sa cumpere produse romanesti si totodata sa le spuns tuturor prietenilor sa faca acelasi lucru...Adica sa inurajeze atat achizitia cat si promovarea ideii!!! Sper din tot sufletul ca aceste randuri sa se materializeze in actiuni benefice. Nu fac publicitate, motiv pentru care nu am enumerat nici un brand autohton...asa ca sper ca aceasta idee sa nu fie inteleasa gresit!
O alta solutie, putin mai drastica de aceasta data ar fi "munca in folosul comunitatii". Altfel spus, din 22 de zile muncite pe luna, remuneratia aferenta a 2-3 zile sa mearga spre bugetul de stat pentru ajutorarea ramurilor cu probleme majore. Multi dintre voi vor spune ca asa ceva nu este posibil...Ba este...Japonia si Germania au demonstrat ca se poate. Foarte multi dintre cei care activeaza in sectorul privat intampina deja probleme majore in ceea ce priveste salarizarea. Multi dintre ei nu si-au primit salariile de 2-3 luni...multi dintre ei lucreaza numai 15-18 zile pe luna....Conteaza oare daca muncim doua - trei zile "pe moca" pentru a iesi din acest cacat??? Ganditi mai departe decat v-ati obisnuit sa o faceti. Va sacrificati acum o suma minora pentru a nu pierde mai tarziu inzecit. Oare de ce credeti ca multe firme au dat sume frumoase de bani celor care demisioneaza??? Pentru punerea in practica a acestei masuri este insa nevoie de interventia Statului...insa daca tot mai multi romani vor incuraja acesta idee...cred ca ar exista totusi sanse pentru a fi pusa in practia.
Nu stiu altii cum sunt...dar eu sunt pesimist...uneori chiar nihilist...Insa de aceasta data am speranta...Daca la bine nu a existat o solidaritate nationala, poate macar la rau ea isi va face simtita prezenta.
Va mai spun o data...noi suntem pe putin 20 de milioane....ei sunt cateva mii...Noi putem face diferenta.
In ceea ce priveste incurajarea produselor autohtone statul nu poate lua masuri deoarece UE ne va trage de manecuta pentru ca le sunt discreditate produsele. Insa prin media, prin scoli si chiar biserici acest lucru ar putea fi incurajat. Nu considerati aceasta idee ca fiind o utopie. Daca plecati de la aceasta premisa veti avea numai de pierdut. Totodata nu va puneti prea mari sperante in politicieni...nu de alta dar riscati sa aveti surpriza ca v-ati imbatat cu apa chioara. In cele mai multe state...cand s-au primit fondurile de la UE/FMI/BM a fost deja prea tarziu. Ca sa vedeti inca o solutie hilara de-a dreptul care vine din partea Domnul Dan Voiculescu: "CONCESIONAREA Deltei pentru suma de 300 mil €"...Oare cu ce ne vor ajuta 300 de milioane cand suma vehiculata de imprumuturi se ridica la cateva miliarde?!
Si putin haz de necaz...Nu de alta dar nu vreau sa va intristati prea tare:
Va rog sa incercati sa promovati aceste idei...cum puteti voi...Luati atitudine!!!...La voi in curte nu va veni nimeni sa va faca curatenie!
Romani, va ordon sa va solidarizati!!!
by zuPPazThaR
13 comentarii:
Eu spun sa nu iti faci prea multe sperante. Nu cred ca la rau o sa fim mai solidari decat la bine. Vor exista si acum destui smecheri care sa profite de acest moment. Noi facem diferenta intr-adevar, dar din pacate niciodata in istorie nu am dat dovada de solidaritate, decat daca s-a putut castiga ceva. Cu mult respect, Cosmin.
P.S. Imi cer scuze anticipat, daca comentariu meu va supara pe cineva.
Eu totusi sper...speranta moare ultima Cosmin...ar trebui ca macar acum sa ne unim "in cuget si-n simtiri"...sau macar sa incercam...Nu ne cade gura si nici degetele...Parerea mea :)
Cat despre ofensat...n-ai cum...cine nu incearca sa faca ceva pentru el si pentru semenii lui este implicit ignorant...si deci va ignora si remarca ta :)
zup, eu nu stiu ce-or face altii si nici nu zic ca e imposibil ce zisesi tu. Stiu insa ca e greu pentru oameni sa-si schimbe obiceiurile: daca s-au obisnuit cu gustul de Feta, spre exemplu, or sa strimbe din nas la brinza de oaie de la noi. Eu pot sa spun ca de ani de zile cumpar brinza de la ciobani, ultra-autohtona!
Pot sa-ti mai zic ca muncesc de-mi sar ochii, cu drag insa, noroita pina-n git si cu miinile facute praf, si-mi asigur io cu mina mea productia de legume, fructe si verdetzuri, fiindca, stind la curte, nu mi-am tras numai dale si gazon, am fost mai "tzaranca", dupa cum ar zice snobii si mi-am facut o gradinitza, la care muncesc din martie pina da prima ninsoare. Anul asta m-am straduit cu taica-meu si am facut un acoperamint cu folie, asa, si am avut patrunjel, oregano si toate verdetzurile posibile cit a fost iarna de lunga :)
Credite nu iau, ca am invatat sa ma intind cit imi e plapuma. Nu ma pling, traiesc perfect. Sigur ca as putea sa-mi iau muuult mai multe si sa fac nu stiu ce vacante exotice pe credite si leasinguri, dar nu vreau! Asa am gindit eu si cu omu' meu de cind ne stim! Ce nu ne permitem cu puterile pe care le avem, nu ne luam, ca n-o sa murim! Nu ma intereseaza ce fac altii, nu sint maimutza, sa imit vecinii sau ce vad in filme! Daca si-au pus ei acoperis de aur pe casa, sa fie sanatosi, nu ma duc la banca sa ma-nglodez in datorii ca sa-mi pun si io! La fel si cu vacantele si cu alte fasoane. Ideea e ca, pentru a putea lupta cu criza, trebuie sa mai renuntam nitzel si la consumerismul asta la scara mare, ca altfel, n-o sa fie prea roz situatia in tara.
O zi "necrizata" doresc tututror si tie, zup! :)
Lavinia...merci ca ai trecut pe aici...Si vroiam sa iti spun ca daca lucrurile vor merge tot asa si de acum inainte ...cei care prefera Feta sau alte produse de import risca sa nu mai pota avea nimic...
Felicitari pentru felul tau de a trai...si sa speram ca vor exista si alte persoane dispuse sa invete din commentul tau.
Bafta multa!
De fiecare dată când ajung aici descopăr o postare extrem de interesantă... Va fi foarte greu să schimbăm ceva în mentalitatea unor oameni care trăiesc doar de pe o zi pe alta, dar merită încercat...
Cred ca ceri prea mult de la poporul roman. Stii, Carol dupa o scurta perioada de domnie a vrut sa abdice, pe motiv ca suntem o tara care am trait mereu sub talpa altora, fiind mereu cotropiti si facand ceea ce ne spun altii, si ca nu stim sa ne bucuram de libertatea care ni se ofera, si de ceea ce putem face noi pentru noi; (dupa cum reiese dintr-o scrisoare trimisa tatalui sau in Prusia.)
Cred ca e valabil si acuma, dupa 100 de ani. Nu putem hotara nici macar pentru noi, ne lasam condusi de papagalii astia din "frunte". Daca te duci in magazin si il intrebi pe ghita de ce cumpara zahar de import, o sa zica ca habar n-are, si ca face asa pt ca la fel face si vecinul lui, care-i multi-milionar, si a fost pe dincolo unde nu exista produs autohton,si s-a obisnuit sa manance scump
Daca te duci la mall vezi 100 de oameni care isi cumpara papuci Nike, adidas sau mai stii ce cu 2-300 lei, care se rup in juma de an, si daca ii intrebi de ce iti vor raspunde "pt ca e cool" . Dar daca te duci la dumbrava, la raionul de papuci gasesti adidasi de Timisoara, la 140 de lei, care sunt de o calitate superioara (tata ii are de 5-6 ani si nu se observa urme foarte mari, desii merge cu ei zilnic din martie pana la prima zapada)
Intradevar, gandesti ca un tanar care s-a nascut liber, si vrea sa fie cu adevarat liber, dar ceea ce spui, cred ca in Romania e o utopie. Desigur, la un nivel mult mai mic, cred ca e posibil.
Sper ca romanii sa-si deschida ochii, si sa isi recunoasca adevarata valoare (pe toate planurile)
Eu am sa incerc sa iti urmez sfaturile, in special la cele la care nu m-am gandit inca.
Speranta moarte ultima, dar doar in sufletele celor care spera cu adevarat. God bless Romania and everyone else !
Hai sa iti spun ceva Adi...atat tie cat si celorlati care citesc...daca din cei o suta si ceva care au citit acest post macar 50 dintre ei...sau nu 50, 20 ar transmite mesajul la alti 20 si tot asa tot s-ar misca putin lucrurile. Insa sti ce se intampla...La ceva relativ necesar, romanul se arata pesimist sau chair ignorant insa cand vine vorba de incultura nu ezita a transmite mai departe. Am inceput sa ma scarbesc pur si simplu de aceasta atitudine nepasatoare. Intr-un fel sau altul ne meritam soarta. Asa am fost invatati...sa stam cu mana'n cur si sa asteptam sa ne pice din cer..."Para malaiata in gura lui Natafleata"...Nici nu stiu daca mai are sens sa scriu subiecte de genu...probabil ma voi adapta si eu...
Prin acest blog am incercat nu numai sa imi expun punctul de vedere...am vrut mai mult decat atat. Am contat pe o evidentiere a puncteleor rele, in unele cazuri oferind si solutii, insa pe zi ce trece realizez ca tot efortul meu si al celor care imi sustin punctele de vedere este unul zadarnic.
intr-un final stau si ma intreb pentru ce, sau pentru cine? Daca este sa extrapolam putin, pana si Dumnezeu a lasat liberatea de a alege. Eu mi-am spus punctul de vedere...Am incercat ceva...Si pentru ce in fond?! Pentru niste oameni care sunt pur si simplu dezinteresati de tot ce contine un gram de valoare. Sunt mai mult decat constient de faptul ca daca as face un blog gen Cancan sau libertatea, cu femei goale si manelisti la greu, numarul vizitatorilor ar fi cu mult mai mare. Asta e romanul...refuza pur si simplu sa gandeasca pe principiul: "Intr-o tara libera esti liber sa fi prost"
Dupa cum am spus....am senzatia ca ne meritam soarta.
Mare analist economic si zuppazthar asta.
Deci titlu e de belea imi place f tare.
Ma esti bun, daca ajung premier te pun ministru al finantelor... :)
Astazi sau maine o sa ajung in kaufland si o sa verific fiecare eticheta, promise, iar morcovi o sa cumpar din piata pentru ca cei de acolo sunt din turcia...
HAHAHA Lol, bravo, geniale filmele sunt totale
Ma, ti-au iesit, vorba unei fiinte f iubita de toti: Respect... :)
Ingeras...ma bucur ca ti-au placut ideile...
Ce pot sa iti spun este ca nu sunt foarte atras de latura politica. Problema e ca oricat de multe idei bune ai avea, odata ajuns acolo va trebui sa te supui majoritatii....si intr-un final ajungi ca ei. Incearca sa pui un mar bun intr-un cos cu mere stricate...
Prefer sa incerc sa fac ceva pe alte cai.
Ma bucur ca macar cativa oameni au ales sa urmeze aceste idei.
Bafta multa
Zup, dragul meu drag şi revoluţionar :) Voi începe cu exemplul personal: sap şi ud la grădina tatălui meu pt cele mai bune şi dulci roşii, cele mai grase vinete, cei mai cărnoşi ardei. Anii trecuţi, când şi el era mai tânăr şi producţia era mai serioasă, nu am ezitat să ies la poartă (pe şoseaua de Centură, să ne înţelegem), să vând din lucrurile astea minunate. Mama face în fiecare an dulceaţă de cireşe amare şi de gutui. Pe care o fac mai departe cadou prietenilor. I-am învăţat pe mulţi cunoscuţi să cumpere brânzică de Monor şi produse Napolact şi voi continua să spun că sunt cele mai bune! Ce ai scris tu e foarte frumos, dar fără să te superi pe mine, uşor utopic. Pe de-o parte, la produsele româneşti, avem lipsa calităţii, pe de alta, lipsa de resurse (pt marketing, reclamă) a micilor producători. Şi aşa ajung mizerii gen danone pe masa multor ignoranţi ameţiţi de reclame colorate. Eu caut tot timpul lucruri diferite, cât mai naturale, cât mai deosebite şi bune. Şi de fiecare dată spun mai departe. Degeaba s-au făcut programe de genul Buy Romanian, că sunt multe lipsuri, de la educaţie, la calitate, la neştiinţă ce şi cum e sănătos şi bun. Nu sunt genul care să dea vina pe trecut, dar în cazul ăsta admit că sunt generaţiile cărora le-au lipsit multe şi acum exagerează. E un consumerism sălbatic pe care alţii au avut timp să-l tempereze în mulţi ani. Ajung şi la partea cu economia, cu ajutatul cu bani din salariu. Aici nu sunt de acord. Cam astea sunt regulile unei pieţe (chit că haotică şi deformată, ca la noi) care se doreşte deschisă şi liberă, unii supravieţuiesc, alţii prosperă, alţii dispar. E şi problemă de management şi de altă educaţie, cea a muncii, a ideii de profesionalism şi, cu riscul de a suna aiurea, a dedicării lucrului bine făcut. Dar îţi promit că iau din textul tău ce e mai bun şi voi da mai departe ideea :)
Lia, ma bucur ca macar incerci!!!
Problema pe care noi o avem este faptul ca cei mai muti romani sufera de o ignoranta cronica, iar mai tarziu tot ei sunt cei care se plang.
Cat despre utopie, cam orice idee pozitiva intr-o societate care tinde spre haos este utopica. In momentul in care rezistenta oamenilor la alte idei decat cele cu care sunt obisnuiti este mare...totul incepe sa devina utopie.
Ideea cu "munca in folosul comunitatii" e clar ca nu mai sustine ideea unei economii libere de piata, insa ar putea fi o solutie...si in cazuri extreme ar putea fi chiar eficienta.
Felicitari pentru postare, un gand de nota 10.
Filmuletele sunt amuzante si au o mare doza de realism in ele... te intristezi zambind... :)
O sa mai trec pe aici sa aflu si altceva decat ce se spune prin mijloacele media.
Salut
RomanianBigSpender ma bucur ca tia-u placut si te mai astept :)
Trimiteți un comentariu