Free your MIND

Those who are crazy enough to think they can change the world, usually do

miercuri, 11 februarie 2009

Marii români mor, dar prostia ramâne...

Esti mandru ca esti roman?...Eu numai Miercuri si Sambata...Si de obicei mai spre seara asa, intre 18:00 si 22:00...

Lasand gluma de o parte...

Ce fel de popor putem fi...?! Cei mai multi conducatori pe care i-am avut de-a lungul timpului s-au sups fara sa scoata o vorba, iar cei care nu au facut-o au sfarsit de obicei tragic in urma unui act de tradare(vezi Vlad Tepes,Mihai Viteazul, C-tin Brancoveanu, si sa nu uitam de unul dintre cei mai onorabili Romani...ION ANTONESCU)...Si ne mai invatau la scoala ca nu am purtat razboaie de cucerire...Aveam oare cu ce...sau cu cine?! Stramosii nostrii au trait de obicei tot la limita subzistentei. Doi ani parjoleam campii si otraveam fantani, si dupa aceea in urmatorii patru le refaceam.

Dar de ce ne mai miram de tradarea care exista in jur...pana si educatia din scoli iti orienteaza gesturile spre asa ceva...Hai sa vedem pe rand...Suntem "incurajati" sa citim Baltagul(care vorbeste de tradarea unor prieteni), Mesterul Manole(care "trebuie" sa isi zideasca nevasta - tradarea sotului), Ion(care avea tatuat pe bratul stang "I lăv Machiavelli" - "Scopul scuza mijloacele"), Act venetian(o sotie infidela si "aproape" criminala), Alexandru Lapusneanu(pe principiul "nu te pune cu familia", si vorba lu' Guta filosoful "nu te pune cu dusmanii") etc. Apoi media nu ezita sa ne prezinte numeroasele cazuri in care "dupa 1 litru de votca pe care la consumat la birtu' comunal"...X-ulescu si-a adus aminte ca nu i-a aratat inca prietenului sau cel mai bun, noua barda/sapa achizitionata...

La orele de istorie ne este prezentata doar o partea a adevarului, de obicei partea frumoasa a sa.

  1. De cate ori v-a spus un profesor de istorie cat de mare era "deschiderea" lui Stefan cel Mare catre bautura si femei...Si intr-un final a ajuns si Sfant? Nu contest insa ca a fost un domnitor competent...viciile sunt o parte din viata noastra, si atat timp cat nu ne intuneca gandirea, bafta noastra...Frate dar chiar Sfant?!...Cum suna "Becali cel Mare si Sfant"...Sau mai bine zis, "Becali cel Sfant Razboinicul luminii cel mai Imparat din Ghencea"
  2. Cat de onorabil este sa iti semnezi abdicarea pe spatele unui soldat(vezi A I Cuza)?! Aici macar a fost de fapt un dublu act de tradare...al lui Cuza fata de masoneria care l-a ridicat, si al masoneriei fata de Cuza in momentul in care acesta a "intors armele".
  3. De ce Mihai I este acceptat sa calce din nou in Romania?!...Cum se poate uita tradarea sa fata de Antonescu si fata de poporul roman, care din acel moment a fost mereu privit cu scepticism si considerat un popor de tradatori...Ganditi putin, desi in mod normal am fost de partea invingatorilor la finele celui de-al doilea Razboi Mondial, statutul nostru la "masa negocierilor" a fost unul de invinsi. Si culmea...o buna bucata de timp se mai si sarbatorea 23 August. Iar in prezent cultul Maresalului Ion Antonescu este interzis, si mai mult decat atat imaginea lui este tot mai mult denaturata de unii istorici josnici...Insa Mihai are voie sa calce trufas pe plaiurile romanesti si chiar mai mult doreste sa fie si reimproprietarit.

Si aici apar problemele care ma rod...

  1. Deci frate, studiem niste rebuturi sociale, care nu ar merita din punctul meu de vedere nici macar o flega josnica (vezi Andreea Esca - in manualul de Istorie),
  2. Tot in manualul de istorie, sub poza lui Vlad Teps este scris "Cunoscut mai ales din filmele cu Dracula"
  3. Alti dobitoci vor sa introduca o noua tema: "impactul telenovelei asupra cinematografiei".Pentru cei care nu au citit posturile anterioare...Telenovela este o productie cu origini in Regimul Comunist Cubanez.
  4. Stiti ce au in comun urmatoarele personalitati: C-tin  Bracusi, Emil Cioran, Eugen Ionescu si Tristan Tzara? Daca nu stiti va spun eu...Montparnasse...Cimitirul Montparnasse din Paris. Totusi poate le e mai bine acolo, alaturi de alti oameni de seama precum Baudelaire(simbolistul) si de Sartre (filosoful)
  5. Oare de ce nu se vorbeste despre acei romani care fac istorie peste hotare: Radu Florescu(profesor de istorie la Boston College), Matei Calinescu(profesor universitar de literatura in Indiana), George Palade(Laureat al Premiului Nobel pentru fiziologie şi medicina in 1974), Daniel Negreanu(unul dintre cei mai buni jucatori de Texas Hold'Em din lume), Mihai Cretu(care a pus bazele trupei Enigma si a compus multe din piesele sotiei sale Sandra) dar probabil sunt mai importante crimele si violurile de la noi din curte.

Ce poti sa le ceri romanilor care i-au votat pe Gigi Becali, Hagi, Bivolaru, Radoi, celebrul om de cultura Bula, Marius "Morga", Mihai Traistariu, Andreea Marin, Banel Nicolita in Topul 100 cei mai mari romani...Iar oameni de mare importanta au ocupat pozitii finale...E tragic...Daca vreti sa vedeti topul click aici. E clar ca pentru cei mai multi acestia reprezinta persoane pline de cultura. Nu m-ar mira ca in curand sa apara in acest top si Guta sau mai rau de atat Cioaba sau Ion Râmaru. Noi, prin ceea ce a reprezentat Romania am silit acesti oameni sa se "auto-exileze"...Poate e mai bine asa, poate e mai bine ca americanii sa spuna ca Palade este unul de-al lor, francezii sa si-l atribuie pe Cioran, si nemtii pe Mihai(Michael) Cretu...Am avut si avem oameni de seama dar nu am stiut sa ii respectam(vezi cazul Petre Tutea) ...Pana si Ovidiu "Kempes"(de la Cargo) si-a lasat tara in urma...Iar acum munca lui este pangarita de epigonul Adrian Igrisan(mare om, mare caracter) .Daca cineva ne spune adevarul in fata "il consideram eretic" si probabil daca ar fi fost legal l-am fi ars pe rug, vezi Andrei Gheorge(un Caragiale modern), vezi Mircea Badea, vezi Parazitii(treceti dragilor peste nivelul lingvistic)...Insa pedeapsa cu moartea fiind abolita, ce ne-a ramas de facut?!...Mai putem doar sa le inchidem gura(prin diverse mecanisme care fac abuz de putere -CNA- sau prin lansarea unor stiri care sa ii defaimeze)

In schimb ce promovam? Non-valori...Exemple sunt o droaie:

  • Andreea Marin (curva de lux, perfida si ipocrita- cred ca e un dublu pleonasm...),
  • Prigoana(un taran mustacios care s-a ajuns celebru prin pozitia sa de inalt Patron la Gunoaie),
  • Becali (viitorul presedinte al unei turme de oameni...si nu radeti, ca Romania este tara tuuror posibilitatilor),
  • Toata ceata de "pitigoi manelisti"(unde esti tu Antoneeeescu?!), 
  • Cuplul Columbeanu(limita absoluta a prostiei si a voracitatii)
  • Alina Plugaru si eleva porno(cata dreptate a avut Einstein cand a spus "Doar doua lucruri sunt infinite: Universul si prostia omeneasca. Si nu sunt sigur in legatura cu primul")

Pai ce sa faci daca romanul citeste doar Libertatea si Click. Aceasta idee am mai spus-o si o sustin: Media in general ofera ceea ce se cere, ceea ce romanul este dispus sa cumpere.

Era acel motto..."iti dai seama cat de importanta este o persoana numai atunci cand o pierzi"...Si in aceasta categorie intra si Marin Cozma, care a constituit o sursa infinita de stiri in ultima vreme. Sincer sa fiu, nu am o prea mare tangenta cu sportul. Pana acum doua zile nu stiam nimic despre el. Dar nu cred ca e normal ca toate acele recunostinte si mediatizarea permanenta a acestuia, sa fie dictata de o astfel de intamplare. Spun si eu "Odihneasca-se in pace!", dar cu siguranta nu ma voi lansa in posturi/comentarii care sa dezbata acest subiect, nu de alta dar as fi la randul meu un mare ipocrit. Acelasi lucru s-a intamplat si cu Laura Stoica si Teo Peter. Televiziunea da dovada de nesimtire crasa in momentul in care incearca o crestere a rating-ului prin mediatizarea suferintei unei familii, despre care pana acum nu se vorbea deloc. Este clara aviditatea exacerbata pe care o reliefeaza aceste gesturi ale presei.

Ce lume...

Doare...sa iti dai seama, din ce in ce mai mult, ca esti damnat. Si cei mai multi nu aveti rabdare sa ascultati un mesaj de aceea va mai las eu cate un vers de la diversi artisti de seama din Hip-Hop-ul autohton...si sa-mi spuneti voi daca omul asta nu are dreptate:

"Mi-e jena sa ies pe piata , ca's 20 de milioane de prosti,
N-am cum sa ii scot din ceata.
Mi-e jena ca vorbesc ca prostu , nu vezi rostu,
Zici nu-i de-al nostru... si schimbi postu.
Mi-e jena ca sunt roman , ca sunt sclav, nu stapan,
Oare sa plec sau sa raman?"

Daca vreti sa ascultati toata melodia : Cumicu - Mi-e jena

Si ca tot veni vorba de romani adevarati...Da-ti un play ca sa vedeti si voi ce inseamna:

Petre Tutea(06.10.1902 - 03.12.1991)

Parazitii - Mari Romani(NU are continut explicit)

PS. Stiu ca acest post nu va schimba nimic, poate chiar mai mult de atat va trece neobservat...Ceea ce am scris in randurile anterioare va fi citit probabil tot de cei care imi impartasesc ideile, ceea ce nu va produce nici o schimbare. Dar daca voi care cititi reusiti sa faceti cunoscute si altora aceste probleme poate se va simti o diferenta. Poate in viitor vom sti sa ne apreciem mult mai mult Valorile Nationale decat pe Gogu din Poplaca ce a comis cine stie ce infractiune, insa care apare pe sticla. Si asa societatea in care traim este din ce in ce mai dezolanta iar oamenii de seama tot mai rari...

Haideti sa ii apreciem cum se cuvine!

by zuPPazThaR

55 de comentarii:

Anonim spunea...

Sunt de acord cu tine, mai putin in doua puncte mici dar esentiale. Ma refer la Baltagul si Mesterul Manole, si interpretarea pe care o dai tu respectivelor lucrari. In rest ai perfecta dreptate, din pacate. Cu respect Cosmin

zuPPazThaR spunea...

eu inteleg ce vrei sa spui...si imi dau seama unde vrei sa bati...Dar luand in considerare aptitudinile profesorilor din ziua de astazi, nu stiu sincer ce vor intelege cei mai multi copii...

Anonim spunea...

ma bucur ca l-ai adus pe blog pe Petre Tutea, in opinia mea cel mai mare ganditor roman al tuturor timpurilor, sper sa mai postezi video-uri pe blog ca na poate lumea nu-l cauta pe youtube.

Ptr mine Romania este reprezentata de putini oameni gen: Regele Carol I , Ferdinand I , tizul meu care tragea in teapa pe nenorociti, Petre Tutea, Octavian Paler, Mihai Viteazul, Stefan, Mircea toata pleiada nationalista de persoaje istorice, adevaratii romani care si-ar fi dat si camasa ptr taranul de pe camp.... acuma sunt alte vremuri in care sentimentul acesta de mandrie este considerat o fatarnicie si atunci cautam niste simboluri jenante care vin sa intregeasca peisajul trist si murdar in care ne scaldam...

Veritasaga:
"Cinstea straluceste
Oricat de mult ar fi ingropata in noroi
Iar voi cu atatea lumini in jur ramaneti falsi si goi"

Sper ca o sa scri un post despre Antonescu ;)

zuPPazThaR spunea...

Vlad...scuze dar nu puteam sa tac...ai o mica greseala in comment...Mihai viteazu sa isi dea "camesa" pentru tarani ?! Aici ai gafat-o putin :)
in rest...tot ce se poate cu postul ala despre Antonescu....dar pentru asa ceva va trebui sa ma apuc sa citesc mai multe decat stiu pana la momentul de fata...sti si tu cum e, mai ales cand vine vorba de Antonescu...imaginea i-a fost prea mult patata de "malpraxis-ul" unor istorici fara caracter.

Annonimu spunea...

bine punctat.
Romania trezeste-te...in fine...Romania e o tara de hoti ... romanii apreciaza mai mult prostia, iprocrizia si tot ce e mai rau pe lumea asta.
In loc sa promovam cultura ...sau alte treburi mult mai importante...
Oare ne v-om reveni candva? sper ca da...
Am fost si suntem o tara fara personalitate...

LiaLia spunea...

Zup, de departe este cel mai bun text al tău. Felicitări sincere! Ai uitat de Mioriţa, care ne învaţă să stăm pe curul nostru, fără să reacţionăm, că oricum mâine va fi mai rău. Singura mea obiecţie (mică mică :) ) este vizavi de Badea, pe care personal nu dau nici 2 bani vechi. Dar e părere şi opţiune personală şi nu spun mai mult pt că nu merită. Bad publicity is good publicity after all :) Pentru un text bine documentat despre Antonescu trebuie depus un efort uriaş, din păcate surse bune şi reale de informaţie pe subiect sunt f puţine şi rare. Dar baftă! :)

zuPPazThaR spunea...

Lia...In legatura cu Antonescu sunt convins ca voi gasi cu greu...si va trebui sa citesc mult printre randuri...
In legatura cu Badea...nu admir un om in proportie de 100%...dar il consider un comentator ok...
Daca ar fi sa o luam dupa preferinte...Nu stiu de ce...eu il admir pe Gheorge foarte mult...si sunt constient ca cei mai multi romanasi nu il inghit...dar poate pentru ca nu il inteleg?!

Annonimu...parerea mea este alta...personalitate am avut, dar a fost multipla :))

LiaLia spunea...

Zup, Gherghe chiar e un tip mişto, acid, inteligent, din păcate, s-a lăcomit şi a dat şi într-o uşoară paranoie grandomană, cam astea l-au pierdut, nu audienţa de tip love-hate cu audienţa. Pe Badea îl consider un fake sau mai pe româneşte o făcătură, care a avut şansa de a ajunge pe ecrane şi acum se foloseşte de nişte truisme la îndemâna oricui. Să nu uităm şi de echipa din spatele lui şi de casca din ureche :)

LiaLia spunea...

Erată: relaţia de tip love-hate cu audienţa :)

zuPPazThaR spunea...

macar a acceptat rolul aluia care ia P*&$^ gura...Damn...e bloguul meu...revin..."Rolul aluia de ia pule'n gura..."...trebuia sa fie cineva si in locul lui:))

La caderea lui Ghorge...El si-a sapat groapa si altii i-au dat pamant.

Nikol spunea...

Ti-am dat nota 7,pentru k in proportie de 70% ai dreptate....zic eu.Cred k ar fi mai bine sa nu comentez procentul de 30%.....caci e vorba de opinie personala,care,la fel k si gusturile,nu se discuta....

P.S. cred k tu ai putea sa il faci pe Badea la audiente!...eu v-as urmari pe amandoi ;)

zuPPazThaR spunea...

Nikol...multumesc...sincer ma simt flatat :)
insa chiar nu cred ca as suporta televiziunea...Vezi tu, eu nu prea inghid lumea din media...Adica deh, marea majoritate a ei...Sunt prea putin persoane carora le-as da "Buna ziua" si daca as face acelasi lucru si celorlalti as fi cu siguranta un mare ipocrit:)
Asa ca ma limitez la banca mea...
In legatura cu opinia ta personala...impartaseste-o cu noi, sa vedem si altii ce parere au...sa vad si eu ce nu a placut...
Chiar ma bucur ca ti-a placut postul.

Ingerul tau spunea...

Filmul cu Tutea este cutremurator. Omul era pe moarte si Hossu Longin (ea e nu?) il intreaba ce ar face deca ar avea 18 ani...
Cred ca trebuie sa distingi mai mult intre sacru si profan. Totusi nu poti sa pui parazitii langa Petre Tutea. In rest Lia are dreptate este postarea cea mai inspirata alaturi de cea despre palestinieni.
De altfel Lia este o fiinta deosebita si daca ar citi mai multa poezie i-ar pieri pofta de a mai scrie "explicit" , ca si tie de altfel...

zuPPazThaR spunea...

o da...Aceasi problema ...Cultura vs limbaj explicit(Parazitii)...Ideea nu mi-o schimb...Probabil si tu vei face la fel...Sa spunem ca fiecare gandeste putin diferit...
Cat despre poezie...chiar daca as citi si mai multa decat pana acum la fel de "explicit" as scrie...
Oricum, ma bucur ca ti-au placut posturile...

Kr!s spunea...

Imi place postul cu exceptia partii despre literatura. :))) e putin naiv sa zici asa ceva. la chestia aia nu's de acord.

zuPPazThaR spunea...

Kr!s...inteleg ce spui...daca citeai comentariile anterioare vedeai ca s-a mai pus o data problema...si am raspuns "luand in considerare aptitudinile profesorilor din ziua de astazi, nu stiu sincer ce vor intelege cei mai multi copii..."

Dan Gheorghe spunea...

prosti sau destepti. asta e alegerea fiecaruia. nu e un blestem national. nu tine nici de educatie, nici de mediul in care traieste fiecare individ. ci numai de alegerea sa. cum vrea sa fie in viata - prost sau destept. asa cum e alta alegere grea - cum vrei sa fii in viata, bun sau rau.

Adi spunea...

Cu tot respectul, Dan Gheorghe tu cand ai ales sa fi prost sau destept? Eu n-am avut ocazia. Tot ce am putut sa fac a fost sa valorific ceea ce El a decis pentru mine.
E greu sa fi bun sau rau? Dar dupa tine ce inseamna asta? ca la automat, apesi pe buton daca vrei Pepsi sau Sprite? Unul care a furat o paine sa-si hraneasca copii e considerat un om rau , dar unul care a omorat ca sa faca o biserica ajunge imediat Sfant. Cine decide, din punctul tau de vedere, ce e bun si rau?

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

M-au incintat discutiile, respectele mele tuturor!
Zup ( ce simplu era - merci, Lia), nu te-ai inselat cind ai zis ca noi, astia de pe-aici, iti impartasim ideile. Asa e, dar nu 100%.
1. in legatura cu "sectiunea literara" - Baltagul e si despre devotamentul si perseverenta nevestei, iar Mesterul Manole e si despre sacrificiu, ca temelie a lucrurilor durabile si marete.
2. istorie - scurt comentariu la Stefan cel Mare: tu pui egal intre viciu si pacat. Corect. Dar, daca dezvoltam tema pe filonul credintei ortodoxe, pacatul se "sterge" prin spovedanie si prin ne-repetarea lui. Putem presupune ca Stefan cel Mare n-a mai facut nici un pacat de la ultima spovedanie si asta i-a permis sa devina "si Sfint". Si-apoi, Dumnezeu se uita mai ales la celelalte fapte ale noastre, nu sta cu geana pe pacate, ca am muri toti in chinuri chiar in clipa asta.
3. Poate esti prea drastic cu Esca si cu A. Marin - nu au ce cauta, doamne fereste, in manualele de istorie, dar poate exagerezi un pic cu "etichetele". Plus ca uiti un lucru: nu Esca s-a autointrodus in cartea de istorie, au facut-o altii, niste cretinoizi patentati - eu pe ei i-as acuza, in primul rind, ei sint adevaratle rebuturi sociale.
4. (Si inchei) Tutea ar trebui dat in prime-time, iar Cioran ar trebui citit imediat dupa' ... sau invers, cum vrei tu :)

zuPPazThaR spunea...

Lavinia...eu eram atent la ce imi raspunzi pe blogul tau :))
Sa vedem:
1.Nu contest ce ai spus...eu puneam altfel problema...am spus putin mai sus de doua ori: "luand in considerare aptitudinile profesorilor din ziua de astazi, nu stiu sincer ce vor intelege cei mai multi copii..."
2.Daca Chikatilo,Harold Frederick, sau macar Ramaru se spovedea inainte de a da ortu putea fi sfant?! Si inca ceva...vorba lui adi...Crima e cel mai mare pacat(sper sa nu ma insel-oricum eu asa o consider) ... asa ca nu e normal ca un "macelar" de meserie sa fie sfant...sau este?!...Dupa cum am spus il admir domnia (si-a trait viata...mai nasol cu ultimii ani) Daca Dumnezeu se uita la celelalte fapte bune...Atunci ajungem la ipoteza a 2a "Becali cel Sfant Razboinicul luminii cel mai Imparat din Ghencea". Inca ceva...daca tot e asa...eu de ce nu pot fi Sfant...am eu viciile mele(nu putine la numar) dar mai fac si fapte bune...Se pune?!
3. Nu exagerez...parerea mea...Atat timp cat marea majoritate a romanilor prefera sa o priveasca pe Esca sau pe Andrea Marin...si ignora adevarate valori...am sa imi sutin ideea. Sunt socat de cat de multe persoane din Romania sunt batute in cap(in frunte cu cei care au conceput acel manual)...Se poate face foarte usor un experiment...Facem o emisiune in care invitam urmatorele "personalitati": Morga, Marin, Radulescu, Becali, Prigoana, Guta, etc vs un film documentar in care este prezentata viata unor oameni precum Ion Antonescu, Iuliu Maniu, Emil Cioran, Petre Tutea, Andrei Gheorghe samd...oare care va avea rating mai mare
4.Sunt convins de urmatoare idee: 99% dintre romani nu au auzit de Petre Tutea...dar 70% au auzit de Esca, Andreea Marin si Guta...Si atunci am sau nu dreptul sa critic "factorii" de indobitocire?

zuPPazThaR spunea...

am uitat ceva...am un motiv pentru care sunt mandru ca sunt sibian...Cioran era din sibiu...nu chiar din sibiu....dar de aici din zona :D

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

1. Zup, e dreptul tau sa fii fan Andrei Gheorghe. Si eu am fost, dar acum vad altfel lucrurile. Uite, ca o gluma mititica : eu cred ca e un "pacat" sa il pui pe Gheorghe linga Tutea si pe aceeasi lista de ilustri cu Cioran si ceilalti. Daca se mai face si documentar cu Gheorghe... ce sa mai zic, ma duc naibii unde-oi vedea cu ochii - crede-ma, tipul e mult mai spoit decit pare - dar, repet, e super ok ca fiecare sa aiba preferatii lui.
2. De profesori n-am mai zis nimic fiindca ce se intimpla cu scoala, in general, in Romania - rahatul asta de invatamint adica, e oricum cosmetizat la greu - in realitate, lucrurile stau mult mai rau: profesorii sint praf, copiii sint cam debusolati, iar parintii sint "la gara" si aia - ori n-au timp, ori sint obositi, ori habar n-au sa-si educe copiii, pentru ca si ei sint complet nepregatiti pentru vremurile astea.
3. despre credinta si pacate si alte chestii din astea e mult, prea mult de vorbit, faca vrem s-o facem la modul profund, nu sa patinam pe-aci, plimbind citeva idei pe "suprafata" problemei.
Dar, scurt de tot: sinuciderea e un pacat mai mare decit crima. Dar si mai mare decit astea doua e un altul :)
Maaama, cit am vorbit! Iertare, boieri dumneavoastra! :))

zuPPazThaR spunea...

1.Spoi sau nu e mai bun decat cei mai multi din media romaneasca din prezent...
2.Ma bucur ca ma intelegi...inca testez acest sistem :)) Problea e ca daca nu iti ajuta Dumnezeu sa sti sa faci diferenta si sa gandesti mai departe decat iti predica profesorul esti un caz pierdut
3.Sinuciderea nu o vad ca fiind un pacat mai mare decat crima...Din punctul meu de vedere sinucigasul nu poate fi criticat...pentru ca nu poti sa sti ce a simtit in momentul in care a recurs la asa ceva...Plus ca si sinuciderea poate fi de mai multe feluri...Si de exemplu tipul de sinucidere gen Seven Pounds(daca ai vazut filmul) imi pare o fapta buna si nici pe departe un pacat.Care e din punctul tau de vedere pacatul "nambar uan"?

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

Fii atent cum sta treaba: credinciosul practicant are puncte de vedere despre ce vrea el, e liber sa le aiba, dar in materie de credinta exista o dogma crestina. Si Tutea vorbea despre asta, el fiind un om care credea profund, nu se juca nici cu crucea, nici cu rugaciunea, nici cu sfintenia. Tot el zicea ca, "Pe linga Biblie, Sheakespeare e scriitor din Gaesti". Daca vrei sa stai fata in fata cu Dumnezeu, nu merge cu "aia nu-mi convine", "ailalta nu-mi place" si "pe-aia nu vrea muschiu meu s-o fac". Si nu, nu-i place deloc sa-i spui "nu cred in tine"- si deja ti-am zis care e "number oanu": necredinta, hulirea. Stii ca se spune in Biblie ca drumul catre Dumnezeu e ingust si ca putini incap pe el. Pentru ca lui nu ii plac cei care "cred" cum vor ei, ci cei care "cred" cum vrea El.
Iar in credinta ortodoxa esista un termen esential:"ascultare". Citeste despre asta si despre "trairea lumeasca" si "trairea duhoniceasca". Si mai vorbim :)))

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

Erata: "duhovniceasca" sorry

zuPPazThaR spunea...

avand in vedere ca si invataturile religioase tot de oameni au fost scrise si apoi traduse(tot de oameni)...Eu spun ca mai trebuie si sa gandesti...Religia si societatea in ansamblu se bazeaza pe conceptul de credinta in Dumnezeu si pe cel de promovare a binelui in detrimentul raului(fara a intra prea mult in filosofie)...
Inca ceva...daca stam sa analizam...inclusiv Biblia are rectificari prin Noul Testament (ochi pentru ochi/intoarce si celalat obraz). Revin la idee...Nu vreau sa ma orientez dupa acele dogme care cladesc religia pe bani si asa mai departe...(ex:cotizatii obligatorii la biserica, tarif nunta/botez/inmormantare/vestminte aurite si lanturi si cruci de aur,etc-sti si tu ca sunt o gramada)
Deci...prefer sa raman acel "credincios practicant" decat sa ma confund cu ideea de "fariseu"...Mi-a placut mereu sa filtrez informatia primita si sa o analizez...Cred in Dumnezeu orientandu-ma dupa acea dogma...dar nu urmand-o orbeste.
PS. Gandeste-te ca Dumnezeu ne-a facut dupa chipul si asemanarea Lui...Deci cred ca imi intelege gandirea :D

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

Daca zici tu... s-ar putea, o sa vedem pe lumea ailalta daca am crezut sau ne-am jucat. Pe pamint, avem acces la adevar doar daca ne este revelat - tot de la Tutea citire.

zuPPazThaR spunea...

atunci sa privim altfel...
ce e mai bine ...
1.Un tanar care merge la biserica si aprinde o lumanare, face o rugaciunea in timpul zilei(in afara slujbei propriu zise), sa fiu trup si suflet atent la acest lucru...
2.O baba senila care vede in biserica loc prielnic pentru barfa de duminica

sau

1.Un om care nu merge la biserica dar face fapte bune in viata
2.Un om care merge frecvent la biserica dar nu stie cu ce se mananca faptele bune

sau

1.Un om care nu a citit niciodata Biblia dar face diferenta intre bine si rau
2.Un om care a citit Biblia si o aplica asemeni unui fanatic

etc

Stiu ca sunt extreme...stiu ca e bine ca omul sa se afle undeva la mijloc...dar din cele doua extreme o aleg pe prima...Fie am 3 perechi de ochi, fie nu stiu care e problema mea, dar cand merg la biserica am impresia ca am ajums pe stadion.Si culmea...NU imi place fotbalul :))

zuPPazThaR spunea...

Erata:si este trup si suflet

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

1. Mi-e somn :))) da' rau de tot
2. Religia e una, credinta e alta. Exista oameni religiosi care, de fapt, nu sint credicniosi: ei doar cred ca... cred.
3. Biserica e institutia, iar credinta e sufletul insusi. Rostul e sa lucreze impreuna, dar si separat.
4. Biblia nu se citeste, se traieste. Si intrebarea nu e "Ai citit Biblia?", ci "Citesti Biblia?". Pentru ca e o carte de zi cu zi, dar numai daca simti ca te-ajuta, altfel mai bine nu citesti. Sectele, dealtfel, din asta s-au nascut: si ei au citit Biblia, dar au inteles-o cum au vrut si cum au putut.
5. Ce ai zis tu cu "ochi pentru ochi" versus "intoarce si celalalt obraz" nu sint chiar "rectificari", ci parte din Noua Lege, pe care Isus a venit personal, ca sa zic asa, sa o implineasca. Sint mai multe, spre exemplu despre adulter, de la Moise pe care Isus le-a schimbat.
6. Stii,ma, zup, ce conteaza cel mai mult? Sa fii capabil sa iubesti oamenii,frate, fara sa astepti nimic de la ei - doar sa-i iubesti cu o inima sincera. Sa ai mila in tine, cinste, bunatate, sa nu stai cu miinile-n sin cind se-ntimpla rele pe lumea-asta, sub ochii tai, si sa ai lumina in tine, sa nu fii intunecat, ca suflet, constiinta, ce vrei tu - ca om. Pe-astea daca sintem preocupati sa le facem si ne straduim sa ne iasa, atunci... restul sint detalii.
7. am nevoie de somn ca de aer. Mi-a facut mare placere discutia asta cu tine, cu argumente, mingi frumoase si fente interesante - fiindca mie imi place fotbalul, sa stii. :))))

zuPPazThaR spunea...

Punctul 6 de fapt imi sustine ideea mea...E aceeasi idee dupa care ma orientez si eu...dar nah...
Probabil voi scrie un post(in acelasi stil caracteristic) despre religie, credinta, si Dumnezeu
PS.Eu mai rezist putin...nu ai antrenament :))
Si mie mi-a facut placere...si la mai mare :))

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

Nu stii cu cine vorbesti, zup... dar asta e noaptea aia, a treia in care e musai sa dorm (dupa una alba si a doua cu trei ore bifate pe pernutza)
Plus ca sint sint mai batrina muult ca tine, maica, si nu mai poci' si eu sa rezist ca-n tinerete :)))
As putea sa-ti fiu mama, tinere! :D

zuPPazThaR spunea...

daca ai putea sa imi fi mama e grav :)))
o seara placuta...si ne mai duelam noi cu alta ocazie mama...pot sa iti spun mama? :)))

Ingerul tau spunea...

Foarte interesanta polemica voastra. Bravo Lavinia, Zup isi sustine bine punctul de vedere si momentan nu il contrazic decat in ceea ce priveste limbajul licentios.Si vreau sa-i spun ca in afara de "invataturi religioase" mai exista si Cuvantul lui Dumnezeu. Ala e sacru si sfant si etern. Trebuie doar identificat.
Vreau doar sa spun ca Stefan nu a ajuns sfant pentru ca s-a spovedit ci pentru ca a condus neamul in numele lui Dumnezeu. Pacatele nu sunt iertate prin spovedanie(arata-mi unde spune Iisus asta?) ci prin cainta sincera si nerepetare a lor. Si numai Dumnezeu le poate sterge, ierta.

zuPPazThaR spunea...

bun...uite doua contra argumente:
1. De ce vladut(Tepes) sau Mihaita(al Viteaz) nu sunt si ei sfinti?!
2. Va suna cam din topor, si sunt cam nesimtit cu ideea asta, dar: sa inteleg ca Dumnezeu i-a spus unui parinte/episcop sau ce a fost el, ca Stefan a fost iertat de toate greselile lui si sa ii spuna de acum "cel Sfant"?

Ingerul tau inteleg ce vrei sa zici, si sunt de acord cu tine...in cea mai mare masura:Cuvantul lui Dumnezeu e cel care conteaza cu adevarat, pacatele intr-adevar nu sunt iertate prin spovedanie ci prin cainta si nerepetarea lor, perfect de acord insa spovedania reprezinta totusi un prim pas(cel de constientizare a pacatelor comise). Cu ce nu sunt de acord e ideea de Stefan cel Mare si Sfnat...
Inca ceva...un criminal in serie se spovedeste pe patul de moarte. Ii pare rau din tot sufletul si regreta amarnic greselile comise...Dupa cateva ore moare...Poate fi "cel Sfant"?

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

Promit ca o s-o fac, Ingerul tau, dar ai un pic de rabdare, ca tocmai lucrez la altceva. Ma bucur, daca-ti placu' polemica - chiar ma gindeam sa nu-i fi facut zob postarea lu' bietu' zup, cu schimbul nostru de idei! :)))

zuPPazThaR spunea...

Mama Lavinia...cum sa imi faci praf postarea...ideea blogului si a comentariilor incurajeaza Judecatile de valoare...Deci atat timp cat suntem "pah frecventa" e bine... :))
Al tau fiu,
zuPPazThaR

Veronica spunea...

"Esti mandru ca esti roman?...Eu numai Miercuri si Sambata...Si de obicei mai spre seara asa, intre 18:00 si 22:00..." - foarte rau! inseamna ca te raportezi si tu la aceleasi non-valori, pe care le accepti si de care iti e rusine.
mandria de a fi roman cred ca nu consta in a observa romanii din jur, ci de a FACE ceva pentru poporul din care faci parte, sa crezi in el si renasterea sa. L-ai amintit pe Tutea. L-ai citit macar? Pai Tutea nu s-a indoit nici macar o clipa de puterea poporului roman de a renaste. Daca se indoia, toata zbaterea lui ar fi fost zadarnica. La fel ceilalti mari conducatori romani pe care i-ai amintit.. Romanismul nu consta in a te bate cu pumnul in piept ca esti roman atunci cand neamul tau e in plina glorie, ci a te lupta sa ii arati valorile in vremuri de restriste.
just my 2 cents opinion

Adi spunea...

@ Maria
Ceea ce cred eu ca a vrut zuppa sa spuna si tu ai inteles atfel e diferenta intre a fi mandru si a nu fi. El nu a zis nicaieri ca ii este rusine ca e roman. Daca in anumite zile e mandru (desi, cred ca asta a fost mai mult sub forma de gluma spusa) nu inseamna ca in celalalte zile ii este rusine ca e roman. Accepta faptul ca s-a nascut pe un pamant care a fost mereu cotropit si s-a luptat mereu sa fie independent , nu ii este rusine, insa cand "vede" valorile romanesti, cand vede ca sunt oameni alaturi de care poate lupta, atunci e mandru...
Cred... :)

zuPPazThaR spunea...

Pe principiul unde dai si unde crapa / unde dai si unde iese cucuiu'...bati campii cu gratie fata draga
Maria, esti cumva jurnalista pe la vreo revista de scandal(ca sa nu spun de kkt)...Nu e alta...dar nu inteleg de ce te apuci sa scoti vorbele din context pentru a le critica ulterior...
Inca ceva...daca nu ai sesizat inca, si probabil nu ai facut-o...pe alocuri mai apare cate o urma de ironie...Asa ca, draga mosului...invata sa urmaresti si posibilul sens figurat al cuvintelor...Sau mai bine spus invata sa citesti cap coada daca tot te-ai apucat ;)
PS.Scuza-mi nesimtirea...dar tu ai inceput

zuPPazThaR spunea...

merci Adi...ma bucur ca mai sunt si oameni care au inteles ideea :)

Tot pentru draguta de Maria..."Esti mandru ca esti roman?...Eu numai Miercuri si Sambata...Si de obicei mai spre seara asa, intre 18:00 si 22:00...
Lasand gluma de o parte..."

Asta era intreaga idee...Am SUBLINIAT faptul ca a fost o gluma...ma gandeam ca daca voi lasa exclusiv prima parte(prima propozitie) se vor trezi niste detailisti sa imi scoata ochii. Se pare ca si asa s-au trezit...

Veronica spunea...

am ramas din nou cu un gust amar, vazand ca trasatura definitorie a caracterului romanului contemporan: "ataca si arunca mocirla asupra altuia" nu s-a schimbat, asa ca nu are absolut nici un rost sa stau sa iti explic ce si cum pt ca deja ai idei preconcepute. imi pare doar rau sa vad ca pana si sibieni de-ai mei sunt dominati de superficialitate.
la revedere!

zuPPazThaR spunea...

Scuza-ma ca am scris un articol din care tu ai extras o fraza cu care ai dat in mine in lipsa de a intelege ideea...Ce sa-i si faci...Va fi vina mea...

Din cele doua idei, cea cu trasatura definitorie a romanilor si cea cu Sibiul...tin sa iti amintesc o chestie...care ROMAN, dintre noi doi, a dat primul cu noroi (uite ca am facut si o rima ca la gradi)

Daca urmareai mai atent stilul in care scriu si respectiv raspund la alte comentarii ti-ai fi dat seama ca daca al tau comentariu era pertinent...cu siguranta nu as fi reactionat asa...Imi plac discutiile in contradictoriu, dar doresc sa vad si fundamentul. Inca o data imi cer scuze...

Esti a doua persoana in care "arunc mocirla". Si prima persoana a facut exact ce ai facut tu. Nu a citit...sau probabil in timp ce citea postul se gandea la cheful de aseara...In concluzie...a inceput sa imi dea lectii de cat este de ok hip-hop-ul intr-un post care culmea...SUSTINEA hip-hop-ul. E ciudat sa contraargumentezi o idee prin reproducerea...tocmai a acelei idei.
ex:Ion:"E alb"....
Vasile:"Nu domneee, esti nebun...e de fapt alb"

PS.Am recunoscut nesimtirea de care am dat dovada chiar in PS-ul acelui comentariu...insa tu iti recunosti greseala....asa ca fapt divers? :)

Georgiana spunea...

oh, da! sunt in extaz! stii cum facem? postam toti insemnarea ta si...sau nu, nu, mai bine ii impuscam pe toti! a, ce zici?

p.s.: ai uitat sa o mentionezi pe NIKITA... la categoria mari romani(e mare frate, are 34569865 chile)

p.s.2: esti foarte tare! let's make a better world! si te asigur ca se poate! mainstrangem, doi trei ca noi astia cer sunetm pretutindeni pro-valuare, si facem o revolutie! adica cum atlii au putut si noi nu putem?

Ingerul tau spunea...

M-ai surprins cu explicatia cu spovedania, ma asteptam sa o dea mai degraba Lavinia. Dar este justa.
Fata de Mihai- care a facut si el o mare minune cu unirea cea fabuloasa, Stefan a ridicat 44 (patru zeci si patru) de manastiri, dupa fiecare lupta, deci a fost un fel de apostol, un propovaduitor.
Deci poate fi un sfant. Vlad nu prea s-a comportat asa crestineste, prea multe tepe, ma intelegi... :)
Cred ca ai fost un pic mai dur cu Maria, sti tu fetele sunt mai sensibile... :) Nu a avut intentii rele...

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

Am scris de doua ori raspunsuri dar... n-am noroc, nu mi le trimite. Sorry, dar m-au lasat nervii

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

Haai, fie, mai incerc o data, ULTIMA,ca-mi sinteti dragi!
Asta e pentru tine, Ingerul tau, pentru ca ti-am promis! Am stat si-am citit tot ce ati scris si va felicit pe toti fiindca aveti curajul propriilor pareri. Asta e de bine. Tot citind insa (si revin la spovedanie), mi-am dat seama de un lucru, unul foarte simplu: voi n-ati fost la spovedanie. Apropo de asta, se numeste, de fapt, "sfinta spovedanie" si e una dintre marile Taine ale ortodoxiei. Este si conditia sine qua non pentru Sfinta Impartasanie, o alta mare Taina, cum e si Botezul. Revenind la ale noastre, nu e o vina ca esti sau nu spovedit. Fiecare are drumul si momentul sau pe drumul credintei. Important e nu sa ajungi repede, ci sa vrei sa ajungi. Si s-o faci frumos si corect, cind o fi sa fie, la fiecare. Problema e insa alta: spovedania nu se "vorbeste" pe blog, e o traire interioara profunda - ca doar se cheama Taina! Simt ca o incercare a mea de a explica mai mult ar putea parea o incercare de a convinge, ceea ce mi-e complet strain si nepermis, dealtfel. Nu pe mine trebuie sa ma ascultati, pentru ca exista alti oameni care explica dumnezeiesc de bine: dati un search cu "mari duhovnici"(Cleopa, Arsenie Papacioc) si, daca vreti, ascultati ce spun ei - e menirea lor sa vorbeasca, nu a mea.
Sper sa intelegeti ca am spus toate astea cu dragoste si fara intentia de a supara pe cineva.
Nu detin adevarul, ci doar il caut cum pot eu, ca si voi :))))

zuPPazThaR spunea...

Ingerul tau...si tepele alea au ascuns intentii bune intr-un oarecare fel :)) Stiu ca am fost putin cam rau cu Maria...dar m-a suparat faptul ca a criticat fara sa citeasca atenta ce am scris...Cum de altfel am mai patit...Dupa cum am mai spus, discutiile in contradictoriu imi plac la nebunie, invat de la alti oameni cum probabil si altii o fac de la mine...insa singurul lucru pe care il cer este PERTINENTA...

Mama Lavinia...adevar graiesti acolo...De data asta te aprob din toate incheieturile. Si incercarea ta de a explica nu are cum sa fie inteleasa gresit...Din punctul meu de vedere...dupa cum am mai spus...ascult pe oricine. De la oricne pot invata cate ceva. De multe ori viata e prea scurta pentru a incerca tot ce se poate pe propria noastra piele. Asa ca prefer sa fiu receptiv si la ideile celor din jur. Poate nu imi schimb gandirea...dar cu siguranta meditez putin asupra lor.

zuPPazThaR spunea...

IlluzoricDream te rog sa imi explici si mie daca comentul tau era la repezeala dar serios/la misto ...ca sa stiu cum sa reactionez nu de alta :))

Veronica spunea...

intervin doar pt ca mi se pare just sa iti dau o explicatie si pentru ca asa cum ai scris, poate vei medita asupra ei: ti-am citit postarea in intregime, ai scris-o binisor, dar nu cred ca vrei doar laude pe blogul tau. daca intr-adevar vrei sa inveti ceva atunci critica ar trebui sa ti-o asumi prima data pentru ca din ea inveti cel mai mult.
mesajul meu era urmatorul: poporul roman este un popor de care sa fii mandru indiferent de ce se intampla in vremuri rele. Esecurile unor institutii contemporane si conexa galagie provocata de falsele valori nu au nimic in comun cu fiinta poporului. Sunt ceva asemanator molimelor, stihiilor sau navalirilor: vin si se duc... Poporul, insa, ramane.
Ori cand vorbim de mandria de a fi roman, vorbim despre popor nu despre altceva, nu?

zuPPazThaR spunea...

Maria...nu puteai spune asa de la inceput?
Hai sa iti explic ce ma deranjeaza...Sunt mandru ca sunt roman...pentru ca "avem cu ce" si totodata sunt trist ca sunt roman din acelasi motiv.
Sunt mandru ca sunt roman pentru ca, in cazul in care cauti poti descoperi oameni care au avut mai multa onoare si merita mai mult respect decat ne putem inchipui.

Sunt trist pentru ca acest popor care inainte era pur si frumos, acum se denatureaza tot mai mult...Am inca speranta ca la un moment dat vom iesi din ceata asta. Poporul de care vobrea Tutea este diferit de cel din ziua de astazi. Si nu ma refer la institutii ci la oamenii de rand, care uita tot mai mult ce inseamna sa fi roman...si chiar mai mult de atat, uita ce inseamna sa fi om.
Si acum gandeste-te la urmatoarea chestie...Daca nu eram mandru...crezi ca mai incercam sa le deschid mintile acestor oameni. ALtfel spus, crezi ca ma mai interesa de valorile culturale romanesti si de oamenii de rand care il confunda pe Mircea Radu cu Eminescu? Prin toate posturile nu incerc decat sa imi exprim un punct de vedere care sa deschida cumva spre bine mintile celor care poate nu doresc, poate nu stiu, poate nu au avut acces la astfel de idei pana acum.

PS.Chiar nu imi sta in caracter sa fiu atat de taios, insa ma orientez pe principiul "cea mai buna aparare e atacul"...Iar cand ai scris primul tau comment am fost putin suparat ca ai facut o acuza nefondata.

Ingerul tau spunea...

Zuppa(imi place cum suna:) fii atent cu invitatele... Mama nu le place sa auda decat din gura copiilor, este potrivit apelativul de asemenea sfintelor.
Trebuie sa le faci sa se simta bine, totusi apelativul are un aspect spiritual profund, sper ca Lavinia l-a sesizat, altfel foarte blonda, frumoasa si spirituala... :)

Adi spunea...

Acuma chiar ar trebui sa fi mandru...

Georgiana spunea...

glumeam:)

zuPPazThaR spunea...

e bine atunci ... de arme faceam rost...la cum se fura in Romania nu era o problema...mai greu era sa gasim oameni care sa le manuiasca