Free your MIND

Those who are crazy enough to think they can change the world, usually do

vineri, 27 februarie 2009

Tu ce vicii ai?!

Cei mai multi oameni spun ca ei nu au vicii, Doamne fereste!. De ce sunt oamenii inclinati sa vada doar aschia din ochii altora si mai putin barna din ochiul lor. De ce consideram viciile doar acele deprinderi rele. Din punctul meu de vedere viciile sunt toate acele lucruri fara de care existenta noastra ar fi mult mai grea la un moment dat.

Acum ceva timp, pe un blog se ridica problema aprecierii fumatorilor/nefumatorilor. Altfel spus, de ce un nefumator este mult mai putin apreciat decat un fumator care s-a lasat de fumat. E simplu dragilor...acei nefumatori nu au fost atinsi de dependenta fizica si psihica pe care fumatul o implica. In consecinta este mult mai greu sa te lasi decat sa nu te apuci de fumat.  Prevenirea este mult mai usoara decat intreruprerea unei actiuni care deja a inceput(ex. prevenirea unor boli). Apoi veti spune "Da, dar cu fumatul pasiv cum ramane"...Ei imi pare rau pentru voi, dar singurii care pot lua masuri in aceasta privinta sunt Domniile voastre. Stiu, suna atat de egoist. E nasol sa ai prieteni care fumeaza si atunci cand mergi intr-un bar sa stai tot la fumatori...Dar ce sa ii faci, in viata trebuie facute si sacrificii.

Care sunt in opinia mea viciile?! Hai sa vedem:

1.Cafeaua si/sau tigara.Cafeaua dupa un consum regulat creaza o dependenta fizica destul de nasoala. Consumul de cafea dilata vasele de sange iar lipsa cofeinei duce implicit la contractarea acestora. Astfel sangele nu mai ajunge la fel de repede la mansarda...Asa ca incep durerile de cap. Despre tigari nu pre amai are sens sa discut pentru ca toata lumea, inclusiv nefumatorii, cunosc efectele daunatoare ale acestora. Pe mine ma enerveaza in schimb pozele alea porno de pe pachete...Sunt totusi curios cati s-au lasat dupa ce le-au vazut?! Totusi nu e normal sa se puna astfel de poze. Ganditi-va la acei copii care vad pozele, si nu pentru ca ei fumeaza, ci pentru ca tatal care e baiat de treaba si pipa in fata blocului sa nu isi afume copiii, ajunge acasa si lasa din greseala tigarile pe masa. Sau sa spunem ca le pune in buzunar si apoi il trimite pe copilul de 11 ani sa mearga sa isi ia bani de acolo ca sa aiba de un suc la scoala.

2.Alcoolul este o substanta tare nasoala. Daca "ai dat-o-n patima betiei" e tragic. De ce?! Este un drog care afecteaza groaznic neuronii, mai pe romaneste iti prajeste rau creierul. Esti un alcoolic notoriu doar atunci cand nu poti gandi, nu te poti misca coerent decat dupa ce ai baut cateva sute de ceva. Nu de alta, dar de obicei drogurile mai puternice atrag dupa sine sevrajul. In schimb alcoolul are si partea lui pozitiva, atat timp cat cunoaste masura. SI in legatura cu alcoolul. CAti dintre voi nu ii criticati pe acei oameni care au ajuns sa aiba un astfel de viciu, fara insa a lua in calcul si posibilitatea de ereditate. Riscul ca o persoana care are parinti/bunici/strabunici alcoolici sa devina la fel este mult mai mare. 

3.Orice alte pasiuni pot fi considerate vicii. Strangerea bancnote, monede, timbre, dopuri de sticle, etc sunt alte forme pe care viciile le imbraca.

4.Pentru unii oameni cititul poate fi un viciu, pentru altii filmele sau emisiunile TV, pentru unii munca, pentru altii pierderea timpului, pentru unii plimbarile in aer liber sau sofatul, pentru altii jocurile si aplicatiile IT. Pentru unii muzica, pentru altii pictura sau poezia. Inclusiv curatenia, ciocolata sau guma de mestecat, pot reprezeta un viciu.

5.Chiar si prietenii ar putea fi considerati un viciu. Multi nu vor accepta ideea. Dar sa analizam logic. Privind viciul exclusiv din perspectiva logica, el reprezinta acel lucru fata de care dezvoltam o dependenta. In concluzie, am putea trai fara prieteni, insa foarte greu. Suntem oarecum dependenti de ei. Ne place sa socializam, sa ne incredem in cineva, sa stim ca putem conta pe cineva, sa stim ca putem povesti sau ne putem juca cu cineva. Logic vorbind, prietenul este si el un viciu.(va reamintesc: Nu mai priviti doar partea negativa a viciului si incercati sa analizati perfect logic)

Aceasta lista poate avea cu mult mai multe puncte. Sper sa veniti si voi cu alte idei.

Multi dintre voi veti spune ca acelea nu sunt vicii. Ba da sunt, pentru ca nu am facut o analiza din punct de vedere al eticii la care ne raportam cu totii numai atunci cand consideram noi de cuviinta. Incercati sa si ganditi, nu sa luati definitiile literalmente.Facem de obicei apel la moralitate doar atunci cand este in folosl nostru. Un exemplu cat se poate de simplu pentru aceasta idee: Esti de acord cu spaga? Daca ai fi intr-o situatie delicata ai fi dispus sa dai spaga?(etic vorbin spaga nu e ok, personal vorbind mai putem face cate o exceptie...am dreptate?!)

Imaginati-va un om lipsit de vicii. Un om care nu fumeaza, nu bea cafea, nu bea macar un paharel de ceva la o petrecere, un om caruia nu ii place munca, nu ii plac calculatoarele, nu ii plac plimbarile prin parc, nu ii place sa citeasca, un om caruia nu ii place sa socializeze, nu ii place muzica, etc. Va puteti imagina un astfel de om?! Personal chiar nu o pot face.

Problema viciului ar trebui pusa altfel. E ok sa ai vicii, e chiar misto de multe ori. Cel mai important insa este sa ai limite clar definite, sa fii stapan pe tine. Ganeste-te ce s-ar intampla daca ai exagera in oricare dintre exemplele de mai sus: cafea=>hertatac, tigara=>cancer si mai grav de atat impotenta, alcool=>tremurici, ciroza, timbre/monede=>saracie, ciocolata=>diabet, iar pasul urmator pentru toate acestea este...2  Metrii sub! Cat despre prieteni

Cat despre prieteni...E bine sa nu exagerezi cu altruismul care in ziua de azi a cam devenit un defect. Avand in vedere ca tot mai multi se gandesc exclusiv la propria persoana este de preferat sa ajuti cu ratia frate, asta daca nu vrei sa ti-o iei rau de tot in bot, si crede-ma ca doare rau cand te fute o persoana apropiata.

Acum sa va spun viciile mele intr-o oridine relativ cronologica:

  • cafea - in fiecare diminteata si uneori o data in timpul zilei, nu fac abuz, dar daca nu o beau pe cea de dimineata sunt cam ciufut si de obicei ma doare capul
  • tigara - media: intre 1/2 si 1 pachet pe zi, in ultimul timp le-am mai rarit
  • cititul -de obicei 1-2 ore pe zi iar daca gasesc o carte care ma atrage foarte mult se poate prelungi cu mult
  • calculator - aici e ciudat: de obicei PC-ul este ON 24/7 cat despre mine depinde. De obicei timpul care imi ramane liber il petrec in fata monitorului (acest timp poate varia intre 2 ore si 16 daca am o zi complet libera).
  • muzica in general o asociez cu plimbarile in aer liber, mersul pe bicicleta, statul la PC, etc
  • o bere si o tabla cu prietenii intr-o crasma misto, in care sa ne simtim bine
  • filmele in medie un film la 4-5 zile(in ultimele doua saptamani nu am mai vazut un film, insa am recuperat ieri h3h3h3 )
  • tehnologia ma inebunaeste. Nu sunt nebun dupa jocurile pe calculator dar imi place sa am tot ce e mai nou si mai bun in materie. Folosesc telefonul nu doar pentru a suna(dar nu il folosesc pentru a trimite mesaje) si imi place sa am cat mai mutle cunostinte despre acest domeniu
  • hainele...Nu este o fita, dar ma imbrac de obicei din Bucuresti, pentru ca imi plac hainele largi (rappa), iar in Sibiu nu se prea gasesc. Asa ca atunci cand am drum prin Bucuresti imi cumpar cate ceva (e un magazin pe Stefan cel Mare pentru doritori). Sau mai merg o data de doua ori pe an la cumparaturi mai masive :))


La cat mai multe vicii dar totodata gestionati-le bine!




by zuPPazThaR

26 de comentarii:

Annonimu spunea...

Nu beau , Nu fumez , Nu vorbesc urat ...baga`mi`as p**a iar mi`a scapat tigarea`n bere ...
cam asa nu?

zuPPazThaR spunea...

Annonimule...nu stiu cum de am uitat de acest aforism celebru :))

qttip spunea...

pfoa...schimb de vicii ? :D
pai..cam asa..cafele..minim 3 pe zi..maxim au fost vreo 12..tigari am fumat 3 ani...m-am lasat timp de 3 ani juma..de vreo luna am inceput sa fumez iar ocazional :)) pana acum cred ca sau strans 10 tigari :D..muzica..sunt mort fara ea...nu plec nicaieri fara ipod mp4 sau ce nimeresc d p birou..sport..cu toate ca dorm foarte putin..nu rezist foarte mult fara sa ies la o miscare...cat despre calculator pot spune ca sunt in aceeasi situatie cu tine..e On mai tot timpul..dar nu imi petrec mult timp la el..ziua..:D noaptea ma uit la filme..ele fiind un alt viciu...si daca ma gandesc bine cred ca as putea sa mai enumar inca vreo 3 4....:))
..fara vicii am fi doar niste roboti :-s

zuPPazThaR spunea...

qttip mi-a adus aminte de cafea...Pana acm vreo 3 ani bagam la vreo 10 cafele pe zi(intr-o saptamana am terminat 250g Ness+500g cafea naturala)...Dar cafele din alea in care infingi lingurita...Pana cand la un moment dat am cazut in genunchi pe strada din cauza ca ma intepa inima...Deci ai grija!

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

In primul rind, sa-ti dea Dumnezeu sanatate, zuPPazThaR, ca ti-ai schimbat lookul si am scpat de negru, ca pe mine ma terminase nervos :)))
Vicii, zici? aaa, pai stam bine
1. Fumatul
2. Tzigarile
3. Fumatul de tzigari
In fiecare zi din viata mea, cu aceeasi patima. Pe celelalte le tin sub control, sint placeri, nu mai sint patimi - dar le-am avut si pe-alea. Asta imi da speranta, totusi. Daca s-a putut cu altele, o sa-l dovedes si pe-asta, someday. Nu ma mai incordez prea tare, ca am constatat ca iese si mai rau. Incet, cu calm... e timp pentru toate in viata:)

zuPPazThaR spunea...

Lavinia...la o adica din ceva tot trebuie sa ne curatam, ca sanatos e cam greu sa mori.
Plus...daca nu ai macar un viciu...nu stiu sincer. Tu spuneai ca restul sunt pasiuni...Eu tot vicii le consider.
Sau tu consideri viciile pozitive pasiuni iar cele negative patimi?

zuPPazThaR spunea...

Ma bucur ca iti place noul aspect...
Eu nu sunt prea multumit cu el...Dar inca nu stiu ce aspect sa adopt...Ma tot gandesc, mai caut pe net, dar cu siguranta il voi mai schimba o data.

Unknown spunea...

cola --- bine impreuna cu fratemio nu ne ajunge o sticla pe z...mama ne zice ca suntem alCOLAisti :D
seminte - merg bine cu cola... si o punga dinaia de 100g de nutline nu`mi ajunge ...asa ca iau de 200 :P [asta asa cam de 2-3 ori pe sapt.]
calculatorul - bine..daca are net...ca daca nu are... e = ZERO

... condusul - sa fie oare?! =))

mai aveam io unu da mi`o cam trecut ...poate`mi vine iar... obsesia mea cu unghii lungi :))

zuPPazThaR spunea...

Hani eu cred ca daca ai avea zilnic o sticla de cola numai a ta si doua pungi de seminte numai ale tale nu ti-ar ajunge...
Cat despre masina...Nici nu vreau sa ma mai gandesc...M-am saturataaaaaaaaaaat! Sti tu de ce :))

Unknown spunea...

hai ma ca fra bea mai multa cola decat mine...ca imi ajunge 2 zile o sticla...aici am probat odata sa vad cat imi ajunge daca beau doar eu
si seminte... dupa o punga ma opresc de voie buna - obligat fortat...

Lavinia Ștefan-Filip spunea...

zuPPazThaR , "placeri, nu patimi" am zis. big difference - stiu ce vorbesc: e firesc sa am placeri, ca sint om, fug de patimi, ca ma fac sclav :) asta fac eu, tu poti sa faci cum vrei - e o lume libera (cica) :))))))))

zuPPazThaR spunea...

Lavinia vroiam sa zic placeri in loc de pasiuni. My bad:))

Adi spunea...

Legat de copii care vad pozele de pe pachetele de tigari, eu zic ca-i un lucru oarecum ok, ca un copil de 11 ani care vede o poza d-aia cu baba fara dinti, de frica sa nu ajunga la fel si el, nu va fuma...poate.

Alcoolul este CAUZA si SOLUTIA tuturor problemelor :)
Mie mi se pare tare interesat contrastul asta de alcoolici al naibii de destepti. Cunosc un om care, desi are 70 de ani, o baut si bea de zici ca nu-i adevarat, dar pentru asta cunoaste istoria lumii mai bine ca muuulti istorici. Sau alt exemplu, mult mai cunoscut: Cristi Minculescu, solitul Iris. A avut foarte mari probleme cu alcoolul. desi este una dintre cele mai bune voce ale acestei tari, nu a putut renunta la alcool (recunoscand-o dealtfel singur) si acuma este in germania pt a se opera de urgenta, ca altfel...)

Nu cred ca e bine sa incadrezi in categoriia vicilor plimbatul, calculatoarele sau fobiile.

Daca-mi aduc bine aminte,cele 7 vici capitale sunt lacomia, lenea, mania,desfraul,mandria ,invidia si ura, paremi-se. Cum spunea un celebru film "Seven deadly sins. Seven ways to die." Cred ca acestea, sunt vicii mult mai nasoale decat plimbatul, muzica sau filmele. (desigur, in cantitati mici sunt prezente in feicare om, dar unii chiar exagereaza)

zuPPazThaR spunea...

Nu stiu ce sa zic Adi...cred ca nu ai inteles ideea.
1.Poze precum aia cu dintii sau ala cu gatul nu sunt normale...care e urmatorul pas, promovarea unor spoturi publicitare cu scene de acest gen facand parte din campanii antifumat? Poate in viitor copiii se vor putea uita cu usurinta la filme horror incepand de pe la 7 ani, ca "sa stie de ce sa se fereasca".

2.Exemplele pe care le-ai dat tu sunt 2 exceptii. Ala cu istoria lui daca intr-adevar este atat de destept pe cat spui tu, e cu atat mai ratat(scuza-ma ca o spun) pentru ca nu a stiut sa faca ceva util cu viata lui. Presupun ca are un job infect, iar daca e profesor ar trebui dat afara cat se poate de repede. Cat despre tipul de la Iris...Nu e normal ca statul(din banii poporului) sa suporte o operatie a acestuia in Germania(arunca o privire), pentru ca domnu' Cristi sa se poata intoarce apoi la vechiurile obiceiuri. Si pe deasupra mai spune si in gura mare ca nu se poate lasa de baut. Daca el vrea sa isi futa sanatatea, e problema lui, problema de care tot el trebuie sa aiba grija. Nu ma intelege gresit Adi, imi place Iris(cu toate ca il prefer pe Kempes si vechiul Cargo) eu discut doar ideea alcoolului.Plus daca statul il salveaza pe el, cum ramane cu celelate cateva mii de romani care au nevoie de acea operatie?
Deci acel contrast despre care povestesti tu este de vreo 2 la 1000 sau chiar mai mare in favoarea "anonimilor". Daca te uiti o data la stirile de la ora 5 ai sa imi dai dreptate. Si inca ceva...Ce e mai grav:un fumator care isi pipa linistit tigara, sau un alcoolic care dupa cateva sute de votca merge isi omoara consoarta pentru ca asa i s-a sculat lui?! Initiezi un fel de campanie "Lasa-te de tigari, apuca-te de alcool si poate ajungi un Minculescu sau un prof super destept"?!


Cat despre plimbat si PC-uri...Cred ca nu ai prea fost atent la text. Pe undeva era amintit "Nu mai priviti doar partea negativa a viciului si incercati sa analizati perfect logic" De ce trebuie sa gandim intr-o cutie? Am specificat, analizeaza logic, nu moral. Conform acestei idei Viciul reprezinta acel lucru fata de care dezvoltam o dependenta. Iti dau exemplul unei perosane care avea o obsesie cu mess-ul si de fiecare data cand dadea de un comp care avea net trebuia sa intre 5 min...iar acele 5 minute se transformau de multe ori in ore. Sau gandeste-te la copiii care stau de dimineata pana sera blocati in fata calculatorului jucand wow,cs sau stand pe mess. Sau gandeste-te la oamenii care dezvolta o fixatie din a se plimba zilnic intre 5 si 6 prin parc. Unui astfel de om daca ii spui ca vrei sa va intalniti la 5 iti va raspunde ca atunci nu poate ca isi face plimbarea de seara.

Cat despre fobii nu am inteles ideea, poate imi explici tu ce vroiai sa spui.


Iar despre dogma crestina...Sunt absolut de acord cu tine. Ai dreptate, acele patimi sunt mai nasoale, sunt chiar cele mai nasoale. Dar nu aceea era ideea.

Scuze Adi daca te-a suparat critica mea, dar nu cred ca ai citit prea bine textul, sau nu l-ai inteles. Si chiar m-ai mirat cand ai tinut partea alcoolicilor. Alcoolul este unul dintre cei mai rai dusmani ai omului alaturi de celelalte droguri grele.(marijuana este catalogat drept drog usor). Exemple de oameni geniali si totodata nebuni dupa alcool sunt o groaza, cel mai apropiat exemplu sunt simbolistii. Dar asta ce inseamna, ca ar trebui sa promovam alcoolul pentru o generatie mai desteapta? Sper sa nu te supere (prea tare) critica mea. Eu inteleg ca tu esti un Gica Contra, dar de data asta ai cam nimerit bara sau ma insel eu?!

Adi spunea...

Nu ma deranjaza critica, ci o primesc cu bucurie de cele mai multe ori :)
NU am spus sau nu am sustinut nicaieri cauza alcoolicilor. Am spus ca imi place sa observ astfel de contraste de oameni care au mult talent sau capacitati ridicate si-si pierd viata din cauza alcoolului. Nu am spus nici ca este un lucru raspandit la romani, nici altceva. Am dat doar 2 exemple care mie mi s-au parut mai diferite, si le-am prezentat pe scurt. Cat despre partea cu operatia lui Cristi, nu stiam, dar asta nu schimba nimic faptul ca este intradevar bun (alcoolic).

Legat de celalalte deprinderi pe care le-ai numit vicii, eu nu ma refeream la extreme, la oamenii care stau 10 ore la calculator (am facut si eu parte din categoria asta si deh, poate cand apare Diablo 3 voi face din nou ) ci la oamenii care stau 1-2 ore. Este o deprindere, dar eu nu cred ca e tocmai viciu, nici din punct de vedere logic, nici moral. La fel si cu plimbatul. Desigur, e exagerat cazul expus de tine, dar eu ma gandeam la un om normal care, in lipsa de ocupatie se plimbam de marti pana joi intre orele 7 si 8 prin parc....
La partea cu fobiile am dat-o in bara, recunosc. ma gandeam la altceva, si anume la alte deprinde pe care probabil cu toti se avem. mea culpa aici.

Cat despre partea cu gica contra, nu, nu asta e interesul meu, dar daca sunt de acorc cu tine nu rezolv nimic. de aceea caut puncte diferite de vedere pe care, impreuna, le putem dezbate. poate la unele nu te-ai gandit tu, poate la altele eu, sau altii.

Si acuma, sub forma de gluma, pot introduce in categoriia vicilor mele scoala? I was born intelligent, but school ruined me...

zuPPazThaR spunea...

Scezele mele atunci...insa nu ai fost indeajuns de explicit sau mai bine spus ai lasat mult loc de interpretare.
Cazurile amintite de mine nu reprezinta nici pe departe exceptii. Cunosc multe persoane care se incadreaza perfect in categoriile amintite. Singura exagerare ar fi cea cu plimbarile.
Si hai sa vedem altfel. Daca tu in mod normal cu greu gasesti 2 ore pe zi timp liber si acele doua ore le pierzi in fata calculatorului, cum numesti acest lucru?
Scoala am vrut sa o trec si eu drept viciu...dar dupa aia spunea lumea ca sufar de inteligenta :))
Citatul pe care l-ai dat tu prezinta foarte bine conceptia lui A. Schopenhauer despre scoala.

Vilhelm man spunea...

Un weekend de vis fara vicii!

Anonim spunea...

Da, nu pot să mă fofilez, oricât aş vrea... Fumez, acesta este principalul viciu. Culmea, nici nu intenţionez să abandonez fumatul, cel puţin deocamdată. În ceea ce priveşte alcoolul, ponderat, aş putea spune. Alte vicii? Poate calculatorul, dar meseria mea este legată de calculator, aşa că...

zuPPazThaR spunea...

Valy de ce fara vicii? Ar fi sec :))

Cristian suntem pe aceeasi lungime de unda...Nici eu nu incerc, cel putin pentru moment sa ma las de fumat :)

Vilhelm man spunea...

...fara vicii in exces...doar moderat:)))

O seara excelenta!

zuPPazThaR spunea...

Valy asa mai merge :)) esti de-al nostru :)) Respect!

Nikol spunea...

eu la 1,2 si 3 sigur nu ma bag
la 4....cred k da:)

zuPPazThaR spunea...

nikol daca tot ai spus...acum detaliaza, ca la 4 sunt mai multe :))

Unknown spunea...

E nasol sa ai prieteni care fumeaza si atunci cand mergi intr-un bar sa stai tot la fumatori...Dar ce sa ii faci, in viata trebuie facute si sacrificii.

numa ca asa...numa aia care NU fumeaza fac sacrificiu..aia care fumeaza nu il fac niciodata stand la fumatori...

as ca data viitoare stam la nefumatori!!! :P :)

zuPPazThaR spunea...

Hani...e frumos sa aplicam regula majoritatii(si nu ma refer la fumatori...ci la locul pe care il decide majoritatea) ...:))

Adi spunea...

zuppa, as avea o intrebare, dar ofera un raspuns asa ca pentru unul care nu a "trait" si nu poate intelege....
Cristain Lisandru spunea mai sus "fumez, acesta este principalul viciu. Culmea, nici nu intenţionez să abandonez fumatul" la care ai subscris si tu. DE CE? adica, de ce nu ai vrea sa te lasi? sti ca te mananca pe dinauntru fumatul, sti ca-ti face rau, si totusi nu vrei sa renunti... dece?