Free your MIND

Those who are crazy enough to think they can change the world, usually do

duminică, 1 martie 2009

Jos Biserica, Sus Crestinismul!!!


Oare sunt singurul care a ajuns la concluzia ca mai nou Biserica a devenit o sezatoare pentru asa zisii enoriasi? De ce s-a intamplata acest lucru?! Poate datorita incompetentei reprezentantilor Bisericii sau poate datorita ipocriziei oamenilor...Greu de oferit un raspuns.
Personal nu am mai mers la biserica in zilele de sarbatoare de ceva vreme. Prefer sa o fac atunci cand stiu ca Lacasul e aproape gol. M-am scarbit de comentariile tampite de genul "Uite ce freza are aia...", "Uite cum s-a imbracat ala", "Tu ce ai facut de mancare saptamana asta", "Ai vazut ce ieftina e hartia igienica la real", "Cand mai mergem la pescuit?", samd
Ce se intampla...Mergi la biserica. Inauntru este plin, motiv pentru care ramai afara si dai ascultare boxelor care sunt pornite parca in surdina. Ce mai poti asculta din toata slujba in momentul in care lumea din jurul tau are ceva mult mai important de discutat?! Pacat ca nu se vand mici si bere, sau macar o cafeluta pentru ca ar fi fost locul ideal al unei intalniri cu prietenii in weekend. Imi aduc amite o chestie desprinsa parca dintr-o comedie de proasta calitate.
Acum cativa ani de zile, am mers si eu la biserica pentru Slujba de Paste undeva in Iasi (sunt nascut si crescut in Ardeal dar am radacini in Moldova). Inca un lucru pe care vreau sa il amintesc este acela ca sunt ortodox de rit vechi (aceleasi sarbatori la o diferenta de 14 zile), dar acest lucru este prea putin important. A inceput slujba...la un moment dat a intrat un tip la vreo 60 de ani in biserica. Daca ii puneai fiola cred ca aparea "Valoare imposibil de definit"...era petarda. Se legana de zici ca auzea "Dunarea albastra". Din cand in cand unii oameni mai ieseau afara sa faca posta o glaja de ceva. Este oare normal sa se intample asa ceva?! 

O alta intamplare chiar in Sibiu, in urma cu cateva sapatamani, la inmormantarea unui amic, in timpul slujbei au sunat pe putin 5 telefoane mobile. Veti spune "Se mai intampla". Da, dar acei 5 nu au inchis telefonul...ci in timp ce preotul canta "Vesnica Pomenire" ei isi croiau drum spre iesire in acelasi timp vorbind la telefon si nu in soapta. Totodata una dintre babele prezente critica de mama focului cauza accidentului, finalizand discutia cu "Asa le trebuie daca nu stiu sa conduca!" (nici acum nu imi dau seama ce cauta hoasca acolo). Am vazut un filmulet in care i-a sunat telefonul chiar preotului care oficia o Nunta. Este oare normal? Se mai poate vorbi de credinta in aceste circumstante? Propun sa fie introdusa o ora pe saptamana in care sa se discute, si mai mult decat atat sa se aprofundeze norme etice. Suntem "credinciosi" pana la Dumnezeu, dar noi nu stim sa spunem un multumesc, asta ca sa nu mai vorbim de un minim de bun simt.

Inca un lucru pe care nu il inteleg. De ce e nevoie ca oamenii sa dea sume de bani la spovedanie, la prescuri, de ce exista tarif fix pentru botez/nunta/inmormantare? Una este sa faci donatii bisericii (voluntare sau prin taxe periodice) si alta este sa fie nevoie sa dai bani la preot pentru alte "servicii". In mod normal Preotul este oarecum in slujba Domnului, nu? Atunci pentru ce toate acele sume de bani? Apropo...preotii au declaratii de venit?! Care este grila de impozitare a acestora?

Un alt lucru tare interesant pe care l-am tot observat si fata de care am putea argumenta si contraargumenta pana la tocirea tastaturii este ura existenta nu numai intre religiile principale ale lumii (iudaism, crestinism, islamism, hinduism si budism) cat si intre reprezentantii aceleiasi religii. Sa privim numai religia crestina: de cate ori s-au impacat protestantii, catolicii si ortodocsii. Fiecare se bate in piept ca religia sa e cea mai buna, ca ritualurile/obiceiurile lor sunt mai traditionale sau mai spirituale si dogmele lor sunt mai apropiate de Cuvantul lui Dumnezeu. Oricat de nasol suna...va spun parerea mea despre aceste contradictii....BULLSHIT (suna mai bine Ingeras?)  

Sa incercam sa punem altfel problema: catolicii, protestantii si ortodocsii se raporteaza cu totii la Sfanta Treime, la Biblie si au in mare sarbatori comune. Singura diferenta o face Biserica privita ca si Institutie religioasa. Reprezentantii acestei Institutii sunt de fapt cei care isi invrajbesc enoriasii. Ei sunt cei care au tendinta de a afirma ca "religia noastra e buna, restul sunt greseli, blasfemii, erezii". Acest lucru ma scoate din sarite. Incercati sa eliminati pentru o secunda oamenii din fruntea Bisericii, ca sa vedeti de fapt cat de mult asemanari exista. Diferenta esentila o reprezinta Biserica la care ne raportam.

De ce nu s-ar produce aceasta unire a crestinismului?! Raspunsul este mai mult decat evident. Cine va pierde in urma acestei actiuni? Biserica! De ce?...Pai e nevoie in primul rand de o unire a Institutiei sub un singur nume. Astfel nu va mai exista nici papalitate(Vatican) si nici patriarhie(Constantinopol). In cazul in care nu stiati Biserica a fost cea mai bogata institutie, si probabil acest lucru ar fi ramas la acelasi nivel daca nu ar fi aparut marile Banci. Probabil in prezent se afla pe locul doi. Personal inclin sa cred ca nu e departe de marii Magnati. De ce credeti ca ar avea cineva interesul sa piarda. Nu mai fiti orbi oameni buni...priviti dincolo de cladirea pe care o reprezinta Biserica...Priviti Institutia Bisericii. Ea este cea care conteaza cu adevarat. O chestie care ma enerveaza la culme...atat la catolici cat si la ortodocsi: hainele si obiectele preotesti(catolici - ortodocsi) pline de aur si pietre care de care mai pretioase care fura privirile oricui...Poate sunt eu mai nestiutor, mai incult sau cum vreti sa spuneti...dar Iisus nu a promovat modestia?!
Inca ceva ce nu am sa inteleg...ca sa vedeti de unde pleaca acesta invrajbire intre religii. Incepand din scoala generala eram invatati sa scriem Iisus si nu Isus, Hristos si nu Cristos. De ce frate...nu te referi pana la urma la una si aceeasi "persoana". Conteaza ce este scris pe foaie sau ce ai tu in cap si in suflet. Daca scriu Isus(cu un singur "i") crezi ca ma gandesc la Gigel?! NU! Tot la Dumnezeu ma gandesc. Totodata conceptul de cruciada era prezentat ca si ceva pozitiv, in ciuda metodelor de-a dreptul barbare prin care a fost pus in practica...dar despre asta stie toata lumea asa ca nu are sens sa mai explic.
De ce aceste Institutii incearca sa accentuze discrepanta dintre religii, cand in fond Crestinismul are la baza acel Cuvant al lui Dumnezeu. Atat ortodocsii cat si protestantii si catolicii promoveza aceleasi invataturi, diferentele fiind doar de forma si nu atat de mult de esenta. Din moment ce ne inchinam aceluiasi Dumnezeu, avem aceeasi Carte Sfanta dupa care ne orientam...De ce sa nu fim toti o apa si-un pamant.
Sa nu uitam nici de implicatiile pe care Biserica le-a avut in multe episoade politice. De ce ne doare atat de mult capul de ce a facut Papa sau Patriarhul? In mod normal ei sunt doar niste oameni, la fel ca noi, care au ca scop promovarea invataturii lui Dumnezeu. Sunt doar niste oameni si de aceea trebuie sa realizam ca sunt la fel de capabili in d-ale pacatului cum este si resul lumii. Daca am discuta despre conspiratii politice ar fi altceva, insa din punct de vedere religios ar trebui sa excludem aceasta idee. Altfel spus....Biserica nu conduce societatea ci o indruma. Daca omul ar gandi mai mult decat este obisnuit sa o faca ar constientiza ca se poate raporta la Dumenzeu si la Invatatura Lui si in absenta Bisericii. Iar daca oamenii realizeaza ca de fapt Institutia nu isi mai indeplineste rolul ar putea sa o excluda pur si simplu. Noi nu suntem si nici nu ar trebui sa fim ceea ce Biserica ne vrea...ci ceea ce Dumnezeu doreste ca noi sa fim. E super simplu. Din totdeauna reprezentantii Bisericii au avut un rol extrem de important pe scena politica si acest lucru nu se va opri prea curand. Si de aceea nu inteleg motivul pentru care crestinii inca isi mai intorc spatele sau chiar mai mult de atat inca fac discriminari pe baza acestor aspecte. 
Nu ii inteleg pe cei care se opun relatiilor dintre membrii diverselor religii. Care e problema daca un arab se casatoreste cu o evreica, o persona crestina cu una hindusa, etc. Suntem oameni, sentimentele care ne caracterizeaza sunt aceleasi. Religia pe care o reprezentam si la care ne raportam nu este decat un invatator si un arbitru pentru sentimentele noastre. Religia nu ar trebui sa ne dicteze sentimentele ci doar sa le promoveze pe cele pozitive si sa ne lumineze pentru a le evita pe celelalte (ura, invidie, dispret, etc) Sunt convins ca toate religiile promoveaza idei pozitive. De fapt etica in sine este una dintre rezultantele religiei. Daca nu ar fi existat religia, acest barometru al binelui si raului, am fi trait un haos continuu. Deci orice religie nu face altceva decat sa promoveze ideea de BINE. Nu va mai imbatati cu apa chioara dragilor. Nu va mai considerati superiori celorlalte religii doar pentru ca asa spune Biserica. Aceasta institutie nu face altceva decat sa isi pazeasca spatele. Daca nu ar exista oameni care sa se raporteze la ele si deci sa le sustina, Institutia in sine nu ar mai exista, si din punctul meu de vedere ar fi mai bine. Decat sa va irositi timpul si sa va ganditi ca voi sunteti cei mai tari si ca datorita religiei voastre veti ajunge mai usor in Rai (pentru ca in fond asta vrea toata lumea) mai bine ati cauta noi cai de a face, pe intelesul tuturor, FAPTE BUNE.

Ce conteaza la final? Personal cred ca Dumnezeu ne-ar ierta orice fel de pacat atat timp cat in aceasta viata am promovat BINELE. Nu uitati ca ne-a facut dupa chipul si asemanarea lui. Si acum (avand in vedere afirmatia anterioara) sa il intreb ceva pe Ingerul Tau cat de suparat ar fi Dumenzeu pe o persona care a promovat ideea de bine folosindu-se de un limbaj putin mai agresiv? Cat de suparat ar fi El pe o persoana care spune un banc/o gluma nevinovat/a despre persoana Sa? Crezi ca nu ar intelege? Eu zic ca da. Ar intelege si ar rade la acea gluma cu siguranta (asta bineinteles daca respecta norme elementare de bun simt, sau altfel spus nu ar fi o blasfemie). O persona care a incercat sa faca toata viata numai bine celor din jur si a dat mereu dovada de altruism si intelepciune dar are pe el tatuaje, pentru ca asa i-a placut lui...sa inteleg ca acea persoana nu va fi iertata si nu va putea calca in Rai? Ganditi oameni buni dincolo de ceea ce altii va astern pe tava. Asa v-ati invatat sa rumegati numai ce primiti de-a gata. De cate ori cand ati povestit cu cineva ati avut curaj sa aduceti un contraargument care poate parea mai excentric dar care era totusi veritabil?!

Cand eram mai mic, bunica mea nu isi putea imagina cum eu, impreuna cu familia, putem sta in Sibiu unde nu exista Biserica de Rit Vechi, sau cum de pot avea o prietena care este de alta religie. Macar ea avea o scuza, era o peroana in varsta si implicit mult prea conformista si spirituala pentru a intelege acest lucru. Dar in momentul in care aud tineri care fac diferente pe considerente religioase chiar nu ii pot intelege. Reveniti-va! 

Eu consider ca Dumnezeu ar oferi iertare si unui politeist care nu a facut altceva intreaga viata decat BINE si a promovat idei in acest sens. Personal consider ca de fapt Dumnezeu este interesat de asa ceva. Cuvantul, Invatatura Sa au o implicatie foarte mare in realizarea unui echilibru social. Sau ce, Gandhi va arde in infern? Daca omul a fost hindus dar a ajutat un intreg popor, in ce parte credeti ca va atarna balanta??? Sau comparati-l pe Gandhi cu un crestin care nu a facut nici rau dar nici bine in aceasta viata (religios vorbind daca nu a facut bine implicit a facut rau), sau incercati sa va imaginati ca Sfantul Petru ar trebui sa faca aceasta comparatie...Ce credeti ca va decide? Cei mai multi au fost manipulati in aceasta directie. Noi suntem singurii care cunoastem Adevarul lui Dumnezeu. Astea sunt doar niste impresii total eronate. Chiar credeti ca voi sunteti cei mai buni?! Sunt convins ca si alti oameni, de alte religii, promoveaza aceeasi invatatura pozitiva pe care o facem si noi. Poate reusesc sa o faca inca mai bine decat noi. Si poate ar trebui sa invatam de la ei.
Daca Dumnezeu ar fi considerat ca alte popoare, si implicit alte religii se abat foarte tare de Cuvantul Lui, credeti ca nu ar fi intervenit intr-un fel sau altul?! Credeti ca ar fi lasat miliarde de oameni sa arda in Iad? Din punct de vedere al budismului religia se refera la a face cat mai putin rau posibil, a face bine din abundenta, a practica dragostea, mila, adevarul si curatia pe toate drumurile vietii. Cu ce este ma rog gresita aceasta idee? Oamenii care aplica aceasta idee se abat de la Cuvantul lui Dumnezeu?

Ca sa vedeti cat de mult Institutia promoveaza Invatatura lui Dumnezeu, ganditi-va la ceea ce a facut pentru a pune capat razboaielor din lume: NIMIC! Si nu uitati ca cea mai mare influenta asupra "prostimii" o are Biserica. Incercati sa va imaginati ce s-ar fi intamplat daca,  reprezentantii crestinismului le-ar fi cerut oamenilor sa se opuna razboaielor. Dar care ar mai fi fost interesul? De aici puteti observa implicatia pe care o are Biserica nu numai in sfera politica ci si in cea economica. 

Stiti definitia pe care a dat-o Abraham Lincoln religiei? Acesta afirma: "Cand fac bine, ma simt bine; cand fac rau, ma simt rau. Asta este religia mea." Si acum sa fim seriosi, nu stiu daca exista om caruia sa ii placa sa se simta rau. Ma refer bineinteles la oamenii normali.
Inca o chestie care ma enerveaza la culme sunt habotnicii, care atribuie explicatii spirituale oricarui fapt, oricarei probleme. Astia sunt oamenii care se opun gandirii, sunt oameni care au facut din Dumnezeu un refugiu, cauza si efect, oameni care aplica dogmele crestine literalmente fara macar a le adapta. Din punctul meu de vedere sunt oameni care reprezinta un real periocol pentru societate. Nu atat datorita credintei lor exacerbate in Dumnezeu si in Cuvantul Lui ci datorita faptelor lipsite de ratiune in care aceasta credinta se materializeaza.

Cum inteleg eu religia? Sa primesti ce Dumnezeu iti da si sa ii multumesti pentru aceasta. Sa nu iti aduci aminte de El numai atunci cand ai nevoie de ceva. In opinia mea, religia creaza o legatura puternica intre om si Dumnezeu, si totodata intre om si semenii lui. Daca tot afirmam ca suntem credinciosi ar trebui sa ne detasam cat mai mult cu putinta de invidie, rautate, minciuna, etc si sa luam in brate iubirea fata de semeni si fata de Dumnezeu. Ar trebui sa realizam ca Biserica este un loc de inchinare si de interactiune mai puternica cu Dumnezeu, fara insa a uita ca rugaciunea noastra este auzita la fel de bine si din cea mai adanca gropa sau din cel mai ascuns loc posibil. Urmarind Invatatura crestina ar trebui sa prevenim in primul rand si mai putin sa cautam iertare. Altfel spus sa dam si noi ceva. Nu sunt de acord cu ideea ca daca regreti si nu mai faci diverse pacate acestea sa iti fie iertate prin Sfanta Taina a Spovedaniei (oare daca Stalin se caia era iertat?!). Parerea mea este ca faptele rele, pacatele ar trebui de fapt contrabalansate de cel putin la fel de multe fapte bune. Cine sta sa le puna in balanta? In mod sigur nu noi. De aceea consider ca noi oamenii ar trebui sa fim in principal preocupati de a face bine in mod constient...nu de alta dar pacate comitem fie ca vrem, fie ca nu vrem.


Si aici o melodie draguta de la Vescan:




PS. Probabil unele exprimari nu au fost pe placul vostru, dar eu "mi-s mai din topor". Sper sa intelegeti ideea si astept sa aflu si punctele voastre de vedere.


by zuPPazThaR

47 de comentarii:

Adi spunea...

era o vorba, care suna cam asa: "daca de 2000 de ani preotii si biserica se chinuie sa distuga Crestinismul si acesta a rezistat, inseamna ca Dumnezeu exista"

zuPPazThaR spunea...

mare adevar in vorba aia Adi :)

Anonim spunea...

Cineva a spus: Am renunţat la orice religie ca să pot să cred şi să-l cunosc cu adevărat pe Dumnezeu. Poate ar trebui să urmăm acest sfat. Cu respect Cosmin

zuPPazThaR spunea...

Daquinus foarte buna ideea insa poate putin prea radicala.
oricum daca sti sa gandesti, parerea mea e ca nu e nevoie neaparat sa iti intemeiezi "propria religie"...pentru ca in fond fiind oameni avem nevoie de o raportare la...

Oricum foarte buna ideea. Te mai astept pe aici.

Anonim spunea...

Excelentă postare, aşa este... Nu mai vedem credinţa adevărată din cauza diferitelor ei prezentări. Nu cred nimic din ce spun preoţii, nici măcar nu au curajul să recunoască în faţa enoriaşilor că s-au îndepărtat din ce în ce mai mult de credinţă. Plus că nu explică niciodată marile contradicţii care pot fi regăsite în Biblie... Am scris pe blogul de religie că dacă ar mai veni Isus o dată nu şi-ar mai recunoaşte ideile şi ar fi pentru a doua oară răstignit, preoţii aflându-se din nou în primele rânduri...

zuPPazThaR spunea...

Cristian...Blogul tau il urmaresc...chiar de doua minute am citit comparatia dintre Horus si Iisus...Doar ca nu stiu ce sa comentez. Adica singurul comentariu ar fi "Ai dreptate"....Foarte interesante posturile tale.
Merci ca ai trecut pe aici si te astept oricand cu pareri. Sper sa imi zici totusi care era ideea cu ipocrizia de la postul anterior :)

zurliu spunea...

Dacă dai jos Biserica, cine mai ridică valorile creştine?
E mai uşor să desfinţezi decât să repari. Motivaţia îi fi având-o tu corectă dar n-ai tu grijă că dacă pică toţi ăia din vârf, "prostimea" care acum ascultă de ei nu o să înceapă să gândească pozitiv. De ce? pentru că aşa-s oamenii, dacă îi laşi de capul lor, merg în jos.

"Sus creştinismul", dar îl amesteci cu hinduismul, n-ai nimic împotriva unirii cu celelalte religii care promovează norme etice similare.
Dacă gândeşti aşa, dă-mi voie să-ţi spun că nu ai înţeles creştinismul. Creştinismul n-are de a face cu reîncarnarea, cu nirvana şi alte metode de a-l 'ridica' pe om.

În concluzie îmi dau seama că priveşti creştinismul (alăturat cu celelalte curente) ca pe un grup social, deci până la urmă Dumnezeu există, dar cum vrei tu, nu cum se arată în Biblie.

Anonim spunea...

"Ritul desemneaza, la origine, ceea ce este indeplinit conform randuielii" R. Guenon

Nu trebuie subestimata importanta si puterea riturilor. Creatia si intoarcerea spre creatie, psihologia miturilor. Ele randuiesc lumea intr-un haos de reguli. Io

Ingerul tau spunea...

Draga Zuppa, ma uimesti pe zi ce trece, cum le zici tu ca un om mare :) dar pentru ca acum sunt inainte de culcare si somnoros, am sa revin si maine cu un comentariu mai fresh :)
Da suna mai bine :))) ma bucur ca macar la subiectul religios ai incercat sa tii post:)
Este bine sa nu fim toti "o apa si un pamant" totusi...
Daca este nevinovata gluma Zuppa, cum sa-ti spun,altfel, gandeste ce penibil ar fi, ingerii eternitatii i se inchina si ii inchina imnuri de slava si o gunoaie de om face glume pe seama Lui...
Ghandi a fost omul lui Dumnezeu si un martir, cat s-a chinuit saracu sa arate prostimii ca Dumnezeu vrea ca ei sa se iubeasca nu sa se omoare(musulmanii si hindusii)
Zuppa m-ai lasat cu gura cascata!
Felicitari!
Lol deci e primul hip hop religios pe care il aud.

Adi spunea...

O mica dedicatie, din partea unui mare om click

Adi spunea...

si inca ceva.... undeva spuneai "Personal cred ca Dumnezeu ne-ar ierta orice fel de pacat atat timp cat in aceasta viata am promovat BINELE." nu as fi asa sigur. nu e suficient "sa vrei". sau nu inteleg eu ideea de "a promova". te referi doar la "a spune" sau a si "face" ? Oricum, legat de chestia asta mai era o vorba, care suna cam asa "drumul spre iad e presarat cu intentii bune"...

zuPPazThaR spunea...

zurliule nu ai prea inteles ideea...Nu amestec hinduismul cu crestinismul si nici nu consider ca ar trebui sa existe o uniune religioasa globala pentru ca acest lucru este imposibil.Am inteles perfect crestinismul de aceea am sugerat o uniune a crestinilor...pentru ca dupa cum am mai spus exista mult prea multe asemanari intre catolici, protestanti si ortodocsi. Nu privesc sub nici o forma crestinismul drept un grup social...Crtestinismul este o religie denaturata prea mult de Institutie. Inca ceva...daca sustineam ideea de uniune religioasa globala nu spunea "Jos Biserica" ci "Jos lacasul de cult"
Sper ca acum am fost putin mai explicit.

zuPPazThaR spunea...

Stoica adevar ai grait...Doar ca in prezent cultul religios promovat de Biserica se indeparteaza tot mai mult de esenta. Si cand spun Biserica nu ma refer la "cladirea" de la colt ci la "frunce".
Merci ca ai trecut pe aici mosule...Oricand esti binevenit.

Ingerul tau spunea...

Sorry asta e offtopic, stie cineva cum se sterg comentariile odata ce au aparut, am o mica problema si as vrea sa o rezolv.

zuPPazThaR spunea...

Ingeras ma bucur ca suntem pe aceeasi lungime de unda...sau poate esti doar prea somnoros :)) Crede-ma ca a fost greu postul asta la cat de mult ma enerveaza discriminarea pe considerente religioase.
Cat despre glume...eu cred ca le gusta atat timp cat nu se transforma in blasfemii.
PS:Mai exista si alte melodii de genul ala.

zuPPazThaR spunea...

Adi...a promova nu se limiteaza la vorbe..."Nu sunt adeptul ideii fa ce zice popa, nu ce face el"
Din punctul meu de vedere e cam greu sa promovezi o valoare daca tu esti o nonvaloare. Imagineaza-ti cum ar fi daca eu as incuraja oamenii sa mearga la vot. Sau cum ar fi daca eu fac numai tiganii dar ii spun copilului meu sa faca contrariul. E aiurea.

LiaLia spunea...

Pentru mine, Credinţa în Dumnezeul unic e una, religiile (dogmele) sunt altceva, Biserica (instituţia) altceva. Cuvântul lui Hristos Dumnezeul e unul. Interpretarea lui, făcută de către oameni, e dogmă. Care dogmă este obligatorie şi nu poate fi supusă obiecţiei sau criticii :) Dacă la începuturi Cuvântul Domnului a căpătat alte nuanţe, s-a întâmplat din cauza traducerii, dintr-o limbă în alta. Când Cuvântul Domnului a încăput pe mâinile oamenilor sus puşi (împăraţi, capi ai Bisericii), acesta a putut fi interpretat de cele mai multe ori ca o armă de manipulare a maselor. S-a făcut voit abstracţie de faptul că Dumnezeu nu urăşte păcătosul, ci păcatul. Şi nu întâmplător, Iubirea lui Dumnezeu s-a transformat într-o Pedeapsă a unui Dumnezeu prezentat maselor îndobitocite şi în întuneric ca un Dumnezeu răzbunător. Cea mai bună armă de manipulare: frica. Cele mai frumoase vorbe ale lui Isus au fost uitate: Bucuraţi-vă! şi Nu vă temeţi!
Atât Marea schismă, cât şi celelalte ruperi din biserica Catolică s-au produs din motive politice şi economice. Ca şi războaiele cu crucea în mână. Ca şi Inchiziţia. Ce au uitat şi uită uită cel mai des creştinii e faptul că Isus a venit pentru toată lumea, pentru a curăţa păcatele tuturor.
Bun text, Zup, felicitări!

zuPPazThaR spunea...

Cat de bine ai grait Lia...
Sper sa existe mai multa lume care sa fie pe aceeasi frecventa cu noi...
Acum mi-am adus aminte de ce imi zicea mama cand eram mic:"Daca faci asa te bate Dumnezeu" :))

zurliu spunea...

Ai scris Nu ii inteleg pe cei care se opun relatiilor dintre membrii diverselor religii. Care e problema daca un arab se casatoreste cu o evreica, o persona crestina cu una hindusa

Nu vrei o unire globală dar nu-i nici o problemă dacă se amestecă 'local'?
O persoană creştină are un alt scop în viaţă faţă de una hindusă. Este destul de evident.

Poţi să-mi dai replica "dacă se iubesc..."; ei bine, şi homosexualii se iubesc.

LiaLia spunea...

Zurli, care ar fi problema unui "amestec local"? Sau a homosexualilor? De ce, oare, e mai aproape datul cu parul sau judecatul decât toleranţa? Argumentul cu "scopul în viaţa" al creştinului şi al hindusului e cel puţin stupid şi cu riscul de a te ofusca, îmi asum ce spun! Scopul creştinului e să ajungă în Rai, al budistului sau hindusului să se reîncarneze? La asta se reduce ideea de credinţă? Scopul fiecărui om pe lume ar trebui să fie să trăiască frumos, să facă bine şi mai puţin rău, să iubească, să nu judece după culoarea pielii, religie, convingeri politice sau opţiuni sexuale! Sau mă înşel? Despre creştinism şi reîncarnare nu îţi povestesc nimic, că prea eşti doar pe arătura ta, dar ai putea studia puţin mai aprofundat problema. Şi ai putea avea nişte surprize :)

zurliu spunea...

De ce dacă îmi expun părerea se zice că judec? n-am folosit vorbe tăioase.

Scopul creştinului este să ajungă în Rai şi să vorbească despre Singurul care poate mântui sufletul.
Nu poţi crede şi în Isus, şi în Budha; de fapt poţi crede, dar tocmai ce ziceam de club social.

Problema "amestecului local" este în cele din urmă copilul care iese "zombie" din încrucişarea de credinţe. Noi vorbim că nu o să le amestecăm, că o să fie ceva între, suntem tineri, dar viaţa este necruţătoare.

Mă surprind oamenii care îşi afirmă credinţa în Dumnezeu, citesc Biblia, şi apoi se miră ce are dacă eşti homosexual? Poate nu e cazul tău. Bănuiesc că gândeşti logic, şi te înţeleg, dar OMUL dacă nu are limite devine incontrolabil.

Şi să nu uităm că "toleranţa" (îngăduitor) nu e sinonim cu "deschis" (destupat, receptiv)

Ca o paranteză nu am nimic cu cei care tolerează orice şi pe oricine, prostituţia, masochismul, sadismul etc.
Am multe împotriva celor care tolerează astfel de lucruri şi totuşi ei sunt creştini.

Ingerul tau spunea...

Ah, LiaLia, acest D'Artagnan al cuvantului...
Am explicat si o sa mai explic, toate religiile "vii" sunt sustinute de Dumnezeu.
Zurliu asta cu "zombie" suna a rasism... Incrucisarea de credinte poa' sa reveleze adevarul cu mare viteza. E greu sa combati ce nu cunosti(adica recomand studiul ist religiilor) si apropo de viteza...
Cuvantul si mintea Liei uneori au o viteza asa mare ca ne trezim cu un "Z" pe piept doar, si poate un nor de praf la orizont... Totusi aceasta viteza a sangelui ei e sustinuta de inima ei mare...
Si , revenind la text, as vrea sa mai spun ca Ecumenismul seamana extrem de tare comunismului... teoria suna bine,dar practica nu este decat un experiment generat si sustinut de fiinte care urasc f tare religiile, in special crestinismul si religia lui Mohamed...
God bless you all!

zuPPazThaR spunea...

zurliule...esti simpatic...
Nu ai folosit vorbe taioase...Numai ca ideile tale sunt putin cam prea habotnice.

Nu inteleg de ce nu se poate forma o familie intre un catolic si un ortodox/protestant si un hindus. Nu cred ca te obliga nimeni sa te supui religiei celuilalt. Problema se pune din punct de vedere al sentimntului...si sincer nu prea cred ca poti face diferenta intre a iubi la nivel de religii. Nu cred ca iubirea se modeleaza dupa lmba, culoare, orientare religioasa etc.

Nu inteleg de unde pana unde e nevoie sa crezi in Iisus si in Buddha...In primul rand in budism orice persoana care se detaseaza de ignoranta fara a fi instruit in prealabil...ajunge la niste judecati mai inalte este considerat Buddha. Buddha inseamna "cel treaz"...Asta ca si o mica paranteza.


Chestie pe care am spus-o si in post...a fi homosexual este un pacat care poate fi mai mult decat contrabalansat de multe alte actiuni bune ale omului. Daca un homosexual isi dedica o mare parte a vietii promovarii invataturii crestine si incearca zilnic sa realizeze ceva in acest scop, vrei sa imi spui ca e totusi damnat?! Nici mie nu imi surade ideea...Dar incearca sa cunosti cateva perosane si ai sa vezi lucrurile putin diferit...Cel putin din acest punct de vedere. Iti dai seama ca nu mi-ar place sa vad "homosexuali care se ling ostentativ pe strada"...mai ales daca as iesi la plimbare cu copilu prin parc...Dar asta este deja alt aspect.
Limitele de care tu vorbesti sunt relative. Totul este relativ. Si cu atat mai mult religia si filosofia.
Nimeni nu se mira...ci la un moment dat iti dai seama ca asta este situatia. Si imi pare rau sa iti spun dar esti putin cam limitat in gandire.
Cat despre toleranta...daca ai privi homosexualitatea ca un pacat...subliniez daca...gandeste-te asa "si iarta noua greselile noastre precum si noi iertam gresitilor nostri". E simpla ideea.
Ca o paranteza la paranteza ta...daca eu sunt crestin...ce ar trebui sa ma duc sa ii ard pe rug pe homosexuali/sado-masochisti/prostituati/e?! Ar trebui sa ii huiduiesc?!...
Iti mai zic una...tot crestina..."sa ridice piatra cel fara de pacate"...sa inteleg ca ai ceva si impotriva lui Iisus?!

zurliu spunea...

Nu dragule, cum să-i ardem pe rug?
De ce sa fac asta când pot să mă rog pentru ei, plus că degeaba ucid trupul că sufletul tot bolnav rămâne.
Am amici de genul şi mi-aş da viaţa pentru ei, dar asta nu înseamnă că sunt de acord cu stilul lor de viaţă.
Totuşi cei din urmă nu cred în Dumnezeu.


Nu inteleg de ce nu se poate forma o familie intre un catolic si un ortodox/protestant si un hindus. Nu cred ca te obliga nimeni sa te supui religiei celuilalt. Problema se pune din punct de vedere al sentimntului... si sincer nu prea cred ca poti face diferenta intre a iubi la nivel de religii. Nu cred ca iubirea se modeleaza dupa lmba, culoare, orientare religioasa etc

Când vine vorba de căsătorie problema se pune din toate punctele de vedere, şi nu vorbesc doar din auzite. Iubirea e la fel, principiile diferă.

Fiecare avem limitele noastre; ale mele or fi mai apropiate :) totuşi eu învăţ încă şi nu mi-am închis mintea de tot.

LiaLia spunea...

Îngerule, eu crestez L-uri :))) Mă bucură f tare atitudinea ta.

Zurliu, eu te întreb atât: ce facem cu homosexualii care dintr-o eroare de cromozomi s-au născut aşa? Nu vorbesc de cei deveniţi din cauze de anturaj sau nevoi pecuniare. Vorbesc de cei care de copii trăiesc drame pt că simt că sunt altfel. Sau cu transexualii sau hermafrodiţii. Care de asemenea sunt altfel şi NU e vina lor, nu au ales să fie aşa. Cu ei ce facem, îi etichetăm drept rebuturi şi le anulăm posibilitatea de credinţă pentru că "au sufletul bolnav"? Cine eşti tu sau eu să putem afirma că X sau Y nu crede în Dumnezeu? E f frumos ce spui tu, că te rogi pt sufletele lor, dar vezi să nu uiţi de sufletul şi pacea ta înainte.

zuPPazThaR spunea...

zurliule...ce şod suna "sa ma rog pentru ei"...Nu am inteles niciodata ideea "ma rog pentru N"...Daca acesta nu poate...inteleg...dar nici homosexualii nici sado-masochistii si nici prostituatii nu sunt privati de ratiune. Se pot ruga si singuri. Eu as incerca altceva...Sa le incurajez orientarea spre intreg cuvantul divin. Mantuirea sufletului nu va fi data doar de orientarea sexuala.


Cat despre casatorie...celalalte puncte de vedere se rezuma intr-un final tot la religie...din pacate...Tocmai datorita unor orizonturi inguste si mult prea dogmatice.

Cat despre minte inchisa/deschisa...crede-ma ca sunt mult mai deschis decat las sa se vada...atat timp cat in sprijinul ideii imi aduci argumente irefutabile sau macar pertinente...sunt absolut de acord cu tine...
Stiu ca va suna urat ce iti voi spune acum...dar aceleasi parerei legate de homosexuali / casatorii intre religii diferite le are toata masa de oameni...care sti tu cum e.

Nikol spunea...

Eu am fost in biserici(biserici,nu manastiri) in care enoriasii asculta slujba intr-o liniste perfecta!Aproape k iti este rusine sa stranuti sau sa tusesti!

Cred k Dzeu exista in fiecare dintre noi!Prefer sa merg mai rar la biserik si sa fac mai des fapte bune!

Numai bine!

zuPPazThaR spunea...

Nikol eu nu contest ca exista astfel de Biserici...Si ma bucur sa aud asta.Sincer!
Cat despre a doua idee...e una foarte buna...cel putin dupa parerea mea.

Merci de vizita.

Unknown spunea...

hop si io
Nu inteleg de ce nu se poate forma o familie intre un catolic si un ortodox/protestant si un hindus. Nu cred ca te obliga nimeni sa te supui religiei celuilalt. Problema se pune din punct de vedere al sentimentului... si sincer nu prea cred ca poti face diferenta intre a iubi la nivel de religii. Nu cred ca iubirea se modeleaza dupa limba, culoare, orientare religioasa etc

.nu se poate forma in primu rand pentru ca nu iti oficiaza preotul/pastoru/cum ii mai spune la cel care conduce o biserica o astfel de nunta, si o sa te poti casatori doar la primarie...si unu din voi probabil va fi dat afara din biserica lui :)
...si apoi daca tu te casatoresti cu o protestanta, ea o sa vrea de ex duminica sa faca cu totu altceva decat tine...
.sunt principi care nu sunt comune...nu va leaga nimic altceva decat iubirea de care spuneai, oricum stiu ca nu esti de acord cu mine :))
.nu te bliga sa te supui religiei celuilat...cand ai copii ce faci cu ei? ii duci odata intr`o parte odata in cealata?
...si te casatoresti cu cineva de alta religie, tu nu vrei sa mergi la biserica ei, ea nu vrea sa vina la biserica ta...si tot asa...pana la urma va certati pe tema asta...poate...nu e sigur..zic si io... si pe urma ce? divortezi? pe motiv de 'nepotrivire'?

nu e asa simplu :)

zurliu spunea...

Lia, nu este dovedit că este ceva genetic în problema homosexualităţii nu s-a ajuns la o concluzie finală; sunt doar teorii bazate pe nişte teste. Cât despre drame, sunt vindecabile. Majoritatea hermafrodiţilor îşi aleg de obicei o parte pe care se axează.
Vreau să mă fac înţeles că nu consider nici un om rebut, de nerecuperat, fără valoare.
Ce am zis despre unii care nu cred în Dumnezeu, am spus ce mi-au zis ei. În nici un caz nu fac afirmaţii gratuite.

zuPPazThaR, sună şod, şi ca un clişeu prin zilele noastre, recunosc. Totuşi rugăciunile mele pentru cineva îl pot schimba; nu pentru că sunt eu mare sfânt. Pentru că Dumnezeu consideră că suferinţa a luat sfârşit.
Crede-mă că unii nu se mai pot ruga, pur şi simplu.
Aşa e, mântuirea se dă prin credinţă fără deosebire între oameni. Faptele, acţiunile vin în urma mântuirii.


Stiu ca va suna urat ce iti voi spune acum...dar aceleasi parerei legate de homosexuali / casatorii intre religii diferite le are toata masa de oameni...care sti tu cum e.

Nu mă interesează să fiu în ton cu lumea sau 'gică contra'. Vreau să gândesc pentru mine.

zuPPazThaR spunea...

Hani...nu pot sa spun decat ceea ce sti deja...Nu-s de acord!
Argumente:
Ai analizat exact asa cum spuneam sa nu o faci...adica sa nu te raportezi la institutie...Mai pe romaneste preotul iti tine lumanarea?! De unde pana unde sa imi futa el fericirea mie? Adica frate...iubire a fost mereu incurajata de Dumnezeu...si vine un nimeni cu straie mai de dumineca sa-mi zica el mie ca ma nu oficiaza...Cum adica nu oficiaza...ca ce chestie?!...ce ii da lui dreptul...un simplu "slujitor" cum se vrea sa fie sau nu de acord cu casatoria mea. SAu il suna pe linia fierbinte pe God si de aceea actioneaza asa...Ce putere de decizie are pana la urma un preot?! Sau de unde pana unde are el autoritatea de a ma excomunica pe mine?! E tot om...tot doua maine...tot doua picioare...si se raporteaza la aceeasi invatatura!
Si care e buba daca nu oficiaza?! Adica altfel spus daca mie imi place de x chiar crezi ca ma intereseaza ceea ce spune popa?! Ma intereseaza daca sunt ok in fata lui Domane Domne...Pentru ca ce face aproape orice popa in ziua de azi este doar o promovare gresita care tinde sa devina o afacere.

Si apoi daca unul dintre aia doi se trezeste cu pula'n sus ca el are ceva de comentat...imi pare sincer rau...inseamna ca rotitele alea care cica tin iubirea au cam ruginit...Mai pe romaneste...unu chiar isi baga pula...In primul rand in momentul in care se formeaza o astfel de relatie ar trebui stabilite niste "reguli"...in momentul in care cineva le incalca nu mai poti spune ca de fapt el totusi sustinea relatia.
Ai auzit de compromis, intelegere, toleranta si discutii?!
Nu se pune problema daca te casatoresti cu o protestanta...ci daca te casatoresti cu o protestanta care are exact gandirea pe care am contestat-o pana acum...Frate daca vrei sa vezi chiar numai ideea ta...bafta...Insa nici sa nu iti dai la un moment dat pumni in cap de cat de dobitoc ai fost! Crezi ca atat timp cat te raportezi la acelasi Dumnezeu, acest gen de relatie ultragiaza invatatura Sa?!
Si fa-ma sa inteleg..."nu va leaga nimic altceva decat iubirea de care spuneai"...adica iubirea este doar o chestie asa 'am' pulea...si mai bine ma uit neaparat la religia personei si ii dau cu flit...ma duc imi fut viata cu cineva cu care stiu ca nu ar merita...Da frate...dar o ardem la aceeasi biserica...Macar nu ne certam cand vine vorba de botezul copiilor. Nu avem puncte comune...persoana aceea e mult prea varza pentru mine...e un nimeni...dar ce conteaza...suntem de aceeasi confesiune si implicit vom fi fericiti...GANDESTE!!!...Daca promovezi aceasta idee...urmeaza sa imi spui ca vin parintii si iti spun cu cine urmeaza sa te casatoresti...FIX PULA! ...Nu vrei sa ne intoarcem prin evul mediu...Sau daca nu macar sa devenim rromi. Oricum...respect pentru felul in care ai prezentat iubire..."Religia conteaza...iubirea da-o dracu...nu-i importanta!"
Si inca ceva...oare nu se poate ajunge la un consens...macar in numele ideii de iubire daca tot este sa o luam asa....Cel putin intre crestini e mai mult decat simplu....
Argumentele pe care le-ai dat anterior...Sunt la fel de plinde de "sens" ca ale unui mos de 99 de ani care vede pentru prima data o femeie vopsita si incepe sa iti spuna ca "trebuie sa ramai asa cum te-a lasat Dumnezeu"...mai din topor vorbind...si un copil de clasa I putea aduce astfel de argumente...de ce?! pentru ca o tampa de profesoara vine si ii inoculeaza niste idei de doi bani...si el macar are o scuza...e prea mic pentru a gandi asa ca le reproduce!
PS:Am vomitat rau de data asta...dar tu m-ai provocat...si erai absolut constienta ca asta se va intampla!

LiaLia spunea...

Zurliu, din afirmaţiile tale de mai sus nu reieşea că ţi-au declarat ei necredinţa. Cât despre "vindecarea dramelor" aşa vrea să-mi dai tu o soluţie. Pentru că la ce insinuezi tu există una singură (pt homosexuali): te atrag băieţii (sau fetele, să nu facem discriminări)? Vei arde în Iad pentru asta! Aşa că mai bine însoară-te/mărită-te că aşa zice societatea, procrează şi despre trăirile tale interioare nu mai spune niciodată nimic! există multe tratate care certifică "aberaţia genetică" - exact acesta e termenul. Dar nu mă aştept vreodată ca biserica creştină să le accepte de bune :) Cât despre transexuali (NU travestiţi) şi hermafrodiţi, da, chiar au de unde şi cum alege :) Noi să fim sănătoşi!

zurliu spunea...

Lia, dacă ti-aş da soluţia logică pentru vindecarea dramelor, aş fi mare om. Aşa, sunt mic de tot, ştiu însă că drama mea e vindecată, şi mai ştiu că nu sunt singurul.
Toate trăirile interioare sunt ok? Tot ce-mi coace mintea trebuie să fac?
Poate la un moment dat o să mă atragă vaca; mă duc şi mi-o pun cu ea; liberă exprimare frate.
Da, e bine să-mi cunosc trăirile interioare, să le discut, dar nu să le iau de bune imediat.

Ingerul tau spunea...

Rofl as putea sa zic, Zuppa, credeai ca e asa simplu ?
Chill (cum imi zice mie cineva ) altfel se vor inchide si bosumfla in ei insisi, adica stii tu, dragoste cu forta nu se poate, si nici educatie cu parul :)
Totusi citatul de mai jos face o punte de legatura intre viziunea veche si cea noua:
"Dar vine ceasul şi acum este, când adevăraţii închinători se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr, că şi Tatăl astfel de închinători îşi doreşte." Ioan 4,23

zuPPazThaR spunea...

Ingeras...ma asteptam la replici...si vroiam discutii in contradictoriu....dar una este sa vi cu anumite idei copiate...fara a misca macar un deget in directia ratiunii...Hani nu se va inchide...ii trece ei :))
Merci de sustinere :)

Anonim spunea...

zuPPazThaR am ajuns la blogul tau din cel al lui Ingerul tau. Am citit comentariul tau.
La o privire rapida, as spune ca ai dreptate: cel din dreapta ta face un comentariu la o persoana, cel din stanga ce film a vazut, iar alta critica pe cel din fata sa s.a.m.d. Dar gandeste-te: oare tu nu procedezi la fel? Chiar daca o faci tacit. Sa stii ca si mie imi trec astfel de ganduri cand vad pe unul ca se inchina cu lene, sau altul se fataie toata ziua. Dar nu o data mi-a fost dat ca si eu in unele momente sa procedez la fel, din diferite motive, si fara sa constientizez pe loc asta. De aceea cred ca a constientiza neputintele noastre, si a incerca sa punem pace in mintea si sufletul nostru, e mult mai placut lui Dumnezeu, decat a trage concluzii despre ceilalti. Trege gandul judecator prin mintea noastra, si nu ai cum sa-l opresti, caci gandul nu poate lipsi din minte. Atunci e momentul sa-l constientizam si sa meditam la neputintele noastre, si abia apoi vom fi in stare sa observam ca si aproapele nostru are neputintele sale. Ce zici: daca o data intrat in Biserica, din graba, ai uitat telefonul deschis si observi asta numai cand el va suna cand tocmai se siteste Sf. Evanghelie? Cel de langa tine te va privi apostrofator, tu il vezi, dar nu ai cum sa-i spui ca ai gresit lasand telefonul pornit. Asadar, putem avea o ingaduinta fata de cei vizati de tine. Gandeste-te ca ei nu voprbesc in Biserica, ci incearca sa iasa cat mai repede afara, stiind ca deranjeaza. Apoi nu stii, poate ca acel telefon salveaza viata unui om.
Spui ca exista preturi fixe la botezuri, nunti, prescuri s.a.
M-am intrebat si asta de multe ori, daca un om nu are bani cum poate da un acatist? Oare el nu are dreptul sa fie pomenit? Dar sa stii ca am vazut destule cazuri in care cei saraci dau numai acatistul fara nic un ban si la Manastiri unde am fost eu, a fost primit. Asa cum este peste tot, padure fara uscaturi nu se poate. Dar poti privi acest aspect si din alt punct de vedere: tu ai construit acest blog. Nu oricine il poate realiza, caci e nevoie de cunostinte, talent, o anumit grad de indraznire in al face public etc. Deci harisme, pe care nu oricine le poate avea. Ai fost daruit cu ele. Totusi, in forul tau interior, esti multumit cand blogul tau e vizitat de cat mai multi si iti trimit comentarii, chiar daca nu primesti bani pentru el. Dar tot o rasplata este. Cu vat mai multi vizitatori cu atat mai multumit esti. Este o rasplata a muncii tale.

DUMNEZEU: eu personal nu cred ca este acelasi Dumnezeu la orodocsi, catolici, protestanti, hindusi, musulmani, Martorii lui Iehova, evanfgelisti si pana la vrajitorii Voodoo. Daca eu te cunsoc ca „zuPPazThaR” imi imaginez ceva. Nu imi spune mare lucru, decat un nume prin care ai vrut sa exprimi ceva pe care-l doresti sa-l ai in personalitatea ta, dar nu il ai inca. Daca ti-as cunoaste numele adevarat sunt convins ca altceva as gandi despre tine. Deci tu ti-ai afisat o alta imagine despre tine. Daca te cheama Costel, la prima vedere nu da bine pe Internet, dar asta ar fi numele tau adevarat, insa nu ai curaj sa-l afisezi. Pe cand pseudonimul tau pare ceva maret, dar si tainic. Asa e si cu Dumnezeul fiecarei religii. Fiecare are o dogma proprie in spatele numelui dat lui Dumnezeu. Musulmanul mi-l prezinta intr-un fel, iar ortodoxul intr-un fel. Cum poti spune ca e acelasi Dumnezeu? Mama ta imi spune despre tine numai lucruri frumoase, si esti copilul ei cu toate defectele tale, dar prietenul tau incepe sa-mi spuna numai ce e rau despre tine, caci numai asta observa el la tine. Fiecare are dogma lui despre persoana ta. Apoi, daca nu te vad cu adevarat, cum pot sa spun eu ca cele doua descrieri, sunt una adevarata sau cealalta falsa. De aceea, fiecare om trebuie sa caute pe adevaratul Dumnezeu si sa-I ceara din toara inima si cugetul sau acest lucru. Si El te va indruma pe drumul cel bun. Daca te amagesti ca Dumnezeul cel adevarat este la toti atunci, gata, te-ai pierdut, caci vei lua ca adevarat toate dogmele. Eu ce sa cred despre tine cand mama ta si prietenul tau, care spune adevarul? Pana nu incerc sa te cunosc personal, nu pot stii care e adevarul. Si mai e ceva, adevarul este personal, in drumul nostru spre mantuire, dar se descopera pe parcurs Adevarul adevarat.
Spuneai ca putem scrie oricum Isus sau Iisus si ca desemnez aceeasi persoana. De cate ori tu la scoala fiind poreclit din rea vointa, sa zice, agreeai noul nume? Poate ai si atins pe cineva ca te-a numit altfel decat numele tau. Oare noul nume nu se referea la aceeasi persoana? De ce sa te superi. Pai ai tot dreptul sa te superi, caci numele tau nu e porecla, ci cel dat la Sf. Botez, care spune cu tu esti in fata lui Duimnezeu persoana numita „numele tau”. Se spune ca in iad oamenii isi uita identitatea. Am incercat sa patrund cat mai adanc acest lucru. Atat cat am putut, mi-am dat seama e infiorator sa iti uiti identitatea, sa nu stii ce ai facut, de unde vii etc. Deci, numele e foarte important cum este pronuntat. De aceea nu vad acelasi lucru prin Isus si Iisus, desi identifica aceeasi Persoana. Mie personal imi place Iisus, caci asa am fost crescut, si are o anumita rezonanta, si declanseaza un intreg complex de informatii, pe cand Isus nu are acelasi efect asupra mea.

In postarea ta, la intrebarea De ce unii din cei din Biserica isi uita telefoanele pornite, altii vin beti, altii vorbesc si barfesc. Pai raspunsul il dau chiar tu: ...Papa sau Patriarhul? In mod normal ei sunt doar niste oameni, la fel ca noi, ..., precum si tu esti un om cu virtutile si defectele tale. Gandeste-te ca Iisus este si Dumnezeu si Om, si e fara de pacat. E singura Persoana care ar fi putu sa judece ceilalti, dar nu a facut-o. A rugat pe Dumnezeu Tatal sa-i ierte ca nu stiu ce fac. Maica Domnului, cand Fiul sau era rastignit. Era indurerat sufletul sau, caci Fiul ei iubit a fost rastignit de cei pe care El a venit sa le preia pacatele. Ea nu a avut nici un gand de razbunare impotriva celor ce l-au rastignit. Indurerata a acceptat voia lui Dumnezeu.
E adevarat ca oricare dintre religii promoveaza binele. Nu este normal? Dar cauta in adancul sufletului tau, si uita-te cu sinceritate. Ce vezi? Un Dumnezeu Voodoo, sau un zeu cu sirag de capete de mort, sau orice altceva? Vei vedea ca Dumnezeul din sufletul tau, este unul bun, intelegator fata de neputintele tale, iertator, intelept. Daca te uiti cu atentie, si cercetezi constiinta ta cu multa sinceritate, o sa vezi ca Acea Persoana Divina, Dumnezeu, din tine, nu te va binecuvanta sa asisti si sa practici ritualurile africane, sau sa te inchini la zei, caci si ei cauta pe Dumnezeu.
E imposibil sa nu simti si sa nu intuiesti, atata timp cat tii la mama ta, spunandu-i ca vrei sa pleci in Noua Zeelanda ca acolo ai gasit pace sufletului tau, si sa nu o observi ca se intrsteaza, si in sufletul ei nu doreste asta, dar te lasa pentru ca te iubeste, si iti respecta libertatea.
A face binele cu buna intentie eu cred ca este foarte bine. Fiind om poti face greseli, dar trebuie sa acdcepti si acest lucru. Dar a face binele cu forta, nu este bine ca nu respecta libertatea omului. Libertatea omului trebuie respectata "la milimetru" altfel nu suntem pe calea cea buna.

Spui ca din punct de vedere al budismului religia se refera la a face cat mai putin rau, dar ce crestinismul indeamna la altceva decat la iubire? Am cunoscut intr-o masura budismul. Indeamna intr-adevar catre infaptuirea binelui (Yama si Niyama) si insista foarte mult pe controlul mintii, constientizari, dar din experienta mea nu am vazut ceva mai inaltator si mai curat decat iubirea. Din cate am citit, Iubirea nu este atat de prezenta in celelate religii ca in invatatura lui Iisus. Cu nimic nu esti mai aproape de Dumnezeu decat prin iubire. Poti sa faci tot binele din lume si orice iti trece prin minte, daca toate sunt lipsite de iubire, atunci ai facut degeaba. Binele il poti face si dintr-o mandrie interioara, poti sa-l faci ca o datorie a ta, dar Iubirea e cea care cuprinde pe tot si pe toate. Nimic nu este in afara iubirii, ci numai limitarile , patimile si pacatele noastre creeaza golul din sufletul nostru. Orice gol trebuie umplut cu ceva. De aceea oamenii din zilele noastre cauta socialul, sexul, placerile. Cand cineva se simte gol sufleteste, printr-o privire poate pofti o fata, sau mancarea, sau orice care ii produce placere. Nimeni nu cauta disconfortul. Ideal ar fi ca golul din sufletul nostru sa il umplem cu Iubirea lui Dumnezeu, care vine prin salasluirea Duhului Sfant.

Nu tot ce iti creeaza bine interior e si bun. Asa cum am spus mai sus. Placerea creaza o stare de bine, de confort interior. Cand poftesti o fata iti creeaza o stare de buna dispozitie. Duci gandul mai departe si in minte se creeaza imagini erotice. Apoi o intalnesti, si prin firea ta si cele incoltite in minte treci la fapta. Poate crezi ca este un bine care il dai ei, caci si ei ii conferi un bine, dar si tie. Dar este un pacat, deoarece tinta ta nu a fost Dumnezeu ci satisfacerea placerilor proprii. Multi VIP uri fac bine, prin ajutoare financiare, spectacole de binefacere. Nu e nimic rau in asta, dar daca in spate este sentimentul de afisare ca facator de bine, atunci se alimenteaza orgoliul propriu, si de fapt este un pacat. Este si un bine, ca ajuta in felul asta pe altii, dar pentru ei personal e pacat, caci cultiva mandria de a face bine. Aici intervine smerenia.

Ai incheiat foarte frumos, insa cu partea finala a incheierii nu sunt de acord. Te intreb: De ce ai creat blogul? Nu este o descatusare a sentimentelor interioare? Nu ai simtit nevoia sa prezinti vederea ta si celorlalti? Ai fi vrut sa ramana numai in tine? Nu cred, daca iti raspunzi sincer. Nimic interior nu se realizeaza in exterior, daca nu ai pornirea interioara ca ceea ce te reprezinta ar fi de folos celor din exterior. Asta e o manifestare a celor interioare, si fara aceasta manifestare, ele ramanand in interior pot produce frustrari. Prin intermediul Internetului, fiecare din noi putem face publice sentimentele si vederile noastre. In fapt, toate astea sunt manifestari interioare care simtim ca trebuie impartasite si celorlalti. Asta inseamna descatusarea pornirilor interioare. Inseamna ca ne eliberam de ele, caci altfel simtim ca nu suntem noi, fara o manifestare a lor.
Asta e Taina Sfinte Spovedanii, impartasirea a ceea ce pe noi ne framanta interior lui Dumnezeu prin preotii duhovnici. Cred ca nu este om de pe lumea asta care sa nu se "spovedeasca". Toate framantarile interioare le impartaseste prietenilor, si astfel se elibereaza sufleteste. Insa, cel care se elibereaza de aceste framantari, in mod normal ar trebui sa primeasca ceva in schimb care sa-i aduca pacea sufleteasca, caci asta e scopul. Insa cei carora ne "spovedim" au si ei patimile lor, si prin aceste patimi ne dau un sfat bun, din punctul lor de vedere. Deci considera ca fac un bine. Cineva te sfatuieste cand esti in prag de despartire, ca sunt si alte persoane cu care te poti insoti, doar sotia ta nu este singura pe aceasta lume. Sfatuitorul are intentii bune, dar sfatul sau e dat prin patimile sale. Insa preotul este randuit de Dumnezeu, si este usa spovedaniei noastre direct catre Dumnezeu. Nu este spovedanie mai adevarata, decat atunci cand te spovedesti si in sufletul rau este cainta (regretul) adevarata pentru un pacat pe care l-ai facut. Fra aceasta cainta, chiar si lui Dumnezeu direct sa-i spui si tot nu te usureaza sufleteste.
Daca alegi varianta ca Sfanta Spovedanie nu este iertatoare, atunci inseamna ca accepti ideea ca chiar si acest blog daca il realizai sau daca nu, era totuna. Dar prin el tu ti-ai descatusat energiile interioare. Faptul ca ai prezentat nemultumirile tale interioarem sunt sentimente pe care nu le puteai tine in tine, si trebuiau spuse si altora. Unii le iau ca atare, iar altii le critica. Din partea fiecaruia, cand ii citesti comentariul, simti un val de o anumita intelegere: un sfat, un raspuns de apostrofare, ca altul accepta intocmai ideile tale. Reactia aceasta pe tine te usureaza de sentimentele care nu au loc in fiinta ta. Daca nu ar fi nici o reactie atunci ai avea un sentiment de nemultumire interioara, si ca tot ce ai facut prin acest blog e in neant, si sufletul tau nu ar simti sentimentul de eliberare. Asta e si Taina Spovedaniei. Insa adevarata Spovedanie este cand te infatisezi inaintea lui Dumnezeu, prin oamenii randuiti de El. Eu ti-am raspuns atat cat am putu de bine. Nu neg ca sunt si patimile mele implicate in raspuns. Dar asta din cauza ca nu le sesizez personal. Numai cineva din afara si cineva care are curatie sufleteasca poate vedea amestecul acestor patimi in raspuns.

zuPPazThaR spunea...

Mircea in primul rand vreau sa iti multumesc pentru ca ai citit cu atentie postul si ca ti-ai sacrificat timpul pentru a oferii argumente care sa iti sprijine ideea.

In legatura cu telefonul iti pot spune sigur ca una dintre discutii era legata de cumparaturi, iar alti 3 au inceput sa vorbeasca inainte inca de a parasi biserica.
Doar unul dintre ei a avut rabdare pana la iesire. Cat despre ganduri ai perfecta dreptate...este un fenomen psihologic sa iti mai fuga mintea la diverse probleme...Dar de aici si pana a sta la povesti/barfe si la a fi interesat de aspectul altora este cale destul de lunga.


Sunt de acord cu ceea ce ai spus tu despre bloG-eri...personal nu am nevoie din bani ca rasplata pentru aceste posturi. Pentru mine acest blog inseamna pe de o parte exteriorizare...si pe de alta parte impartasirea ideilor personale celor interesati si de alte puncte de vedere decat cele ale majoritatii.


Comparatia ta cu numele a mers pe o carare logica...dar nu consider ca se plaica si in cazul meu. Vezi tu...nu mi-e rusine de numele meu...chiar din contra imi place destul de mult...Adrian...suna bine daca e sa o luam asa...Suna a imparat :)) Aliasul asta il am de foarte mult timp...si destul de multa lume s-a obijnuit cu el...de la messenger, mail, alte conturi, etc. M-am obisnuit asa...
Nu ai prea inteles ideaa cu Dumnezeu. Eu spuneam ca toti crestinii, fie ei ortodocsi, protestanti sau catolici se raporteaza la aceeasi Carte Sfanta, la acelasi Cuvant Divin si implicit au acelasi Dumnezeu. In ceea ce priveste restul religiilor condamnam discriminarea.

In ceea ce priveste numele Iisus sau Isus in vorbire diferenta nu se simte decat daca cineva accentueaza exagerat cel de-al doilea scris. SI nu inteleg unde e porecla deci. Una este sa spui Adrian si alta este sa spui Andrian...culmea imi place si a doua varianta(cu toate ca nu asta este ideea). Deci argumentarea ta, perfect logica, mi-a placut. Insa nu se prea poate aplica in cazul dublarii primei litere. Cat despre Cristos sau Hristos am inteles ca e doar o diferenta intre limba greaca si cea latina...noi suntem un popor latin ortodox...deci cum ar fi pana la urma bine?! Sau cum nu e corect?! Si daca scriem Hristos...de unde crestin?!...Nu ar fi fost Hrestin???Eu stiu ca ar fi Cristos->Cristiani->Crestini in romana...poate ma insel eu...Dupa cum ai observat si eu folosesc tot Iisus...doar ca nu inteleg de ce atat de multa ocara asupra celor care scriu cu un singur "i"

in legatura cu "a cui e vina" mi-ai adus un argument cleric...bun totusi si sunt de acord cu tine...Nu ma apuc sa le fac teoria chibritului...spuneam totusi ca ar exista metode de stopare a acelor actiuni. SI pentru a gasi solutia unei probleme trebuie gasita printre alta si cauza respectiv factorii care determina existenta ei.


Chiar nu inteleg de ce-i dai cu VooDoo...nu de alta dar nu am discutat si acest aspect...si daca este sa urmez ideea ta nu toate religiile promoveaza binele...cel mai bun exemplu sunt satanistii(ce care sunt cu adevarat nu cei care se dau drept)

In ceea ce priveste libertatea e cam greu sa spui ca esti liber...ingradirile sunt prea mari...pe principiul ne nastem liberi dar toata viata traim in lanturi. Libertate absoluta nu exista la fel cum nici despre adevar absolut nu se poate discuta...cel putin nu la nivelul nostru....al muritorilor.


In ceea ce priveste Budismul...eu spuneam tocmai ca si el promoveaza conceptul de bine la fel ca si crestinismul...Nu invers pentru ca se intelege altceva.Nu vreau sa ma convertesc la budism, hinduism, islamism...vreau doar sa nu mai primim o educatie in directia discriminarii pe considerente religioase pentru ca si ei sunt oameni...Si dupa cum ai spus si tu...Dumnezeu iarta...Dumnezeu nu e un tip manios care asteapta ca noi sa facem o greseala ca apoi sa ne pedepseasca...Cel putin in opinia mea el asteapta ca noi sa facem bine. Ne-a lasat pe acest pamant, printre altele, pentru a convietui in armonie unii cu altii.


Explicatia pe care o dai tu Tainei Sfintei Spovedanii este una care scoate din context Canonul.

Acum sa iti spun si eu o chestie dragua...in mare ai argumentat bine, insa opiniile raman relativ neschimbate...Imi place sincer ce ai spus tocmai pentru ca fiecare idee ai incercat sa o argumentezi. SI pentru asta te felicit. M-am saturat de idei spuse-n vant. Nu sunt eu fara de pacat care sa judec si deci cu atat mai putin ca sa arunc cu piatra. De aceea ridicam si eu niste intrebari. Tot postul se concentreaza in fond pe "dicriminariea religiilor efect al promovarii unui mesaj gresit de catre Biserica" pe de o parte si pe "vrajba dintre crestini" care in fond s-ar putea raporta din nou la Cuvantul Primordial daca intelegi ideea. Cavantul lui Dumnezeu a existat inca dinainte de a exista lumea...si au existat doar mici "greseli" de interpretare in fond...Care ar fi argumentele care ar sta in calea unirii crestinilor deci? Si subliniez crestinilor...nu de alta dar s-a mai inteles pana acum faptul ca am sugerat prin acest post o uniune religioasa globala...NU am incercat asta...Sunt indeajuns de normal ca sa imi dau seama ca acest lucru tinde spre a fi imposibil.


Marcel...multumesc inca o data pentru vizita si te mai astept.

Adrian spunea...

Pai mai nou se aduna la biserica sa povesteasca asa ca 'la o cafea' dar exista si locasuri unde biserica isi are rostule ei

zuPPazThaR spunea...

Adrian sunt de acord cu tine...eu subliniam doar cazurile atipice :)

Orin spunea...

Am citit cu interes post-ul tău. Nu voi emite păreri de valoare pentru că în mare parte fenomenul îmi este străin, respectiv eu încă nu l-am descoperit pe Dumnezeu. Dar, văzută chiar și așa, ateu și profan, mi se pare și mie că Biserica s-a îndepărtat, mai ales la vîrfuri, frunce, cum îi spui, de sensul ei. A devenit un fel de instrument politic în multe cazuri.

denisia spunea...

pe tema asta a curs si va curge inca multa cerneala........sau vorbe...
am citit chiar tot si comentarii..se spune ca gusturile nu se discuta.ele ne difera...
nu judec ce e diferit si nu inteleg...
imi place sa spun si chiar cred asta."daca la sfarsitul vietii constat ca nu exista Dumnezeu.nu am pierdut.NIMIC..
DAR..dacă EXISTA?"

andy spunea...

nu am reusit sa citesc toate comentariile de la acest post, dar avand in vedere ca te citesc zilnic, m-am hotarat sa raspund la post.

"In mod normal Preotul este oarecum in slujba Domnului, nu?" si dupa tine preotul nu ar trebui sa ia bani. pai sa stii ca slujba Domnului nu o sa tina de foame copiilor si nevestei care te asteapta acasa. e drept ca sunt si abuzuri ale unor preoti, dar sa nu generalizam. Si Domnului ar trebui sa-i slujim toti, dupa puterile noastre.

-Biserica Catolica este cea mai bogata institutie, deci, a ramas pe locul 1. Unirea Bisericilor nu se va realiza din cauza orgoliului omenesc, pentru ca Biserica este condusa pe pamant de oameni supusi greselii si orgoliului.

"hainele si obiectele preotesti(catolici - ortodocsi) pline de aur si pietre care de care mai pretioase care fura privirile oricui". asa ceva nu exista, sunt doar imitatii, cu mici exceptii, poate papa sa aiba si patriarhul, da si acelea nu sunt asa scumpe. iti spune unu care stie destul de bine :D

"Daca scriu Isus(cu un singur "i") crezi ca ma gandesc la Gigel?!" nu te gandesti la gigel, dar cu un singur "i" inseamna "magar" in ebraica si cu doi de "i", inseamna "mantuitor"...e o diferenta.

"De ce ne doare atat de mult capul de ce a facut Papa sau Patriarhul?" chiar asa..de ce ne doare capu de fiecare data de ce fac eu..nu gasim alte subiecte de postari pe blog??

"Eu consider ca Dumnezeu ar oferi iertare si unui politeist care nu a facut altceva intreaga viata decat BINE si a promovat idei in acest sens." .planul lui Dumnezeu nu il stim noi, dar cum spune Sf Ap pavel, paganii din fire fac cele ale legii, deci sunt candidati la mantuire ca si noi crestinii.

"Ca sa vedeti cat de mult Institutia promoveaza Invatatura lui Dumnezeu, ganditi-va la ceea ce a facut pentru a pune capat razboaielor din lume: NIMIC!" cred ca ar trebui sa te mai documentezi mai mult pe tema asta, a facut..si face .

in rest imi place cum pui problema, numai ca religia este un subiect prea amplu si complicat ca sa il dezbatem noi.

Vilhelm man spunea...

Iti doresc o primavara frumoasa!

zuPPazThaR spunea...

Orin ma bucur ca impartasim aceleasi idei...
Pentru a-ti prezenta punctul de vedere nu trebuie sa faci neaparat parte din grupul celor care "l-au descoperit pe Dumnezeu"...pentru ca eu le cer persoanelor care ma citesc un singur lucru...sa GANDEASCA!...In concluzie...o judecata de valoare din partea ta este oricand bine venita! Te mai astept pe aici.

zuPPazThaR spunea...

Denisia sunt perfect de acord cu tine...de fapt cu B Pascal si implicit cu tine...eu nu spus ca "Dumnezeu nu exista"...ci doar ca Biserica se indeparteaza tot mai mult de Invatatura Crestina!


*Blaise Pascal:"Sa zicem: poate Dumnezeu exista, poate nu exista... Sa cantarim castigul sau paguba pe care le-am avea daca spunem ca Dumnezeu exista. Sunt doua posibilitati:daca castigi, castigi totul, daca pierzi, nu pierzi nimic.Deci nu mai sovai, pariaza ca El exista!"

zuPPazThaR spunea...

andy sunt perfect de acord cu tine cand vine vorba de banii preotului...Are si el o familie, multe guri, foame...Inteleg...Dar pentru asta ar trebui sa se limiteze la anumite cotizatii lunare/trimestriale/semestrialea/anuale...Restul sunt, vorba ta..."abuzuri"

In ceea ce priveste uniunea Bisericii vad ca suntem pe aceeasi lungime de unda.

Imitatii sau nu...de ce se practica?! Eu nu am de unde sti ca sunt imitatii...plus ca Dumnezeu ne invata sa fim modesti daca nu ma insel. Iar chestiile alea sclipitoare, fie ele si false, tot lipsa de modestie sunt.

Andy...la faza cu magarul ai cam gafat-o...nu de alta dar asa ne-au invatat profesorii aia demagogi. In dictionarul ebraic atat termenul folosit pentru magar este cu totul altul decat Yeshua(acesta este numele lui Iisus in ebraica)...Eu as vrea sa ii revad pe profesorii care mi-au spus ca Isus inseamna magar. E doar o chestiune de traducere a aceluiasi nume.


Nu trebuie sa ma dcumentez pe ideea razboaielor...Daca Inaltii Bisericii considera ca prin discutii cu diversi presedinti rezolva ceva se inseala sau mai bine zis fac asa ceva doar pentru fatada...pentru a putea spune ca au luat initiativa. Imagineaza-ti cum ar fi daca maine Papa impreuna cu Patriarhul ar indruma toti crestinii din lume la proteste impotriva razboiului; proteste bineinteles pasnice. Chiar crezi ca ar mai avea vreo sansa?!...Nu uita ca prostimea este mult mai deschisa partii spirituale si liderilor ei decat celei politice!


Ai dreptate...este mult prea amplu...personal insa analizam doar acest aspect, al "Institutiei care denatureaza"...Sunt crestin, cred in Dumnezeu, dar sunt anumite aspecte promovate de Biserica pe care nu le impartasesc.

Ma bucur ca ma urmaresti si astept si alte argumente.

Anonim spunea...

Multumesc pentru un blog interesant