Free your MIND

Those who are crazy enough to think they can change the world, usually do

vineri, 6 februarie 2009

Injur deci exist!


Libera exprimare

Da...sunt liber sa spun orice si sa folosesc orice fel de limbaj atat timp cat nu aduc ofense, nu calomniez pe cineva.Corect?

Bun...de ce lumea din ziua de azi este atat de inhibata de acest limbaj explicit...De ce credeti ca nu pot fi transmise si mesaje pozitive prin intermediul unui limbaj explicit. Spun mereu ceea ce gandesc, si de aceea nu astept sub nici o forma doar critici pozitive din partea celor din jur. Din punctul meu de vedere orice fel de adresare (inclusiv cea injurioasa) poate fi personala sau impersonala...Iar pentru a calomnia trebuie totusi sa fie personala. Daca nu iti place sa injuri...e fix problema ta, dar nu judeca superficial. Nu instig...In nici un caz...Sper sa intelegi ceea ce am vrut sa ating.

Voi nu injurati..."sunteti pita lui Dumnezeu"...frate...exprima-te liber, ai acest drept. In urma cu muuuulti ani (20) oamenii isi doreau la maxim acest lucru...sa fie liberi sa vorbeasca ce ii doare capul...Cine crede ca exista o diferenta extraordinar de mare intre regimurile politice se insela. Nu e nimic  altceva decat o schimbare a aparentei in esenta ei. Un echilibru exista. Iti da dintr-o parte si iti ia din alta.Nu va imbatati cu apa chioara. Revenind la idee, cei din '89 au luptat printre altele si pentru libera exprimare, acea exprimare pe care foarte multi din ziua de azi o contesta. 

Din punctul meu de vedere mai bine ascult melodii cu mesaj, fie ele transmise printr-un limbaj explicit, decat melodii care nu au noima - vezi manelele (la cati tarani sunt in Romania, sa vezi ce note imi iau la faza asta :)) ). La un moment dat aveam o contradictie cu cineva pe ideea ca "un mesaj pozitiv nu poate fi transmis facandu-se apel al un limbaj explicit"

Uite un exemplu concret, in melodia "Vescan feat Cumicu & Dj Maka - Ne inchinam" :

"Ne-nchinam la bani,/Ne rugam la bani,/Renuntam, ne bagam pula-n  tot pentru bani/Dam totul pentru bani si cate-o data doare/Ca banii-au cumparat si suflete ce n-au fost de vanzare" 

Pentru a asculta toata melodia(care are un mesaj POZITIV) click aici sau o alta melodie cu mesaj pozitiv click aici

Si inca ceva, pentru cei care nu pot suporta ideea in sine a injuriei. Mergeti frate la manastire. Fitze de doi lei. In momentul in care spune cineva "Imi bag pula'n ea treaba" te ofenseaza direct? Si ii mai auzi si pe unii parinti atat de batuti in cap incat le interzic copiilor sa asculte diverse formatii de hip-hop sau mai stiu eu... Tine-ti frate plodu-n casa pana la 20 de ani legat de calorifer cu un disc de Mozart. Ai numai grija sa nu ii pui Requiem-ul ca ajunge dracu emo si se mai da cu capul de calorifer pana iti indoaie elementii.

Dupa cum spuneau si cei de la Parazitii "nu noi l-am invatat sa-njure pe copilul tau" sau Eminem :"A bunch of little kids wanna swear just like me and run around screamin, "I don't care, just bite me" (nah nah)". Crezi ca daca ii interzici sa asculte un gen muzical nu o va face? Sau sa spunem ca nu va asculta...Dar ii poti interzice sa interactioneze cu alti copii? Si ce e chiar atat de grav sa aflii ca progenitura ta injura? Ideea este sa il inveti ce e respectul.

Dupa cum spuneam sunt "mandrul posesor al unui limbaj colorat" pe care insa stiu sa il controlez. Aici e problema. Sa il educi pe copil sa stie sa faca diferenta intre bine si rau ca si concept social. Sa stie sa se adapteze la normele societatii. Din pacate societatea asta de cacat nu stie altceva decat sa eticheteze, asa ca invata sa fi "jmeker", invata sa te adaptezi. La cat de conformisti sunt cei din jur, te mai miri ca etichetarea e la ordinea zilei. Si acum o zic, si o zic din suflet si cu ura, dar cu MULTA URA "Bag PULA in lumea asta de cacat si ma FUT in ideile lor preconcepute"

Va spun acum o idee...De cate ori cand ati vazut un tip cu parul lung si neingrijit, sau unul cu cercei si tatuaje, sau poate unul imbracat larg sau in piele, nu l-ati calificat drept un NIMIC. Si va intreb ... e NORMAL? "Dar frate...ui la ala in costum...pula mea frate...tipu e doxa...asa dupa fata"  ....uitati-va la TV...ca la asta va descurcati cel mai bine...Cine pula fura cel mai mult in tara asta? Cea mai buna acoperire in Romania e un costum Armani sau cK...Asta e noul trend...daca inainte aveai nevoie de un ciorap sau de o cagula, acum nu mai merge frate...Sunteti bolnavi! De ce etichetati, atat intreb...???

Acum cateva luni, imi spune o Doamna Profesor, pe care de altfel o respect,: "Daca nu deschideai gura credeam ca esti un derbedeu"....Mda, interesant. Pot in schimb sa afirm ceva cu mana pe inima:"Ori de cate ori am cunoscut o persoana, daca mi-a dat 5 minute i-am demonstrat exact contrariul aparentei mele, daca nu mi-a dat, nu merita oricum" Nu incerc sa schimb nimanui gandirea. M-am obisnuit de mult cu ideea si a inceput chiar sa imi placa sa merg pe strada si sa-i mai zic la cate-o baba care confunda trotuarul cu aleea cimitirului: "Ce te uiti... nu ai mai vazut oameni?!" Dar totusi astept de la cei tineri o mai multa deschidere a orizonturilor gandirii si perceperii realitatii inconjuratoare. Nu ii simpatizez pe americani extrem de mult, dar totusi, acolo nu ai parte de priviri de genul. Si stiti ce e cu atat mai tragic?! De multe ori cei care eticheteaza nu au vazut un DEX in realitate, iar carti de beletristica sau de specialitate probabil prin filmele proaste de pe PROTV...Dar ei comenteaza...Astia sunt oamenii care ma dispera, astia sunt oamenii care nu pot trai daca merg la mare si il vad pe unul tatuat sau cu parul lung, astia sunt taranii care spun ca rock-erii sunt fraieri, ca dau din cap, sau ca hip-hoperii se imbraca ciudat. Dar voi cum va imbracati mai distrusilor? Cand va vad in asa zisele tzoale de firma in vine sa vomit. Ma bucur ca ma imbrac cum ma imbrac, nu de alta dar macar stiu ca nu sunt facute pe vapor. Cat despre firmele Mike, B&B, cArmani,  sPuma etc nu stiu ce sa zic. In urma cu ceva timp chiar ma gandeam cum dracu de toate rebuturile societatii au bani de bulendre din astea...Si se facea sa merg la un moment dat pana in europa cu un prieten care facea bisnita.Mister rezolvat.

Revenind la limbajul explicit. De ce nu puteti trece dincolo de acel cuvant. Dincolo de acea PULA?! Sa inteleg ca la literatura nu ati fost prea buni. Nu v-a invatat Profu' sa priviti dincolo de cuvinte, dincolo de structura si deci de aparenta si sa cautati mesajul, acel mesaj care de multe ori e incriptat. Pai cum PULA sa intelegi ce vor sa spuna cei de la Parazitii daca tu nu esti in stare sa intelegi sau sa cauti mesajul. Cum PULA ai inteles conditia geniului din Oda in metru antic????

Sa o luam asa ...de exemplu in prima strofa, crezi ca Eminescu, purta asa o pelerina neagra, era emo si in timp ce se uita la o stea, care culmea, era a "singuratatii"(deci in acceptiunea ta ar putea confirma ipoteza Eminescu=Emo) i-a venit grandioasa idee de a-si taia venele. Cum pula mea pot fi unii oameni atat de incuiati?! OPEN YOUR FUCKIN' MIND!!!

Si mai vrem sa evoluam. Pe cei mai multi ii doare capu ca "fiu lu' vecina de la 3 si-a trantit o dăraba dah tatuaj pah bratu' drept si pe langa asta mai poarta si un tricou cu Iron Maiden" Da ce pula te doare capul baaaah, tu nu ai ce pune-n farfurie tampule! Si inca ceva, personal admir rock-erii si sunt sigur ca sunt, nu superiori, nici macar nu se poate stabili un grad de comparatie intre ei si manelisti. Iar pe strada auzi remarci maneliste care se vor a fi si inteligente, de genu"Ui bah la roacheru ala pletos, hai sa-l batem"...Iar cei care le fac de cele mai multe ori nu au mai mult de 8 clase (si asta intr-un caz fericit). Personal am fost placut impresionat de marea majoritate a persoanelor care asculta acest gen de muzica. Nu acealasi lucru il pot spune despre manelisti, care din punctul meu de vedere se inscriu intr-un tipar clar delimitat.

Iubesc cultura rock cu toate ca ascult alt gen muzical (hip hop). Nu acelasi lucru il pot spune despre asa zisii "baietasi de cartier" care cauta motiv de harta din orice...Asta e, trebuie sa faca cineva si impresie artistica in cartier. Am umblat mult timp cu persoane care asculta Rock, baieti de nota 10, te distrezi cu ei cum greu o poti face cu alte persoane (le-a dat Dumnezeu acest har), cu totii stiau ca ascult hip hop, dar nu aveau nimic cu asta, cu totii vedeau ca ma imbrac larg, dar nu ii deranja. In schimb daca intram intr-un bar de Hip-Hop, ii puteai auzi "Ui ce shapca NewEra si-a tras va fi jmeker", "Se imbraca in Pelle Pelle si vrajala asculta si el Rap"...Chiar ma intreb de multe ori daca au idee macar cu ce se mananca Hip hop-ul si cultura Hip Hop...Sau ei sunt "Gangsta" ca asa se poarta. Nu pot sa inteleg...nu am cum sa inteleg. Vedeam o alta chestie interesanta, hip-hop-ul american se darama si el sub "greutatea" unor "Copii minune" in postura lui Lil Wayne si altii....Doamne ce lume degradanta Ii multumesc si acum colegului meu de banca din liceu ca mi-a aratat ce inseamna cultura Rock, probabil daca nu o facea eram si eu batut in cap.

Pentru cei care s-au simtit jigniti de cele de mai sus...ii informez ca NU imi cer scuze si chiar mai mult de atat MA DOARE-N PULA! Sunt sigur ca dupa acest post imi voi auzi multe "cuvinte de lauda" dar asta gandesc...si am puterea sa o spun pe fata, asta e parerea mea...daca gandesc prost, criticati-ma, daca gandesc just, criticati-ma. Vreau sa vad cum ganditi si voi!

PS: Va recomand un film GENIAL: SCARFACE

Si o melodie care imi place :)

by zuPPazThaR

8 comentarii:

LiaLia spunea...

:) Am auzit că doare rău când doare ÎN pulă :))) Uite, în loc de alte comentarii, îmi permit să-ţi dau link de la o posatre mai veche http://liarebelyell.blogspot.com/2008/09/interzis-pudilondacilor-si.html

Anonim spunea...

Se zice ca nu e frumos sa urasti sa ai sentimente "neortodoxe" la adresa celui din jurul tau. Bullshiet!!! Daca 5000 de oameni zic un lucru prost asta nu duce acel lucru catusi de putin de adevar. Nu as dori sa etichetez zicand manelistii sunt prosti sau roacherii este destepti. Sunt sigur ca avem parte si de uscaciuni si de verdeturi in orice clubulet orice bisericutza in care vom intra (ce e drept in unele mai multe uscaciuni decat in altele dragi manelisti si tectonisti si care mai sunteti va rog sa va simti va ridicati in picioare sa va dati 2 palme si daca v-ati trezit la realitate tot respectul). Ca sa reduc din vorbaraia asta: foarte urat din partea celor care eticheteaza sau se inchid in ideile lor preconcepute si se incapataneaza sa asculte si alte variante cu vehementa sau celor a caror nas este obisnuit numai cu aerul rarefiat de pe himalaya si nu mai pot sa coboare privirea la nivelul oamenilor din jur ca respira. Era o vorba "prostia si domnia la noi se plateste". Cu riscul sa nu mai vad vreodata un ban in viata mea as dori din suflet sa vad o taxa pe prostie, nu de alta daca o sa cad eu sa stiu ca vor cadea si cei ce merita. Urati fratilor tot ce nu e la locul sau nu va fie rusine ziceti parerile voastre si fiti destul de intelepti cat sa luati in calcul intotdeauna ideea ca cel din fata ta cat de cioban poate sa fie stie mai multe decat tine pe un subiect anume si astfel trebuie respectat.

Anonim spunea...

Mesajul pe care ai incercat, poate fi unul pozitiv, dar maniera in care il transmiti nu e tocmai pozitiva.
AStfel, tu spui "injur, deci exista". Sa inteleg ca eu, daca nu injur, nu exist? Bine, fie si asa
E adevarat ca ai dreptul sa te exprimi cum vrei, dar asta inseamna oare ca eu, circuland cu un mijloc de transport in comun, trebuie sa-ti ascult tie cum ti le bagi, ti le scoti si asa mai departe? si verisorul meu, de numai 5 ani, trebuie sa auda si el?
Ti se pare normal ca un copil de 10 ani sa vina la tine si sa-ti spuna vreo 2 vorbe, asa intr-un limbaj de cartier? sau sa vina copilul tau sa-ti spuna "bah putza, da-mi 10 lei ca vreau sa-mi iau o carte". Ok, scopul e unul pozitiv, copilul vrea sa citeasca...dar la o astfel de exprimare, isi va primi banii?
Un mesaj pozitiv poate fi transmis si intr-un limbaj explicit, accept asta, dar sansele de reusita sunt mult mai mari folosind un limbaj adecvat, zic eu (mai ales in muzica)
Nu ma deranjaza ca prietenii mei injura, nu ma deranjaza ca vecinul meu injura, fiecare face ce stie mai bine, dar aia nu inseamna ca trebuie sa ma supun si eu. Si aici intervine etichetarea de care vorbeai. eu voi fi etichetat intr-un fel negativ (iti zic din propria experienta) dar oare merit asta? pentru ca, desi pot s-o fac...totusi n-o fac
Tu spui ca esti mandrul posesor al unui limbaj colorat, acelasi lucru spun si eu, doar ca mai adaug faptul ca ,desi posed acasta "calitate", nu o folosesc.

zuPPazThaR spunea...

hai sa o iau pe rand Adi...
1."Injur deci exist"/"Gandesc deci exist" - merge? sau trebuie sa aduc completarii...Uite-te in jur sa vezi cati oameni care nu gandesc exista...
2.Pentru a doua idee...daca citeai mai atent postul vedeai ca am scris:"sunt "mandrul posesor al unui limbaj colorat" pe care insa stiu sa il controlez."- Nu incurajez oamenii sa injure...Ideea mea este ca de multe ori o injurie poate reprezenta un mijloc suplimentar de comunicare...prin care se pune accentul pe o idee de exemplu
3.Cred ca ti-am raspuns si la ideea cu plozii...Si app de asta...pe mine ma amuza teribil cand vedem copii de clasa a 2a sau a 3a care injurau de mama focului, si ma gandeam ca eu la varsta lor nu stiam decat "Du-te dracu"...Impaca-te cu ideea...asta e lumea in care traim. De interzis nu o poti face, dar de controlat DA. Invata-ti copilul sa se comporte in societate, adica sa-si adapteze comportamentul in functie de situatie.
4.Depinde ce fel de carte vrea sa-si ia :))
5.Nu te obliga nimeni sa folosesti acest tip de limbaj...e optiunea ta...Eu spuneam doar ca nu trebuie sa etichetam dupa limbaj, vestimentatie, aspect fizic, ci trebuie sa acordam un minim de 5 minute sa ne formam o idee legata de mintea si caracterul persoanei...

ClaudelGFX spunea...

La un moment dat aveam o contradictie cu cineva pe ideea ca "un mesaj pozitiv nu poate fi transmis facandu-se apel al un limbaj explicit"

Uite un exemplu concret, in melodia "Vescan feat Cumicu & Dj Maka - Ne inchinam"

tati degeaba zici tu ca asculti hip-hop daca nu intelegi ce screme ala acolo, treaba cu libera exprimare vine chiar de la radacina hiphopului, cauta-mi te rog o formatie de muzia hip-hop din orice tara vrei tu, care nu foloseste limbajul crud doar ca sa scoata in evidenta mesajul cat se poate de real, n-am zis ca toti sunt tatici, mai sunt si cretini dar diferenta e prea mare :)
asculta un 2pac explicit sau chiar si mai vechi si ai sa vezi ca nu prea exista altfel, tot ce vezi tu la televizor radio media etc sunt melodii comerciale(cenzurate), adica de vanzare, ei acel produs trebuie sa fie calificat, tocmai de asta nu ai sa vezi melodii cu si anume content explicit, dar toate alea stau la baza, la radacina stilului pentru a reda lucrurile si mesajele cat mai real posibil

ClaudelGFX spunea...

de curiozitate ai ascultat mesajul de la inceputul videoclipului ala cu Eminem?:) o sa-ti dai seama mult mai bine la ce m-am referit in mesajul trecut dupa ce o sa-l asculti

zuPPazThaR spunea...

Claudel
Sa o iau pe rand...
in ceea ce priveste intelesul mesajului nu stiu care dintre noi a gresit...eu totusi tind sa cred ca nu ai inteles ideea postului...cat despre hip-hop, sunt mai mult decat constient de mesajul lui...dar ce vroiai sa pun o melodie de la immortal technique, pharaoh monch(asta daca i-ai ascultat, daca nu iti recomand)...am pus acea melodie(de la Vescan) pentru a fi mai usor de inteles de cei care citesc...
mesajul postului accentua de fapt ideea ca si printr-un limbaj explicit se poate transmite un mesaj pozitiv
cat despre eminem m-ai amuzat enorm ...sa iti zic de ce?! nu stiu care din noi ii cunoaste mai bine mesajul/melodiile/videoclipurile/viata(ce a lasat sa se cunoasca)/inregistrarile video/etc...cei care ma cunosc stiu ce spun...scuza-mi aroganta, dar tu ai inceput :)
iar daca erai putin si mai atent observai ca deasupra clipului de la The way I am am scris "Si o melodie care imi place :)"...
oricum, m-au amuzat observatiile tale...initial credeam ca te adresezi altei persone...:)))
"tupac explicit" :))) foarte tare :)))

Anonim spunea...

In mare parte sunt de acord cu Zuppa, adica sa trecem peste injuriile acelea si sa vedem sensul existentei. Eu sunt de religie neoprotestanta adica crestini dupa evanghelie si noi nu injuram dar nici nu crticam pe cei care injura, cel putin eu nu critic pe cel care injura, eu zic doar atat daca el se simte bine cand injura atunci e numai problema lui.....si cum spunea zuppa "Injur deci exist sau Gandesc deci exist.
Genurile de muzica hip-hop si rock nu prea ascult dar nu zic ca imi displac, unele dintre melodiile de hip-hop au chiar mesaje bune si adevarate uneori.
Si cu referire la cei imbracati de firma sa stiti k eu cunosc o persoana care e imbracata de firma dar are un limbaj foarte colorat cum spune Zuppa dar deloc nu se controleaza si asta afecteaza pe unii oameni din anturajul lui.
Din punctul meu de vedere nu e nevoie sa injuri mereu cum fac unii, ca uneori asta mi se pare lipsa de respect dar cum spune Zuppa daca injuri si stii sa te controlezi inseamna ca stii si sa respecti persoanele din jur.
Mie tema asta mi-a placut.
Zuppa NU TE LASA SCRIE IN CONTIUNARE DESPRE CRUDA REALITATE.
DIN NOU SPUN:NU TE SCHIMBA
P.S.:Parerile sunt impartite si nu trebuie sa ne suparam unii pe altii sau sa ne simtim ofensati, aici pe acest blog se spune ce gandesti dar fara sa calomniezi pe cineva pt ca daca o faci este lipsa de respect fata de persoana chit ca nu o cunosti personal
SUPER SUBIECT, SUPER BLOG