Free your MIND

Those who are crazy enough to think they can change the world, usually do

vineri, 23 ianuarie 2009

Spania si Italia...caini cu covrigi in coada, rauri de lapte, casute de turta dulce si euro pe garduri

Sa incepem cu o trecere in revista a acestor doua state mirifice:

Pe de o parte Spania: pentru cei care nu stiu unde se afla...ii las in nestiinta lor(de aici incepe...daca nu sti unde se afla...ce presupune acea tara...esti mai ferit...ATENTIE...Prostia poate avea deci, si efecte benefice pentru unii oameni)...Spania este o tara bogata...dar pe spatele cui vine intrebarea mea? Pe propriile puteri?

Pe de alta parte Italia nu e nici ea mai prejos...Acum sa analizam cele mai mari comanii ale acestor tari.

In Spania...

  • Chupa Chups si
  • SEAT(Sociedad Española de Automóviles de Turismo) au fost preluate de Perfetti Van Melle respectiv Volkswagen Group(ambele companii nemteasti).

In Italia:

  • Alitalia =companie de servicii aeronautice, care din 1942 si pana in prezent a raportat o singura data profit...in 1998...si deci mentinuta prin subventii de la stat ce au ajuns la 4,9 bilioane Euro din 1998 pana 2008
  • Alfa Romeo(probleme financiare=>cumparata de Fiat)
  • Ferrari(probleme financiare=>cumparata de Fiat)
  • Lancia(probleme financiare=>cumparata de Fiat)
  • Maserati - datorita unor probleme de ordin financiar compania a fost initial vanduta companiei franceze Citroën.Dupa ce compania Citroën s-a confruntat cu anumite dificultati, grupul Peugeot Citroën a hotarat lichidarea acestei companii, aceasta fiind astfel reachizitionata de Guvernul Italian. Au existat negocieri cu Volkswagendar si Audi dar nici una dintre aceste companii nu a fost prea interesata, fiind intr-un final cumparata de Fiat.
  • Fiat(Fabrica Italiana de Automobile Torino)care a supravietuit datorita ajutorului acordat de GM.Contractul dintre GM si Fiat prevedea ca dupa 4 ani Fiat se putea vinde catre GM.Daca acesta din urma refuza, trebuia platita o suma de 2 bilioane de dolari despagubire.GM a preferat sa plateasca penalizarea.Probabil pentru ca  Fiat mergea extraordinal de bine (NOT) Dupa aceea Fiat a inceput sa vanda diverse parti din companie, iar in ultima instanta s-a orientat spre alte parteneriate cu Ford si Chrysler. Un alt aspect al companiei reprezinta locatiile fabricilor de productie: Argentina, Bulgaria, Serbia, Turcia, Polonia, Etiopia, Africa de Sud, Egipt, China.(Aveti deci grija ce cumparati!!!)
  • Lamborghini = initial din cauza unor probleme financiare a fost vanduta unei companii indoneziene (=)) va dati seama ca probabil nici o alta companie normala nu ar fi cumparat-o) a carui patron era fiul presedintelui indonezian ("tati....vreau si eu o firma de masini...sa le pot le pot face cum vreau eu si sa le pot schimba mai des"...la care tatal..."stai linistit fiule...destabilizam economia tarii, cateva imprumuturi sub pretextul dezvoltarii, doar sunt prieten cu John Perkins, privatizam cateva firme....gasim noi niste solutii si iti ia tata Fabrica"...si altii vor o Dacie 1310...mda)...Insa avea sa apara o problema...Banca Mondiala da...dar mai si cere...si atunci Copilul rasfatat a fost nevoit sa vanda Compania Lamborghini (bineinteles datorita crizei economice sub pretul pietei) firmei...AUDI
  • Pagani(supravietuieste in urma unor parteneriate cu Daimler)
  • Pirelli, firma specializata in producerea de genti si cabluri, din cauza unor probleme financiare, a fost nevoita sa vanda divizia de cabluri firmei americane Goldman Sachs
  • Peroni cumparata de firma englezeasca SABMiller
  • Iveco-preluata de Fiat
  • Zanussi cumparat de Electrolux(Suedia)

Iar acum as avea o intrebare...de unde a avut bani Fiat pentru a achizitiona celelalte companii...probabil veti raspunde "prin subventii de la bugetul de stat, intermedierea licitatiilor, etc"..Da, dar cum s-a facut ca economia tarii a putut sa suporte destul de bine acest aspect? Pentru cei care nu stiu, munca la negru aduce multe beneficii ;)

Se poate sa existe si companii care au avut o evolutie mai buna...Care e parerea mea?!...Mda...Deci, roman fiind, cum te poti duce in tarile acestea, tari lipsite de o dezvoltare economica prin forte proprii. Totodata este usor de observat faptul ca aceste doua tari sunt tari care nu numai ca au profitat, au exploatat exagerat de mult forta de munca a romanilor, tari care se doresc a fi civilizate. Si a cui e vina? In nici un caz a acestor tari...Ele au stiut cum sa profite...A fi de acord sa devi sclav pentru astfel de oameni, de buna voie si nesilit de nimeni, e fix problema ta.

La un moment dat la TV erau prezentate toate acele infractiuni comise de romani (vorba vine romani, marea lor majoritate fiind de alta etnie...dar despre asa zisa discriminare vorbim alta data), culmea, toate acestea au inceput din momentul in care "s-a mirosit" criza financiara ce avea sa apara. Romanii insa, desi erau priviti ca si ultimii oameni in Italia, au continuat sa mearga acolo. E de fapt un fel de moda, mai ales prin unele parti ale tarii acest fapt...Cat de snob poti fi ca sa actionezi asa???

Alt aspect al problemei este urmatorul. Nu am inteles niciodata de ce romanul(in general vorbind) merge in aceste tari, doarme in niste conditii mizere, mananca numai el stie ce si unde, lucreaza mai rau decat negrul de pe plantatie(si inca voluntar,macar sclavul negru nu avea de ales) iar apoi se intoarce in Romania. Aici apare problema si mai mare. In general in 3-4 luni cat sta pe acolo, uita aproape complet limba romana (probabil e ceva in aerul de la ei, nu de alta, dar plecat am fost si eu, bineinteles ca nu in aceste doua tari dea dreptul mirifice, eu am mers in iadul americanilor...despre care voi povesti mai multe intr-un post viitor), se intoarce, si dupa ce el a mancat rabdari prajite acolo, aici incepe sa arunce cu banii in stanga si in dreapta, sa dea de baut la tot satu, "sa vede lumili ca el ejte plin dah euroi", iar dupa cateva saptamani, Magie:"Uite banii, nu sunt banii".Apar discutii, certuri in familie, acestea degenereaza in conflicte, care se materializeaza in infractiuni(vezi stirile de la ora 5, stiri care le fac publicitate...nu uitati, publicitatea sa fie si negativa, tot publicitate este...ea se joaca de cele mai multe ori cu subconstientul).Cam asa decurgea viata r(r)romano-spaniolului de pana acum.

Ei, de cand am intrat in UE, s-a schimbat radical. Logic ca nu in bine. Conceptul de bine este total abstract pentru natiunea noastra. Dupa aderare, romanul a inceput sa plece...dar a cam uitat sa se mai intoarca(glumeam...venea si el de sarbatori cateva zile sa arate consatenilor ca el are valoare) dupa care se intorcea in Paradis...Va dati seama ca la un moment dat plecau si deja aveau standarde atat de joase incat probabil se rugau sa nu doarma din nou langa toaleta...sau mai rau pe ea...Of...si inimaginabilul, imposibilul, incomprehensibilul s-a produs...Da...a venit ploaia...Glumeam, a venit criza.

Ce a facut romanu? A fugit de criza.

Unde? Inapoi in Romania...

De ce? Dorul de casa, frumusetile plaiului mioritic...ufff...ma apuca plansul ;(

Bun. Si atunci va intreb, e normal? Am fost si eu plecat, si acum regret ca m-am intors, dar daca la un moment dat voi mai pleca o data...nu ma voi apuca sa fac un drum de dute-vino continuu (pai hotaraste-te...imbracate/dezbraca-te)dus voi fi. Sunt absolut constient de faptul ca Romania e o tara de kkt...sunt perfect de acord...dar acesti romani o sustin din toate puterile

Noi, cei care stam in tara, ii vedem la un moment dat pe strada. Frumos imbracati...in haine D&G/Nike/Puma(ce dupa cateva luni se vor transforma in B&G/G&D/Mike/Panda etc), ochelari mari "sa se stie ca el este de la italia", intr-o masina frumoasa foc(pacat ca nu mai au bani sa o inmatriculeze), cu un aspirator de bani pe locul din dreapta(90/60/90 si frumusete invers proportionala cu inteligenta). La un moment dat merge si el sa isi ia un pachet de tigari dintr-un Petrom, si da de un vanzator nesimtit din cale afara, care in momentul in care domnul cere politicos "un pacchetto di marlboro"ii raspunde HA?(nu ca nu ar fi inteles)...discutia continua in acest ritm deloc promitator pentru client, pana in momentul in care isi aduce el asa vag aminte cum se spune "pah la Romania" "Un pachet de marlboro"  DECI SE POATE(un nou remediu pentru amnezie)

Problema nu se incheie aici. Intr-o frumoasa zi de vara, domnul italian pur sange cu pedigree (si toate actele care atesta ca este un animal vertebrat, mamifer, primat, biped neevoluat insa) merge din nou la petrom, ca "este nevoie dah gaz"(am uitat sa va spun ca masina aia asa frumoasa si de lux merge pe GPL). In masina gaseste o punga de seminte, si, avand in vedere ca el vine din Vest, din occident, trebuie sa le evidentieze celor din jur in cel mai mic detaliu procesul de spargere a samburelui urmat de scuiparea cojii....si nu oriunde, ci pe presul de la intrare...Dupa ce este intrebat de unul dintre angajati de ce face asa ceva...acesta intrigat raspunde"Da la voi nu este maturatori?".Suparat foc,  "italiana vero" isi aprinde o tigara. Angajatul nesimtit apare din nou...."Unde fumezi domne???" raspunsul nu inceteaza sa socheze..."Unde vreau, ca asa e in Italia"(ufff...daca putea tine si pistolul de la pompa intr-o mana si cu cealalta sa-si aprinda tigara ce bine ar fi fost)

Intr-un alt episod, intamplat de curand, am aflat si eu de ce tipul facea mizerie pe jos fara nici cea mai mica jena...in Spania este parte a culturii nationale aruncatul mizeriei pe jos(inclusiv in baruri)...deci esti in concordanta cu aceasta(cultura) daca nu arunci pe jos...daca nu esti necivilizat...Doamne fereste sa arunci la cosul de gunoi, poate te vede cineva si te faci de toata rusinea. In legatura cu fumatul, inca nu detin informatii veridice, dar probabil sunt admiratori mai mari de senzatii tari decat romanii (oare cum se spune in spaniola/italiana la Adrenaline Rush?!)...sporturile preferate ale romanilor sunt cu totul altele..."fuga de foame", "100 de ani de ani uit de saracie", "aruncarea cu prostia" etc(si totusi ale noastre poate sunt mai extreme)

Exista bineinteles multe probleme de abordat...de ex romani care merg sa viziteze Europa si vorbesc in engleza sau daca sunt intrebati spun ca sunt rusi...din cate stiu eu asa zisii italieni sunt mai colorati(din punct de vedere al pigmentului pielii) decat marea majoritate a romanilor...deci cine e mai tigan(pardon...ei sunt asa de la soare)...Italia este inca in mare parte controlata de Cosa Nostra(MAFIE),,,asta in caz ca ati uitat de incidentul cu salubrizarea...etc etc etc

Inchei aici....cu toate ca as putea scrie muuuult mai mult

Va las pe voi sa cugetati si sa ma luminati si pe mine cu parerile voastre...

PS:

  • Imi cer scuze daca am jignit (dar nu eu am inceput)
  • traducerile in italiana au fost facute cu Google translate, deci sa nu ma injurati daca am gresit
  • informatiile sunt culese cu ajutorul gugle, multumiri ca existi
  • sa ma scuzati daca mai apar greseli de redactare...era foarte tarziu cand am postat

O melodie frumoasa:

by zuPPazThaR

3 comentarii:

Anonim spunea...

am fost martor la o faza in centrul orasului care m-a amuzat mult timp dupa aceea.
Un tiganusi d'asta la 1.10m e intrebat de unu cu 30 de cm mai mare "bah, da unde-i sor'ta ca am pofta de ea" la care tuciuriu jr. raspunde "in italia, la p***"
si toate astea s-au intampla in mijlocul strazii :)

Anonim spunea...

Mi-a placut f mult povestea cu Lamborghini...dar sa revenim la romani...cred ca multe companii au realizat profituri ca urmare a unei forte de munca ieftine.Romanii se bucura de orice primesc,chiar daca asta presupune lasarea familiei in urma.oricum,intr-un final,asa cum se intampla acum datorita crizei,se vor intoarce toti si vor povesti cat este de minunat,cati bani au castigat,ce au cumparat cu ei si cat de rau le pare ca nu au mai putut ramane inca un an.Pentru cei plecati,totul se rezuma la bani si cand se intorc le mai baga in cap altor "destepti"sa faca la fel.De ce naiba nu pleaca politicienii,sa scapam de ei?Uneori am impresia ca numai cei corupti considera ca au un viitor in tara asta...

Anonim spunea...

Imi place articolul vreau sa ma pronuntz numai impotriva notiunii de roman :P Poate o fi numai la mine asa dar din cate stiu se poate numi roman numai ala care a luptat in razboi sa isi apere familia care a stat acasa sau care a facut ceva constructiv nu neaparat pentru patrie cat pentru cei din jur. Mi se pare prea generalizata ideea ca toti romanii ucide si ca daca ar putea si-ar vinde si mama pentru o portie de cartofi prajiti. Mai degraba ideea de roman ar fi mai mult un titlu care se castiga nu o linie intr-un certificat de nastere ca este ne etnie romaneasca si bla bla bla. Sa generalizezi astfel devine o prostie cat se poate de puerila caci fiecare are motivele sale pentru care pleaca unde pleaca (nu l-au lasat in SUA ca avea moaca de afgan pana mea cine stie ce probleme a avut). Ce trebuie criticat nu este colegul tau din aceasta tara oropsita de vointa multimii ci mai degraba actul de batut in piept cu pumnul strigand tare sa auda si niponii ca eu am dreptate si acesta este adevarul absolut. Zicea cineva odata ca ai nevoie de minte sa iti dai seama ca esti prost (altfel te incadrezi perfect in conceptul de idiot). Daca vreti sa criticati vreodata nu criticati o multime asa de mare ci mai degraba una mai rastransa cum ar fi: bastarzii aia de betivi din satul natal care acasa nu faceau decat sa bea si au plecat in Italia ca acolo sunt bani si ca acolo e fain e viata buna, sau incompetentii aia de la autoritatile italiene care nu fac diferentat intre un gainar roman sau rrom si un mafiot sicilian (ciudat ca pe gainari ii scuipa si pe mafioti nu, dar nu m-ar supara tare daca nu ar scuipa si pe turistii romani care au venit sa vada coloseumul si sunt de aceasi natie cu gainarii stiuti (desi sunt sigur ca avem acolo si alti gainari italieni)). Ideea e urmatoarea multimea vrea sange si daca baietii au fost pacifisti si au interzis lupta pe viata si pe moarte in are dintre gladiatori ce sa ii mai faci?