Free your MIND

Those who are crazy enough to think they can change the world, usually do

marți, 27 ianuarie 2009

Lenea, principala sursa a Progresului Tehnic


Sigur fiecare dintre voi (in voi sunt si eu inclus) ati avut nu o zi, un numar mare de zile in care lenea era cea care va caracteriza cel mai bine. Numarul meu de zile caracterizate de lene este cu siguranta mult mai mare decat numarul de combinatii pozibile la Loto 6 din 49. Glumeam...dar nici mult nu mai am. aceste zile sunt usor de identificat...sunt acele zile, de obicei premergatoare unui moment important (de exemplu un examen), in care te trezesti, sorbi in scarba o cafea garnisita cu o tigara, si sti inca de atunci ca nu vei avea chef de nimic (cu atat mai putin de invatat) asa ca te decizi sa stai in pat, sa asculti muzica sau iti belesti ochii la un film prost de actiune care il are ca protagonist pe Stalone. Iti este atat de lene incat vorba lui Iorga:"Ti-e lene sa fi lenes"...La un moment dat ti-e sete...dar ti-e prea lene sa mergi sa bei apa...mai bine astepti sa vina maica-ta sa o rogi sa iti aduca. Dar iti dai seama ce de fapt ti-e lene sa si vorbesti...Si te pui sa dormi...Insa iti dai seama ca poate vei avea un vis in care trebuie sa fugi...sa faci ceva...oricat de mic...iar tie ti-e lene.Ti-e lene si sa visezi. Asa ca ramai treaz...Incerci sa te gandesti la o solutie...dar realizezi ca ti-e prea lene ca sa gandesti. Te-ai muta pe partea cealalta doar ca ti-e lene. Winamp-ul era pe shuffle iar acum e o melodie atat de nasoala...Dar de lene ce iti e...nu o schimbi si astepti sa vina una mai buna...Doar ca ti-e lene sa si astepti, ti-e lene sa te uiti la ceas, lene sa te gandesti ca pana vina maica-ta ai sa mori de sete...sau de lene...Ti-e lene sa clipesti, si lene sa respiri. Ti-e atat de lene incat parca te doare capul, sau pote iti e prea lene sa te doara capul...

Cam asa arata o zi de lene exacerbata...Cama asa arata sursa pura a Progresului tehnic pe care voi incepe sa o analizez mai jos. Sper sa nu sar prea multe detalii si totodata incerc sa fiu cat mai sumar... 

Bun, sa plecam de la ipoteza ca toata lumea era harnica si muncitoare...sunt convins ca probabil am fi rams la nivelul civilizatiei din epoca de piatra. Numai ca, la un moment dat, cate unul dintre membrii unui trib au inceput sa se remarce...deci, daca la inceput toata lumea era egala, la un moment dat, cate un om lenes dar curajos si bun orator, prelua locul sefului. Astfel el nu mai depunea acelasi efort ca pana atunci sa vaneze si asa mai departe, ci statea si era servit.

Daca ne apropiem putin(cronologic vorbind) putem lua pe rand cele mai importante inventii(ordinea este pur aleatoare):

  • La un moment dat, omul a fost lovit de imaginatia creatoare, manifestata printre altele in scrieri care l-a inceput erau mai sumare insa dupa un timp ele au devenit tot mai ample...Mai frate...si dupa atata scris manual...parca nu mai mergea...deja degetul mijlociu de la mana dreapta(sau stanga dupa caz) capata o galma...era deci semnul care prevestea aparitia Masinii de Scris
  • Cand omului ii e lene...sau nu are chef sa faca nimic(...tot lene se numeste)...tot trebuie sa isi umple cumva acest timp liber, chiar si intr-un mod inutil...nu de alta dar plictiseala exacerbata poate crea depresii (vezi cazurile Emo) si respectand paradoxul lenei(Cine se trezeste devreme are mai mult timp de lenevit) – Hocus spocus - Tembelizorul...pardon, televizorul!
  • Mai si intr-o zi, in timp ce se uita el la televizor, si-a dat seama, a fost ideea secolului...Totul a pornit de la un gand ascuns ce avea sa se materializeze intr-o inventie inimaginabila: „De ca sa tot fiu nevoit sa ma deplasez pana in fundul curtii cand as putea sa imi construiesc in casa un WC?!”
  • Statea el asa omul, intr-o zi in care lenea nu mai era ca de obicei, de data asta atinsese praguri incomensurabile, si se gandea: "De ce sa ma mai istovesc sa merg pana la panoul de comanda al televizorului/calculatorului/combinei/etc?!" si a inventat Telecomanda
  • Mai si dupa mult timp de taiat lemne,bineinteles a inventat drujba, iar dupa mult timp de folosit soba cu lemne a inventat aragazul (pacat ca mancarea facuta la foc de soba e de 10 ori mai gustoasa)
  • Si se trezea el dimineata si parca nu era intreg, totul era amar, jumatatea lui lipsea, si era nevoit, asa buimac, sa o tot creeze, in fiecare dimineata, ani de-a randul, pana cand s-a enervat, a spus „STOP!” pana aici, ...........................si a creat Filtrul de cafea care putea fi programat sa faca cafeaua in fiecare zi la o ora prestabilita.
  • Si tot mergea el asa pe jos, ba pe la un prieten, ba pe la o cafea prin oras, ba sa-si plateasca gazul...c(a i-a fost lene sa faca foc de lemne, i-a trebuit aragaz)...Dar parca s-a saturat...Asa ca a inventat caruta.
  • Insa dupa ce politia de la Rutiera l-a silit sa curete mizeria produsa de toba de esapament a vehiculului cu tractiune animala...acesta s-a revoltat...si fiind ruda cu romanii nu se putea manifesta intr-o miscare de protest(protestul romanilor=indiferenta, doar ca e atat de tacut incat nimeni nu il sesizeaza)...Asa ca a preferat calea diplomatica(romani...inca o data spun, INDIFERENTA nu e o cale diplomatica)...A inventat masina.
  • Problema era ca la un moment dat politia a introdus reguli, care trebuiau respectate, si implicit invatate (ca sa respecti o regula trebuie in primul rand sa o cunosti), asa ca omul nostru trebuia sa dea acum examen de conducere, ba mai mult, nu mai avea voie sa mearga beat sau high cu masina, asa ca a inventat autobuzul, tramvaiul, metroul, trenul, avionul si vaporul (in functie de distanta si durata)
  • Intr-o dimineata frumoasa de vara, cand soarele brazda falnic cerul de un albastru palid, omul nostru si-a adus aminte ca trebuie sa se spele pe dinti...Pune el Colgate(nu colgheit ci colgate) pe periuta...baga in gura...incepe sa frece...si freaca el ce freaca...pana cand isi aduce aminte ca nu are apa...Bineinteles, fiecare om, cand se trezea dimineata, cel mai mare chef care il avea la acea ora era sa mearga sa scoata apa din fantana...care se afla la vreo 30 de metrii de casa...Asa ca omul asta al nostru merge si el sa faca acelasi lucru, doar ca, suferind de stangacie cronica cu garnitura de neindemanre acuta a cazut in fantana...Acestea au fost intamplarile care l-au condus pe omul nostru sa faca urmatorul pas inainte...si sa inventeze Alimentarea curenta cu apa potabila
  • La un moment dat a aparut scoala...deci subliniez...scoala nu a fost inventata....ea a aparut...Ideea scolii era ca multi tineri, din lene, nu stiau ce se faca, se intalneau si frecau menta impreuna, dupa care pentru a face bani mergeau la piata si vindeau menta gata frecata...Mai si prin grupurile astea mai venea si cate un om mai in varsta, cu doctoratul luat in lene, care ii incanta cu povestile lor. Astfel, toti acesti copii lenesi invatau ce sa faca in acele momente in care nu aveau chef de nimic pentru a nu fi prinsi de plictiseala...Pe acest om l-au poreclit Profu’...Dupa ceva timp insa, Profu’ si-a luat-o in cap...incepea sa le ceara copiilor sa retina ceea ce bate el din gura si ba mai mult din cand in cand ii asculta si le dadea teste...si uite asa a aparut scoala. ..................Ca forma de protest, acesti copii au inventat Calculatorul...ca sa-i demonstreze lu' Profu' ca ei isi vor sacrifica lenea pentru urmasii lor, pe principiul :"Noi devenim harnici, pentru progenituri mai lenese!". Si au inventat softurile pentru calcule matematice, fizice, bibliotecile electronice si pentru a face mai usoara gestiunea acestora...au inventat mastodontul lenii, colosul.......GUGLE!
  • In alta zi, lenesului nostru i-a fost mila de saraca sotie, cand vedea cat efort depunea ea pentru a-si face manechira, cu cata indemanare si precizie folosea acea pensula „micrometrica”, cata migala, cata rabdare concentra in aces proces...Of Doamne!...S-a inmuiat atat de tare incat a inventat Masina de spalat.
  • La un moment dat institutiile educative s-a diversificat si totodata s-au ierarhizat...Astfel, ajungand la facultate, cerintele Profilor au crescut...Trebuiau inventate metode care sa nu permita pierderea timpului cu invatatul sau cu scrisul manual al fituicilor...Astfel au aparut softurile care dupa scanarea paginii identifica toate caracterele.
  • Odata cu inaintarea in varsta unele calitati se intensifica, implicit si lenea. Din acest motiv omul a fost nevoit sa faca alte inventii care sa reduca din efortul sofatului. Din acel moment omenirea a cunoscut pilotul automat, cutia automata, resetarea semnalizarii in functie de pozitia volanului, comenzile pe volan, geamurile electrice, inchiderea centralizata, senzorii de parcare.
  • Copiii, asi in d-ale telecomunicatiilor, au finalizat alte doua inventii...Telefonul mobil(dupa cum zicea un tip de la Deko...”Il lasati pe Ionut afara, dati un beep daca da si doua daca nu” – Astia sunt copii de azi, si acest fapt demonstreaza ca lenea este atotprezenta...De ce dracu sa mai urc pana la 4 ca sa o intreb pe ma-sa daca-l lasa pe afara)....si Videoconferinta...pai pana imi plimb curul intr-un bar, ca sa beau o bere cu baietii, nu mai bine fac o conferinta pe Mess si am rezolvat problema???



Probabil intr-o zi, omul se va enerva atat de tare incat va inventa teleportarea, iar cand va vedea cate efecte benefice are pentru lenea umana, va inventa calatoria in timp, nu de alta dar ca sa se poata bucutra de toate aceste inventii mai mult timp, sau pentru a fura alte cateva din viitor.

Cine spune ca lenea e un defect nu stie ce vorbeste. Deci ganditi-va la avantaje. Astia sunt cei mai odihniti oameni, ei se odihnesc inainte de a incepe sa oboseasca. Si totodata nu trebuie sa uitam ca lenea e mama tuturor viciilor, si fiind o mama ea trebuie neaparat respectata.
Eu consider ca lenesii sunt oameni foarte ca lumea, de inalta clasa, ei isi doresc mereu sa faca ceva, in orice clipa a existentei lor, numai ca incepand de maine. 

Deci, daca va mai spune cineva ca datorita creativitatii sau imaginatiei concretizata in creativitate, fiinta umana a transpus ganduri si idei, materializandu-le sub forma inventiei...Puteti sa ii spuneti ca  un factor care determina dezvoltarea acestei imaginatii si in mod implicit a creativitatii, a fost LENEA!

La un mom dat J. Renard a spus o chestie draguta: "Munca gandeste, Lenea viseaza!"


Sigur mai gasiti si alte exemple care sunt pe aceasta idee...
Pun pariu ca la aceast punct de vedere nu v-at gandit...

PS. Incercati sa ganditi, nu luati aceste randuri LITERALMENTE!

by zuPPazThaR


10 comentarii:

Unknown spunea...

Si se trezea el dimineata si parca nu era intreg, totul era amar, jumatatea lui lipsea, si era nevoit, asa buimac, sa o tot creeze, in fiecare dimineata, ani de-a randul, pana cand s-a enervat, a spus „STOP!” pana aici, ...........................si a creat Filtrul de cafea care putea fi programat sa faca cafeaua in fiecare zi la o ora prestabilita.
daca nu era inventat...il inventai tu =))

In alta zi, lenesului nostru i-a fost mila de saraca sotie, cand vedea cat efort depunea ea pentru a-si face manechira, cu cata indemanare si precizie folosea acea pensula „micrometrica”, cata migala, cata rabdare concentra in aces proces...Of Doamne!...S-a inmuiat atat de tare incat a inventat Masina de spalat.
=)))) :)))) ...

o da... fiind o mama ea trebuie neaparat respectata. ...respect maxim..pt lene =)))

Lenea asta...cucoana mare. :)

Anonim spunea...

ba la faza cu drujba am lesinat pe mine de la atata ras ptr ca mi-am adus aminte cand a venit Horatiu la scoala cu o sapca husqvarna... sfinte cat am putut rade in ziua aia :)))))))))

cu zambetu' pe buze spunea...

mi lene sa scriu un comm:)))

....loomea asta e lenesa,da o muncit ptr a inventa:))))

Anonim spunea...

Imi place foarte mult spiritul ludic in care scrii, mai ales ideile subintelese din spatele ironiilor demonstreaza "lenea" ta de-a le da pe fata, preferand sa le "maschezi"
Oricum, ai uitat sa specifici un contraargument... (adica unul pt fiecare gen)
De ex. nu am vazut inca lenea care sa opreasca o femeie de la shopping (pe banii barbatului,desigur)
Sau barbat caruia sa-i fie lene sa bea o bere cu prietenii :)

Unknown spunea...

Vlade... da ai vazut ce zice la filmulet la sfarsit... iti da numele ;) ...uitate... ai un rol important acolo

Anonim spunea...

:))
Astea sunt "profetii false" despre lene. :))

P.S. Posibil ca lenesul care le scrie sa nu fie unul autentic :)

Annonimu spunea...

Lenea e cucoana mare :) Oricum parca generatia asta e mult mai lenesa...ne place sa pierdem timpul aiurea.. Cred ca e de la vreme :) Ori e prea cald afara ori e prea frig :)

Anonim spunea...

Uneori.. parca ne este prea lene si sa mai reactionam.. tocmai mi`am amintit de o piesa draga mie.. http://www.youtube.com/watch?v=P7F1KiB2nWA si astora le arde casa dar cui ii pasa? lenea.. e un fel de indiferenta? sau indiferenta e doar o lene apasatoare..
.. un alt exemplu.. eram intr`o noapte frumoasa de iunie, ne mancau tantarii si incepeau sa zboare haotic in foc, la un picnic cu multi derbedei idioti high.. unu dintre noi si`a taiat un deget cu toporul.. noi zaceam langa el zambind :) sa fi fost indiferenta? sau doar lene de a face ceva? .. nu stiu.. eh..deci dragi compatrioti.. suntem un popor de oameni lenesi dar haiosi!
Imi place ceea ce faci, imi place ceea ce gandesti, imi place.. lenea, ai grija de tine acolo sus.. la etaju 8 :))

Anonim spunea...

colosul.......GUGLE????
Ma faci sa rad... :)

Kr!s spunea...

Iti recomand din inima Tom Hodgkinson- "Ghidul lenesului - Mic tratat pentru lenesi rafinati". E o carte geniala!!